Het grootste verschil tussen glasvezelbehang en vliesbehang is dat glasvezelbehang een motief/patroon bevat. Glasvezelbehang wordt voornamelijk gekozen bij het behangen van de wanden van bestaande woningen, omdat er hier weinig risico is met werken. Dit betekent dat er minder snel scheurtjes in de wanden komen.
Renovlies is gemaakt van papier, terwijl glasvlies van glasvezels is gemaakt. Renovlies is net zo strak als stucwerk. Glasvliesbehang kan dit ook zijn, maar je kunt ook kiezen om een licht reliëf aan te laten brengen. Renovlies is sterker en stootvaster dan glasvliesbehang.
Het behangen met glasvliesbehang vergt minder arbeid dan stucen, daarnaast droogt het een stuk sneller. De experts van Uwglasvezelbehanger.nl brengen het behang vliegensvlug aan op de wanden. Na het aanbrengen van het behang moet het ongeveer één tot twee dagen drogen.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Om het verschil tussen deze vier behangsoorten verder te verduidelijken is het belangrijk om te weten dat glasweefselbehang een andere benaming is voor glasvezelbehang. Doorgaans wordt de term glasvezelbehang gebruikt. Deze behangsoort kenmerkt zich door de patronen die zijn aangebracht op het behang.
Het grootste verschil tussen glasvezelbehang en vliesbehang is dat glasvezelbehang een motief/patroon bevat. Glasvezelbehang wordt voornamelijk gekozen bij het behangen van de wanden van bestaande woningen, omdat er hier weinig risico is met werken. Dit betekent dat er minder snel scheurtjes in de wanden komen.
Zorg ervoor dat de te behangen ondergronden vlak en egaal van kleur zijn. Bij donker vliesbehang (zwart) zijn de naden soms iets meer te zien. Als je dit wilt voorkomen kies er dan voor de ondergrond bij de naden dezelfde kleur als het behang te geven.
Je hoeft met vliesbehang namelijk alleen de wand maar in te smeren met lijm. Je kunt dit behang dus vanaf de rol aanbrengen. Met vliesbehang heb je behang dat tegen een behoorlijk stootje kan. Onthouden dus, vliesbehang en duplexbehang, voor als je een oneffen muur moet behangen.
Dan raden we Renovlies vliesbehang van Renostuc aan. Dit is een professioneel vliesbehang met een werkbreedte van 1 meter. Zodoende heb je een beperkt aantal stroken nodig om een wand volledig te behangen en heb je weinig naden op de muur. Daarnaast heeft dit vliesbehang ook een goede en stevige structuur.
Vliesbehang: dit behang heeft als bijnaam snelbehang: dat komt omdat je het behang niet eerst hoeft in te lijmen. Vliesbehang is sterker dan traditioneel behang. Dat heeft als groot voordeel dat het minder snel scheurt. De lijm breng je aan op de muren.
Kostenindicatie aanbrengen van glasvezelbehang
Voor het aanbrengen van glasvezelbehang betaal je meestal een prijs per vierkante meter. Gemiddeld moet je rekenen op een bedrag van € 15,- per vierkante meter.
Vliesbehang is met muurverf te overschilderen. Afhankelijk van de kleur van de ondergrond en en de kleur van de verf heb je daarvoor twee tot drie lagen verf nodig. Laat het behang tussen elke verflaag altijd goed drogen (minimaal 24 uur), anders wordt het te vochtig en loop je het risico dat de lijmlaag loskomt.
Stucwerk is een ideale ondergrond voor het aanbrengen van glasvezelbehang, mits het mooi egaal is. Kleine krassen en scheuren zijn daarbij geen probleem en kleine oneffenheden kunnen eventueel glad geschuurd worden.
Verwijder sterk uitstekende oneffenheden door deze weg te schuren of weg te steken met een plamuurmes. Heb je glasvezelbehang? Verwijder dan de loszittende stukken. Vul gaten, beschadigingen en naden dieper dan 2 mm met een geschikt vulmiddel.
Bekijk wel goed welke dikte u neemt. Vliesbehang wordt veel toegepast in de 150 grams kwaliteit. Dit is voor normale omstandigheden prima, maar bij slechte muren wordt een 180 grams of dikkere variant aangeraden.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Je hoeft de rollen of vlakken vliesbehang namelijk niet in te smeren met behanglijm voordat je ze op de muur aanbrengt. Je kunt behanglijm voor vliesbehang gewoon op de muur aanbrengen!
Over het algemeen geldt dat grove behangpatronen het beter doen in grotere ruimtes. Het is minder overweldigend dan in een kleine ruimte en optisch prima behapbaar. Wil je in een grote woonkamer juist een knusser gevoel creëren, kies dan voor donkere kleuren zoals grijs, donkerblauw of bruin.
Vliesbehang: dit type behang bestaat uit vezels van textiel, kunststof en papier die worden samengevoegd tot een behang. Hierdoor is het stevig, maar licht tegelijkertijd en u kunt er een oude muur erg goed mee renoveren.
Het makkelijkste behang om (zelf) te verwerken is vliesbehang. Vliesbehang is superstevig, stootvast, rekt niet, is makkelijk afwasbaar, moeilijk ontvlambaar én… ideaal voor beginners. Je hebt niet eens een behangtafel nodig!
Het beste behang voor slechte muren is renovlies behang en we laten je er alles over zien. Voor kleine scheurtjes tot 4 mm en overbruggingen is een stevige behang zelfs nog beter dan stucwerk.
De muur behangen met vliesbehang is niet erg lastig. Het fijne is ook dat je de banen nog wat kunt schuiven zodra je deze op de muur hebt geplakt. Pas als de lijm helemaal is opgedroogd is dit niet meer mogelijk. Daarbij is het erg handig dat er geen lijm op de banen zelf gesmeerd hoeft te worden.
Laat het vliesbehang 24 uur drogen alvorens te schilderen. Werk af met muurverf naar keuze.
Bij het behangen met vliesbehang wordt de muur ingesmeerd met lijm (hierdoor is het makkelijk te bewerken) Vliesbehang is stevig en standaard behang waar de kleuren mooi op uitkomen. Het is relatief eenvoudig aan te brengen.