Deze ruggenprik is een combinatie van 2 soorten. De spinale ruggenprik verdooft het onderlichaam tijdens de operatie. De epidurale ruggenprik zorgt vervolgens voor pijnstilling in de dagen na de operatie via een dunne katheter (slangetje) in de rug. Als u wilt, kunt u tijdens de operatie wakker blijven.
Wat is een ruggenprik (spinaal)?
Dit gebeurt via een prik in de onderrug. Hierbij worden de zenuwen naar uw onderlichaam, die zich in de 'spinale ruimte' bevinden, korte tijd uitgeschakeld. Door deze verdoving kunt u uw benen ook tijdelijk niet meer bewegen. Als u wilt, kunt u tijdens de operatie wakker blijven.
Wat is een ruggenprik (epiduraal)?
We laten hierbij een katheter (dunne slang) achter in de zogenoemde 'epidurale ruimte' in de rug. Via deze katheter kunnen wij u de dagen na de operatie pijnstilling geven. U kunt met deze ruggenprik uw benen wel blijven bewegen, maar u zult mogelijk wat minder kracht ervaren.
In de epidurale ruimte bevinden zich onder andere de uit het ruggenmerg tredende zenuwen. Het kan nodig zijn om in deze ruimte medicijnen, bijvoorbeeld verdoving of ontstekingsremmende geneesmiddelen in te spuiten. Hierdoor wordt irritatie van zenuwen en daarmee ook de pijn, verminderd.
De anesthesioloog plaatst tussen de ruggenwervels via een speciale naald een dun slangetje (epidurale katheter) in de juiste ruimte (epidurale ruimte). Soms kan u hierbij een prikkeling of schokje in de rug, billen of benen voelen. De naald wordt verwijderd en het slangetje wordt met pleisters vastgeplakt.
Wat is het effect van epidurale pijnstilling? In principe is het mogelijk dat je helemaal geen pijn hebt tijdens de ontsluitingsfase of tijdens het persen. Soms worden je benen slap of krijg je een tintelend doof gevoel in je buikhuid en/of benen. Deze effecten verdwijnen als met de medicijnen wordt gestopt.
Bijwerkingen van epidurale anesthesie
Door de bloeddrukdaling kan eventueel de hartslag van uw baby ook veranderen. Dit wordt zichtbaar op het hartfilmpje (CTG-bewaking). Door de verdoving van het onderlichaam kunt u bij epidurale pijnbestrijding moeilijk voelen of uw blaas vol is. Ook plassen kan moeilijk zijn.
De eerste 24 uur na de behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. U doet het de eerste dag best ook rustig aan. Het is mogelijk dat uw nek of rug pijnlijk aanvoelen in de dagen na de behandeling. Dit is een gevolg van de prik zelf en van de reactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof.
Na de behandeling kunt u last hebben van pijn. Deze pijn kan enkele weken aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol. Lees voor gebruik eerst de bijsluiter.
Veiligheid. Een epidurale verdoving is veilig.
Uw huid wordt ontsmet en de specialist geeft u een plaatselijke verdoving op de plaats waar hij de epidurale injectie gaat toedienen. Na inwerking van de verdovingsvloeistof krijgt u de eigenlijke epidurale injectie. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten. Elke medische handeling brengt risico's met zich mee.
Bij epidurale of spinale pijnbestrijding worden pijnstillers (meestal morfinepreparaten in combinatie met andere pijnstillende geneesmiddelen) via een slangetje, katheter genoemd, in de betreffende ruimte van het ruggenwervelkanaal gebracht.
Sommige mensen krijgen hoofdpijn na een ruggenprik. De hoofdpijn kan direct na de punctie ontstaan, maar ook nog tot ongeveer 3 dagen erna. De pijn is soms hevig en wordt erger als de patiënt rechtop gaat zitten.
Met de epidurale verdoving zorgen we ervoor dat je de weeën nog voelt maar geen pijn meer hebt. Het is mogelijk dat je helemaal geen pijn meer hebt tijdens de ontsluitingsfase of tijdens het persen. Soms kunnen je benen slap worden of krijg je een tintelend gevoel in je buikhuid of benen.
Na een operatie is pijnstilling mogelijk via een epiduraalkatheter, een ruggenprik waarbij een dun slangetje wordt achtergelaten. Met een epiduraal kunnen meerdere grote zenuwbanen worden verdoofd die vanuit het ruggenmerg komen. U voelt in de gebieden die bij deze zenuwbanen horen geen pijn.
Deze ruggenprik is een combinatie van 2 soorten. De spinale ruggenprik verdooft het onderlichaam tijdens de operatie. De epidurale ruggenprik zorgt vervolgens voor pijnstilling in de dagen na de operatie via een dunne katheter (slangetje) in de rug. Als u wilt, kunt u tijdens de operatie wakker blijven.
De behandeling kan herhaald worden als de pijn weer terugkomt. De zenuw kan ook behandeld worden met Pulserende Radiofrequente Stroom (PRF). Deze behandeling heeft als doel de pijngeleiding in de zenuw te beïnvloeden om de pijn te verminderen.
U mag pijnstillers nemen, zoals Paracetamol. Als dit niet voldoende helpt, kunt u contact opnemen met uw huisarts. Diabetespatiënten merken soms dat hun bloedsuiker enkele dagen verhoogd is.
De behandeling duurt ongeveer 20 minuten. Na de behandeling moet u nog 30 tot 45 minuten in de rustruimte van de pijnpoli blijven voor u weer naar huis mag.
Soms kan de pijn zelfs toenemen. Als dit niet snel verbetert, dan raden we u geen tweede behandeling aan. Tijdens een controleafspraak bespreekt de verpleegkundige of de specialist het resultaat en mogelijke verdere behandeling met u.
Op de dag van de behandeling moet u rustig aan doen. Vanaf de volgende dag mag u alles weer doen wat u kunt en wilt. Pijnstillers kunnen vaak niet direct gestopt worden na de behandeling. Wanneer u de indruk heeft dat de pijn minder wordt, dan stopt u als eerste met de sterkste medicatie.
De meeste vrouwen ervaren pijn in de onderbuik, onderrug en in de bovenbenen. Tijdens het persen kan ook je vagina pijn doen.
Je voelt je baby zakken en de drang om te persen komt van nature, als een behoefte. Je zult een druk op je perineum voelen en een sterke drang om te persen om je opgelucht te voelen. Je wordt duidelijk door iets gehinderd. Dat 'iets' is het hoofdje van de baby!