Borstontsteking komt meestal voor bij vrouwen die borstvoeding geven. Ook vrouwen die geen kind hebben gekregen of geen borstvoeding geven kunnen het krijgen.
Wanneer je geen borstvoeding geeft of wanneer je na enige tijd stopt met voeden, zal het klierweefsel slinken.Vaak is er ook wat vetweefsel verdwenen.Dit maakt dat de borsten zacht en slap aanvoelen. Na enkele menstruatiecycli zal de stevigheid van je borsten weer toenemen.
Bij een beginnende borstontsteking voelt de borst pijnlijk, beurs, warm en soms gespannen aan.Hierna kan de borst gedeeltelijk rood worden en dat wordt niet minder na het voeden. Je kunt er goed ziek van zijn, alsof je een zware griep hebt. Meestal heb je koorts boven de 38 graden.
Niettemin kan een borstontsteking ook voorkomen wanneer je geen borstvoeding geeft. Een dreigende borstontsteking is te herkennen aan pijnlijke, harde, warme en soms al rood wordende plek in de borst, meestal na de 7e dag na de bevalling, vaak als de kraamverzorgster op het punt staat het gezin te verlaten.
Meestal gaat een borstontsteking vanzelf over, binnen een paar dagen.
Een borstontsteking kan optreden wanneer er stuwing ontstaat achter een afgesloten melkgang. Als gevolg hiervan kan de melkklier opzwellen en kan melk gaan lekken in het omliggende borstweefsel. Daardoor komt een ontstekingsproces op gang.
Bij een borstontsteking (borstklierontsteking, mastitis) is het borstklierweefsel ontstoken. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen die borstvoeding geven, maar kan ook spontaan ontstaan. Borstontsteking komt meestal in één borst voor en ontstaat in de derde of vierde week na de bevalling.
Borstontsteking komt veel voor als je borstvoeding geeft en is een vervelende kwaal waarvan je je flink ziek kunt voelen. Gelukkig is er snel wat aan een borstontsteking te doen, waardoor de borstvoeding niet in gevaar hoeft te komen.
Een borstontsteking duurt meestal niet lang: één tot twee dagen. Doe voor het voeden een warme doek om je ontstoken borst, als de borst warm is gaan de melkklieren goed open staan en wordt de borst beter leeggedronken.
Bel direct je huisarts of de huisartsenpost als je 1 van de klachten krijgt van een borstontsteking: Je borst wordt dik en warm en doet pijn. Bij een lichte huid wordt de borst ook rood. Bij een donkere huid zie je dat minder goed.
Een knobbeltje (zwelling) in de borst
Een van de meest voorkomende symptomen is een 'knobbeltje'. Het gaat dan om een verdikking of verharding in de borst die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die je normaal kunt opmerken. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Meer lezen over een knobbeltje in de borst.
Een baby profiteert het meest als hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt. Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt geven. Bijvoorbeeld als je bepaalde medicijnen gebruikt die terechtkomen in de moedermelk en niet goed zijn voor het kind.
De opgehoopte melk wordt weer door het lichaam zelf opgenomen. Na ongeveer vier dagen neemt de stuwing af.
De kilo's die je lichaam als reserve heeft aangelegd voor de periode van borstvoeding zitten er direct na de bevalling natuurlijk nog. Maar door het geven van borstvoeding raak je die langzaam kwijt. Borstvoeding geven kost namelijk veel energie. Zoveel dat je dat er meestal niet allemaal bij eet en je langzaam afvalt.
Zwelling van de borst die plots is opgekomen waardoor de ene borst veel groter is dan de andere. Jeuk aan de borst. Roze, rode of donker gekleurde zones op de borst, soms met oneffenheid van de borsthuid waardoor ze kan lijken op die een sinaasappel. Verkleurde huidranden met verdikte zones van de borsthuid.
Er kunnen ook tekenen van een ontsteking in de tepel of tepelhof zijn. Dit gaat gepaard met pijn, met name tijdens het aanleggen, een rode huid, oedemen en een verhoogde temperatuur. Bij een bacteriële infectie is er mogelijk sprake van gelige afscheiding en een rode tepel.
Wanneer moet ik naar de dokter bij een borstontsteking? Neem contact op met de huisarts in de volgende gevallen: U heeft bovenstaande tips geprobeerd, maar uw klachten worden na 12 uur nog niet minder. U heeft koorts die langer dan 24 uur duurt.
Tekenen van mastitis
Mastitis kan worden omschreven als een gevoelig, warm of heet, opgezwollen, wigvormig deel van de borst, wat mogelijk gepaard gaat met koorts (> 38,5 °C).
Het stellen van de diagnose 'abces' is niet altijd eenvoudig, omdat een voedende borst knobbelig aanvoelt. Pijn in de borst, algemene ziekteverschijnselen zoals temperatuurverhoging en een ziek gevoel en verminderde melkproductie kunnen duiden op een abces.
Wat is inflammatoire borstkanker? Bij inflammatoire borstkanker blokkeren de kankercellen de lymfevaten in de huid van de borst. Hierdoor ontsteken de lymfevaten en wordt het borstweefsel hard. De borst wordt rood, roze of paars en gaat er ontstoken uitzien.
Een verstopt melkkanaal veroorzaakt vaak een gevoelige knobbel ter grootte van een erwt of groter, maar er kan soms ook een kleine, witte blaar op de tepel ontstaan.
Van alle vrouwen met borstkanker zijn er slechts 5% die pijn aan de borst als enige symptoom hadden. Soms is de pijn slechts aan één borst voelbaar en continu aanwezig.
Een pijnlijke, rode, gezwollen borst (meestal een van de twee borsten). Verhoging of koorts. Soms krijg je ook griepachtige verschijnselen zoals koude rillingen en spierpijn. Als er een abces (holte gevuld met vocht) is ontstaan, kan een pijnlijke, vaste zwelling in de borst worden gevoeld.