De meeste mensen in Nederland kunnen op een wat bewolkte dag SPF 15 gebruiken. Op een zonnige dag of wanneer je wat sneller verbrandt kies je SPF 30. Heb je een heel lichte huid, dan kun je het beste SPF 50 gebruiken. En ook voor kinderen gebruik je SPF 50.
Het KWF raadt de volgende factor zonnecrème aan per huidtype: Huidtype 1: verbrandt zeer snel -> gebruik SPF 20 - 30. Huidtype 2: verbrandt snel -> gebruik SPF 15 of hoger. Huidtype 3: verbrandt niet snel -> gebruik SPF 15 of hoger Huidtype.
Een zonnebrand creme gezicht met een SPF van minstens 30 is goed voor het gezicht. Het biedt voldoende bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon.
Beste uit de test: Riemann P20 Zonnebrand Spray SPF 30
Riemann P20 Zonnebrand Spray SPF 30 komt als beste uit de test met een eindoordeel van een 7,7. Deze duurzamere zonnebrand is tot tien uur lang effectief en waterresistent.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt voor 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
Zonnebrandcrèmes die vallen in de groene categorie bevatten UV-filters met een lage giftigheid. Die vormen de beste keuze voor het milieu. In de gele en rode categorie vallen crèmes met UV-filters die biologisch slecht afbreekbaar zijn of/en giftig zijn voor algen, vissen of koraal.
Met de zomer in aantocht heeft consumentenorganisatie Test-Aankoop verschillende zonneproducten getest. In de categorie van zonnecrèmes met een factor 30, behaalde de Solait SPF 30 High Sunmilk van Kruidvat een score van 66 en is daarmee de Beste van de Test van Test Aankoop.
De Zenova Sensitive zonnebrand van de Action is door de Consumentenbond gekroond tot de allerbeste. En het kost geen drol! De Zenova Sensitive SPF 30 zonnemelk is niet alleen verkozen tot 'Beste uit de Test', maar ook tot 'Beste Koop' en 'Groene keuze'.
De Zenova suncare Sunmilk sensitive SPF30, zoals de beste zonnebrandcrème van 2023 heet, is daar te koop voor 'maar' € 4,60 voor 150 ml.
Waarom een dagcrème met SPF? Omdat UV-stralen de grootste boosdoener zijn als het gaat om huidkanker en huidveroudering is het belangrijk om je huid dagelijks te verzorgen met een SPF crème van minimaal SPF15, maar nog beter is het gebruik van een gezichtscrème met SPF30.
Een beschermingsniveau hoger dan SPF 50 biedt slechts een marginale extra dekking en geen enkele SPF biedt 100% bescherming. In de meeste situaties biedt SPF 30 voldoende bescherming, mits het correct wordt aangebracht. Echter, SPF 50 blijft de veiligere optie om schade door de zon te voorkomen.
Voor een jonger uitziende huid en om verdere schade te voorkomen is het belangrijk 365 dagen per jaar een dagcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken. Ongeacht of de zon schijnt of dat het regent. Elke huidverzorgingsroutine moet een product met SPF bevatten.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
SPF 30 blokkeert 96,7% van de UVB stralen en laat 3,3% door, terwijl SPF 50(+) 98% van de UVB stralen blokkeert en 2,0% door laat.
Allereerst: realiseer je dat geen enkele factor voor 100% bescherming biedt tegen de zon. Dermatologen adviseren voor dagelijks gebruik een Sun Protection Factor vanaf SPF15 te smeren. Voor vrije tijd en op vakantie een SPF30 of 50. Factor 30 beschermt 97% en factor 50 voor 98%.
Kortom, Cien zonnebrand van Lidl is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare, maar effectieve zonnebrandcrème. Het biedt de bescherming die u nodig heeft tegen schadelijke UV-stralen, terwijl het uw huid hydrateert en verzacht.
Het product van de discounter is niet alleen goedkoop (2,67 euro), ook scoorde de crème het beste wat betreft het vasthouden van vocht, de samenstelling van het product en de gebruiksaanwijzing. In totaal kregen 10 van de 20 producten het predicaat 'goed'. Ook de zonnecrème van Nivea behaalde een voldoende.
Maar na een nieuw onderzoek naar de effectiviteit van zonnecrèmes waarschuwt Testaankoop nu voor acht producten die niét de beloofde bescherming bieden. Het gaat om zonnecrèmes van de merken NAIF, Bioderma, Biosolis, Clinique Mineral en het merk Cien van supermaktketen Lidl.
SPF staat voor Sun Protection Factor en is een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. SPF geeft aan hoelang je beschermd in de zon kunt zitten met zonbescherming (zonnebrandcrème), voordat er zonverbranding optreedt.
De beste prijs-kwaliteitverhouding gaat naar dit middel van Nivea Sun. Het middel scoort iets lager dan Biodermal, maar dat scheelt niet veel. De bescherming tegen uv B-straling is gelijk aan die van Biodermal. De bescherming tegen uv A-straling is bij Nivea Sun iets minder goed, maar wel voldoende.
Beste uit de Test
Hema, Garnier en La Roche Posey bieden een bescherming gelijk aan SPF 50+ in plaats van de beloofde 30. Beste uit de Test is de nieuwe versie beschermende zonnemelk Ambre Solair van Garnier met karité boter. De nieuwe Nivea Sun Protect & Hydrate is Beste Koop.
Biodermal - Zonnemelk SPF 30
En dat is niet voor niks: in 2020 is Biodermal zonbescherming door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste zonnebrandcrème voor volwassenen en kinderen! Een goede keuze om veilig van de zon te kunnen genieten.
“Factor 30 houdt ongeveer 97 procent van de schadelijke uv-stralen tegen, terwijl factor 50 zo'n 98 procent bescherming biedt.” De hogere factor blokkeert of absorbeert dus net iets meer en biedt daardoor een langere bescherming. De keuze lijkt simpel. Lees ook: 'In zonnebrandcrème zit echt iets bijzonders verstopt'
Volgens de Europese wetgeving mogen er geen kankerverwekkende of andere gevaarlijke stoffen in cosmetica zitten, of die nou organische of minerale filters bevatten. Dit wordt gecontroleerd. In Nederland gekochte zonnebrandcrèmes kun je dus – allemaal – veilig gebruiken.