Eukaryoot vs prokaryootHet grootste verschil tussen eukaryoten en prokaryoten is het hebben van een celkern. Prokaryoten hebben geen celkern, het DNA ligt gewoon los in de cel. Eukaryoten hebben wel een celkern waarin het DNA zich bevindt.
Prokaryoten hebben geen celkern, hun bouw is eenvoudig. Bacteriën en archaea behoren allemaal tot de eencellige prokaryoten.
Eukaryoten ( Dutch; Flemish )
Het zijn alle organismen waarvan de cellen minstens één celkern bevatten. Naast een celkern hebben de meeste eukaryotische cellen ook andere organellen, zoals mitochondriën, chloroplasten en golgiapparaat.
Het woord komt van het Griekse 'pro' (voor) en 'karyos' (kern). Prokaryoten hebben in hun cellen dus geen celkern. Meercellige organismen zoals dieren en planten hebben altijd celkernen. Alleen eencellige organismen kunnen prokaryoten zijn.
Organismen die in elke cel DNA binnen een kernmembraan hebben. Schimmels, planten en dieren zijn eukaryoot en hebben dus een celkern. Bacteriën zijn prokaryoten.
Een prokaryote cel is een cel zonder celkern.
Organismen die uit prokaryote cellen bestaan, zoals bacteriën, heten prokaryoten. Het belangrijkste verschil tussen prokaryoten en eukaryoten, is dat prokaryoten geen celkern hebben en eukaryoten wel.
Een organisme met een celkern wordt eukaryoot genoemd, van het Griekse 'eu' (echt) en 'karyos' (kern). Een organisme met een celkern wordt eukaryoot genoemd, van het Griekse 'eu' (echt) en 'karyos' (kern).
Prokaryoten hebben ringvormig DNA dat los in het cytoplasma van de cel ligt, en geen echte celkern met daarin vervatte chromosomen.
De ribosomen van prokaryoten zijn bijna twee keer zo klein als van eukaryoten en hebben 16s ribosomaal RNA, waar eukaryoten 18s RNA hebben. Zowel bij pro- als eukaryoten kunnen de eiwitten gevormd in de ribosomen gebruikt worden in de cel of naar buiten getransporteerd worden.
Mensen zijn ook eukaryoot. In alle cellen van ons lichaam zit een celkern die ons DNA bevat. De enige uitzondering is de rode bloedcel; die heeft geen celkern.
Archaea (enkelvoud archaeon) vormen een domein van eencellige micro-organismen. Archaea zijn prokaryote levensvormen: ze hebben geen celkern en bevatten weinig andere cellulaire structuren. De archaea werden traditioneel geclassificeerd als bacteriën en kregen daarbij de naam archaebacteriën.
Dus operons bestaan niet in eukaryoten.
Los in de cel
Maar veel eencelligen, zoals bacteriën, hebben geen celkern waardoor hun genetisch materiaal los in het cytoplasma ligt. Bacteriën hebben een enkele chromosoom.Maar daarnaast hebben ze nog veel meer DNA in de vorm van plasmiden. Een plasmide is een cirkelvormige stukje DNA.
Prokaryoten hebben losliggend dubbelstrengs lineair DNA (bij sommige archaea wel omgeven door histonen). Ze hebben 1 chromosoom. Wel hebben ze plasmiden, kleine stukjes zelf replicerend DNA. Prokaryoten hebben niet veel intronen in het DNA.
Vosseberg: “Prokaryoten hebben meestal geen introns, eukaryoten wel. De verspreiding van introns is gelinkt aan het ontstaan van de celkern.” Dat zit zo: om eiwit te maken uit DNA, wordt DNA eerst omgezet naar RNA, dat weer wordt vertaald naar eiwit.
Prokaryoten zijn eencellig en klein: ongeveer 0,002 mm lang en 0,0004 tot 0,001 mm in diameter. De massa is met 10−12 g ongeveer 1000 maal kleiner dan die van een dierlijke cel. Bij prokaryoten bevindt het cirkelvormige DNA zich los in de cel, vaak in een nucleoïde; er is geen sprake van een celkern.
Prokaryoten hebben meestal een enkel ringvormig chromosoom, vaak vergezeld van een of meer plasmiden die aanvullende genetische informatie bevatten. Hierop zijn echter uitzonderingen, sommige bacteriën hebben lineair DNA en ook sommige plasmiden zijn lineair.
Nee, prokaryotische cellen hebben geen mitochondriën. Mitochondriën zijn een kenmerk van eukaryotische cellen.
Er zijn dus wat verschillen met het DNA. Het RNA is enkelstrengs, terwijl het DNA dubbelstrengs is. Verder heeft het RNA de suikergroep ribose en het DNA de suikergroep desoxyribose. Het RNA heeft de stikstofbasen uracil in plaats van thymine.
Eukaryoot vs prokaryoot
Prokaryoten hebben geen celkern, het DNA ligt gewoon los in de cel. Eukaryoten hebben wel een celkern waarin het DNA zich bevindt. Daarnaast hebben prokaryoten vaak minder organellen dan eukaryoten en zijn ze minder ingewikkeld.
Rode bloedcellen hebben geen kern en bevatten geen DNA. Andere cellen met een kern bevatten dus wel DNA en kunnen gebruikt worden om DNA te bepalen.
Lange tijd werd ge- dacht dat prokaryoten (bacteriën, archaea) niet over een cytoskelet beschikten, maar inmiddels weten we dat ook zij eiwitten hebben die sterk overeenkomen met de bouwstenen van het cytoskelet van hogere organismes.
De eukaryoten vormen een grote groep van diverse levende wezens, die zich kenmerken doordat hun cellen een celkern bevatten en relatief complex van bouw zijn. Alle planten, dieren, schimmels en verscheidene eencelligen zijn eukaryoten.
Het leven op aarde is ingedeeld in drie domeinen: Bacteria, Archaea en Eukarya. De eerste twee bestaan helemaal uit eencellige microben. Die geen van allen een celkern hebben. Het derde domein, Eukarya, is dat van organismen mét celkern.
Welke eukaryotische cel-organel bevat geen DNA? Het endoplasmatisch reticulum bevat geen DNA, de celkern, mitochondrion en chloroplasten wel.