Een stichting heeft een bestuur dat het beleid bepaalt.Een vereniging heeft leden en die bepalen het beleid. Dat is het grootste verschil tussen een vereniging en een stichting.
De nadelen:
Zorg: je bent niet verzekerd voor de sociale verzekeringen. Aansprakelijkheid: kies je voor een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid dan ben je als bestuurder aansprakelijk met het privévermogen. Financieel: het doel van de vereniging mag niet winst maken zijn.
Een vereniging is een organisatie van mensen om een bepaald doel te bereiken. Een vereniging is in principe democratisch georganiseerd en heeft leden. Een stichting is een organisatie van kapitaal om een bepaald doel te bereiken. Een stichting is niet democratisch en heeft geen leden.
Een stichting mag geen salaris toekennen aan de bestuurders, zij kunnen slechts een vergoeding voor hun kosten ontvangen. Als het besturen van de stichting een dagtaak wordt, kan dit een punt van aandacht worden. De stichting mag geen winst uitkeren aan de oprichters.
De gemiddelde jaarlijkse kosten van een stichting voor de administratie liggen tussen de € 600 tot € 1.800.
De kosten voor het oprichten van een stichting bij de KvK zijn 50 euro. Hier bovenop komen de notariskosten. Een notaris mag zelf zijn tarieven bepalen waardoor de prijzen zeer uiteenlopen. Zo rekent de ene notaris 350 euro, waar de andere notaris 800 euro rekent voor dezelfde akte.
Structuur van een stichting
Een stichting moet volgens de wet een bestuur hebben. Vaak bestaat dit bestuur uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Soms wordt er ook een raad van toezicht aangesteld, deze controleert het handelen van het bestuur en geeft vaak advies.
Meestal kies je een vereniging als je samen maatschappelijke activiteiten wilt organiseren, bijvoorbeeld bij een sport- of buurtvereniging. Een stichting richt je meestal op als je je wil inzetten voor een ideëel doel. In tegenstelling tot een vereniging kan één persoon een stichting oprichten.
Een stichting heeft een bestuur en kent geen leden of aandeelhouders. Hierdoor hoeft er geen ledenvergadering plaats te vinden voordat er belangrijke besluiten worden genomen. In de statuten kan er wel bepaald worden of er een Raad van Toezicht is. De Raad van Toezicht houdt toezicht op het bestuur.
Zelfstandige rechtsvorm
Een stichting is dus een handig instrument als je een bepaald (ideëel) doel wilt vervullen, maar er zelf niet aansprakelijk voor wilt zijn. Stichtingen komen aan geld door donaties, erfenissen, leningen en soms ook subsidies.
De meeste stichtingen zijn non-profit organisaties. Dat betekent dat de stichting geen onderneming is en dus geen winst als doel heeft.
Als donateur van een stichting wil je natuurlijk dat jouw donatie daadwerkelijk wordt gebruikt voor het goede doel waarvoor de stichting zich inzet. Bij kleinere (en lokale) stichtingen zijn de donateurs meestal ook bekend met de bestuurders.
Een vereniging heeft leden en die bepalen het beleid. Dat is het grootste verschil tussen een vereniging en een stichting. Een stichting heeft meestal donateurs, die bepalen niet het beleid. Beide zijn non profit, dus niet gericht op winst.
- De feitelijke vereniging heeft geen eigen verantwoordelijkheid. Indien er iets mis zou lopen, komt men automatisch bij de leden en bestuurders zelf van de feitelijke vereniging terecht.
De plichten zijn meestal te herleiden tot het betalen van de jaarlijkse contributie. Daarbij moeten leden zich aan de wet houden (maar dat moet elke Nederlander) en de heersende fatsoensnormen in acht nemen. De vereniging kan de leden ook andere plichten opleggen.
Bestuursleden van stichtingen en verenigingen die zijn opgericht zonder een notariële akte zijn elk hoofdelijk aansprakelijk. Elk bestuurslid kan dus aansprakelijk gesteld worden voor het volledige bedrag aan schulden.
Hoe koopt een stichting een pand? Een stichting kan lang niet altijd een pand kopen.Dat moet expliciet zijn opgenomen in de statuten. Daarna is het meestal juridisch gezien een kwestie van het bestuur.
Een stichting heeft altijd een bestuur maar geen leden. Het bestuur van stichting bestaat mininimaal uit één persoon. Soms is er een Raad van Toezicht (RvT) of een Raad van Commissarissen (RvC), maar dat is niet verplicht.
Winst maken met een commercieel ondernemingsdoel is niet toegestaan. Als een stichting als doel heeft om winst te maken, dan is het belastingplichtig. Vormen van stichtingen die belasting moeten afdragen zijn bijvoorbeeld sportclubs en -verenigingen en culturele instellingen.
Het doel van een stichting
Denk daarbij aan natuurbehoud, hulp aan andere mensen of het promoten van kunst en cultuur. Een stichting kan ook worden opgericht voor andere doelen. Iedereen kan een stichting oprichten: alleen of samen met anderen.
De SPF is een bijzondere vorm van een stichting. De SPF onderscheidt zich van de trust doordat het een volledig zelfstandige rechtspersoon is. Net als een trust moet een SPF worden opgericht bij notariële akte door een lokale notaris.
Stichtingen en verenigingen: winst en vennootschapsbelasting
Stichtingen en verenigingen zijn belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting als zij een onderneming drijven. U betaalt dan vennootschapsbelasting over de winst van uw stichting of vereniging.
Uit de boekhouding blijkt duidelijk dat de goederen en diensten die uw stichting of vereniging levert, zijn vrijgesteld.
Een stichting heeft geen winstoogmerk en mag geen winst uitkeren aan oprichters of bestuurders. Eventuele winst moet worden gebruikt voor het realiseren van het doel van de stichting. Stichtingen hebben vaak een ANBI-status, waardoor giften aan de stichting aftrekbaar zijn van de belasting.