Dit geotextiel of stabilisatiedoek kan niet vergeleken worden met worteldoek. Dit doek is een stuk steviger en dikker en daarnaast zijn de vezels niet geweven in banen.
Wil je worteldoek kopen, dan is Hendrik Jan volgens onze experts de beste worteldoek. Dit worteldoek van de tuinspecialist Hendrik Jan is in één stuk van 4 x 5 meter. Het is gemaakt van gevlochten propyleen, het is waterdoorlatend en vormt een uitstekende bescherming tegen onkruid.
Hoe zwaarder de kwaliteit van de worteldoek is hoe beter de drukverdeling is en hoe beter het onkruid tegenhoudt. Vooral als je het doek onder kunstgras gaat plaatsen is dit erg belangrijk, zodat het stabieler ligt. Wanneer je opzoek gaat naar een worteldoek heb je de keuze tussen woven en non-woven.
Wij krijgen vaak de vraag: “jullie verkopen gronddoek, maar wat is het verschil met worteldoek?” Gronddoek is eigenlijk hetzelfde als worteldoek. Er worden voor gronddoek dus meerdere namen gebruikt.
Geotextiel wordt veel gebruikt bij het plaatsen van een infiltratieput of infiltratiekrat. Het materiaal heeft verschillende functies: filter, drainage en scheiding. Geotextiel is waterdoorlatend en voorkomt dat uw infiltratiesysteem dichtslibt.
Voordelen geotextiel:
Geotextiel is waterdoorlatend. Geotextiel gaat wortelgroei tegen. Geotextiel biedt stabiliteit aan de grond. Geotextiel van Zwartgroen.nl is duurzaam en gaat lang mee.
Dit Anti Worteldoek van GAMMA is gemaakt van Polipropyleen. Dankzij de speciale structuur laat het anti worteldoek wel water door maar geen wortelgroei. Dit stevige worteldoek gaat de groei van wortels tegen en biedt stabiliteit aan de grond. Ideaal om te gebruiken voor het weren van onkruid in de tuin.
Het klassieke zwarte anti-worteldoek kent iedereen wel. Het geweven worteldoek is doeltreffend en goedkoop om onkruid te voorkomen in je tuin. Doordat de gronddoek geweven is, laat het water maar geen licht en dus ook geen onkruid door. Het kan voor zeer veel verschillende doeleinden gebruikt worden.
Worteldoek instoppen
Maak aan alle zijkanten van het oppervlak smalle sleuven van ± 20 tot 30 cm diep, dit kunt u doen met een spade. Stop het anti-worteldoek in de sleuven en houdt een diepte van 20 tot 30 cm aan. Heeft u teveel worteldoek dan kunt u dit makkelijk afsnijden met een scherp stanleymes.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Het eerste aandachtspunt bij het plaatsen van worteldoek is de ondergrond. Let er vooral op dat de bodem tamelijk vlak en egaal is. Zo komen er geen oneffenheden in het doek en kunt u het doek gemakkelijk plaatsen. Een worteldoek wordt meestal geleverd in de vorm van een pakket of op rol.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien. Ze zijn dan ook ideaal om te gebruiken onder tuintegels, klinkers en vlonders.
In een siertuin die niet belopen wordt is de standaard laagdikte 5 cm. Formaten tussen 20 mm en 40 mm hebben een dikkere laagdikte van 6-7 cm. Grotere formaten, afhankelijk van de maat, hebben een laagdikte van ±6-10 cm.
Gronddoek, ook wel worteldoek genoemd, is een doek dat onkruid tegen houdt. Het laat wel water door, maar geen licht en onkruid. Gronddoek is daardoor ideaal voor in de tuin, onder de bestrating, onder houtsnippers of onder grind.
Eco gronddoek is een ademend materiaal waardoor water kan weglopen en het gras gewoon zuurstof krijgt. Hierdoor gaat het gras veel minder snel dood. Eco gronddoek zorgt er voor dat u schone voeten en een schone tent bodem houdt.
Ongeveer 20 tot 30 centimeter is voldoende. Duw met de schop het worteldoek in de sleuven. Vul de sleuven weer met grond en druk het stevig aan. Eventueel kunt u ook nog grondpennen gebruiken om het doek extra stevig vast te zetten.
Grindmatten mét anti-worteldoek voorkomen de groei van onkruid tussen je grind. Het bespaart tijd tijdens het aanleggen omdat je maar 1 in plaats van 2 stappen hoeft uit te voeren, maar het scheelt zeker ook onderhoud achteraf. Anti worteldoek is overigens ook los verkrijgbaar.
Grind aanleggen voor een Grindpad / Siertuin
Ondergrond van zand of grond volstaat meestal voor een tuinpad of terras, gezien de druk belast op deze oppervlakten laag is. Om onkruidgroei tegen te gaan is het verstandig om daaroverheen worteldoek aan te leggen.
Net als houtsnippers kan de boomschors gebruikt worden tegen onkruid. Het principe is hetzelfde als bij de houtsnippers, door het aanbrengen van een dikke laag boomschors krijgt zonlicht geen tot weinig kans, wat de onkruid groei tegen gaat. Hoe dikker de laag boomschors, hoe kleiner de kans op onkruid.
Er moeten dan wel gaten worden gemaakt in het worteldoek. Met behulp van een stanleymes kun je een kruis snijden op de plaats waar je een plant wil hebben. Probeer het gat in het worteldoek zo klein mogelijk te houden. Wanneer je een groot gat snijdt, krijgt onkruid meer kans om te groeien.
Dat doe je bij Praxis! Ben je op zoek naar een worteldoek, ook wel gronddoek, onkruiddoek of anti worteldoek genoemd, om het groeien van onkruid op jouw pad of in jouw tuin tegen te gaan? Dan zit je goed bij Praxis! Bij ons vind je een ruim assortiment aan worteldoeken in diverse afmetingen, kleuren en uitvoeringen.
Je kunt ook worteldoek onder het kunstgras leggen, al is ons stabilisatiedoek een stuk steviger. Daarnaast zorgt een stabilisatiedoek ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras groeit: echt mannen maaien niet!.