Amstel is een biermerk van Heineken. De brouwerij werd gesticht in 1870 aan de Mauritskade te Amsterdam als Beiersch-Bierbrouwerij De Amstel. De bieren van Amstel worden tegenwoordig gebrouwen in de brouwerijen van Heineken in Zoeterwoude, 's-Hertogenbosch en Wijlre.
150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven werd in 2020 gekozen tot 'Beste bier van Nederland 2020'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'zwaar donker' en was van alle gouden medailles het bier met de meeste punten. Hier volgt een overzicht van de beste bieren van Nederland in 2021.
"Fris, lichtbittere pilsener die makkelijk doordrinkt. Is het mooist in een fluitje, en lekker koud gedronken.
Amstel Blond heeft een milde en verfrissende pilssmaak. Amstel Bock heeft een zoetige smaak, met nuances van geroosterde mouten. Amstel Bright heeft een frisse en zoete smaak. Het bier smaakt het lekkerst op een mooie warme zomerdag in de zon.
In 1968 fuseerde Amstel met Heineken. Er is nog tot in de jaren tachtig biergebrouwen in de brouwerij aan de Mauritskade. In de ruim veertig jaar die er sinds de fusie verstreken zijn is Amstel Heinekens belangrijkste zustermerk geworden.
Je proeft een beetje kruidnagel, het lijkt op een blond abdijbier dat richting ale-smaak gaat. Bierkenners weten dat dit eigenlijk niet kan: een lager-bier dat naar ale smaakt. Heineken Pilsener heeft een mild bittere smaak en is makkelijk doordrinkbaar.
Bokbier. Bokbier is een biersoort uit Duitsland. Dat is de reden dat je vaak de Duitse spelling, bockbier, voorbij ziet komen. Bokbier heeft een zoetige smaak, weinig bitterheid en een relatief hoog alcoholpercentage: tussen de 6 en 9%.
Eigenschappen. Amstel bier, ook wel 'ons bier', is een typisch Nederlands pils dat al sinds 1870 wordt gebrouwen. Amstel Pilsener bevat 5% alcohol en is sinds 1968 eigendom van Heineken.
Reclame en marketing zijn belangrijk voor Heineken, en het bedrijf is er goed in: de beroemde slogan 'Heerlijk, helder Heineken' dateert uit de jaren vijftig. Varianten erop worden nog altijd gebruikt. Vooral na de dood van Freddy Heineken is het bedrijf grote overnames in het buitenland gaan doen.
Heineken als winnaar uit de test
Heineken is als winnaar uit de test gekomen op basis van het oordeel van de vier deskundigen. Met een 7,6 eindigt Heineken nipt voor Jupiler. Volgens de deskundigen is dit een mooi pils met een goede bittere smaak die lang blijft hangen en uitnodigt tot de volgende slok.
De grote boosdoener is zonlicht. "De hop in het bier verandert onder invloed van zonlicht van smaak", aldus de meesterbrouwer. "Als je twee biertjes proeft, eentje vers en eentje die vijf minuten in de zon heeft gestaan, dan proef je al verschil." Het bier krijgt een muffig luchtje.
Een voorbeeld van bierstijlen waar soms verwarring over ontstaat zijn Lager bier en Pils. Als je op het etiket van een flesje Heineken kijkt zie je Lager staan... Maar het is toch pils?! Simpel gezegd, Pilsener is een variant van Lager bier.
De belangrijkste concurrenten voor Heineken zijn: Anheuser Busch Inbev, SABMiller, Carlsberg, Corona en Budweiser. In Nederland word de biermarkt gedomineerd door Heineken met een marktaandeel van 50%. AbInbev en SABMiller hebben samen een aandeel wat ligt tussen de 10 en 20%. De wereldbiermarkt groeit nog steeds.
Amstel is een biermerk van Heineken. De brouwerij werd gesticht in 1870 aan de Mauritskade te Amsterdam als Beiersch-Bierbrouwerij De Amstel. De bieren van Amstel worden tegenwoordig gebrouwen in de brouwerijen van Heineken in Zoeterwoude, 's-Hertogenbosch en Wijlre.
Wanneer jouw voorkeur uitgaat naar lichte, subtielere bieren zou je kunnen beginnen met mooie Blond bieren, Wit, Weizen of een drogere Saison. Houd je van meer uitgesproken smaken en een verwarmend alcoholpercentage dan zijn Barley Wines, Quadrupels of Tripels een goede optie.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij. Zo heb je Bavaria (Lieshout), Grolsch (Enschede), Amstel (Amsterdam) en Brand (Wijlre).
De groene fles was aanvankelijk bedoeld voor de export, maar is door de jaren uitgegroeid tot de kleur van het Heinekenmerk. Heineken Nederland heeft maandag in Amsterdam verkopers en de recyclingbranche verteld dat het bruine flesje wordt ingeruild voor het groene model.
Voor wie daar een beeld bij wil hebben: dat is zo'n beetje 111 (!) voetbalvelden groot. Op dat terrein kunnen per uur 90.000 blikjes, 770.000 flesjes, 4800 tapvaten en 1000 fusten van 30 of 50 liter worden gevuld.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.