Vogels kunnen denken, leren en plannen en ze hebben een goed geheugen. Afhankelijk van de soort beschikken ze over een bepaalde mate van zelfbewustzijn en intelligentie. Vogels kennen gevoelens van pijn, empathie, verdriet en plezier.
Diverse vogels hebben krasse staaltjes van intelligentie laten zien. Noord-Amerikaanse gaaien blijken een enorm goed geheugen te hebben bij het terugvinden van voedsel dat ze in de loop van het jaar hebben verstopt.
Een kip herkent gezichten
Daarnaast kunnen kippen gezichten van mensen herkennen en onderscheiden – en geven daarbij klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. Uit een onderzoek uit 2002 kwam naar voren dat kippen een mensengezicht beoordelen op dezelfde criteria als mensen.
Over de pijnervaring van dieren wordt in de wetenschappelijke wereld druk gediscussieerd. Intuïtief zijn we het erover eens dat 'hogere' diersoorten zoals zoogdieren en vogels wel degelijk pijn voelen: ze likken hun wonden, vermijden pijnlijke situaties en dienen zichzelf pijnstillers toe.
AMSTERDAM - Kraaien kunnen menselijke gezichten tot in detail herkennen en onthouden. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond met experimenten waarbij ze maskers droegen.
Als een vogel zijn veren dicht tegen zijn lichaam houdt en zich kleiner maakt, dan is hij bang of gestrest. Als een vogel met zijn vleugels slaat of ze uitspreidt, is dit ook een teken dat het dier zeer ontevreden over iets is. Als hij er bijzit zoals anders, met zijn veren licht opgezet, dan is het dier gelukkig.
Zeker 65 diersoorten kunnen lachen, waaronder mensapen, vossen, koeien en vogels. Vrijwel de meeste diersoorten lachen volgens de onderzoekers zacht en onopvallend, zoals de korte piepjes van de rat of het gegrinnik van de mensaap.
Hoe vogels zich oriënteren tijdens de trek is redelijk goed bekend. Zo volgen ze kustlijnen en rivieren en kijken naar de zon en sterren.Ook reageren ze op het aardmagnetisch veld en gebruiken zelfs geluiden en geuren om de weg te vinden.
Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
We weten van vogels niet wat ze denken; ze tonen verschillend gedrag wanneer hun kuikens zijn doodgegaan. Veel vogels laten weinig verdriet blijken over een gestorven kuiken, ze beseffen het simpelweg niet of er is geen tijd voor; ze hebben tenslotte nog andere kuikens om op te voeden.
Ze zijn zeer goed in het aanpassen en gebruiken van instrumenten en ze kunnen vooruit plannen en puzzels oplossen. Dus waarom zeggen we dat iemand die niet zo slim is, een 'uilskuiken' is? Die belediging stamt uit een tijd waarin de intelligentie van vogels nog niet goed was onderzocht.
Een vogel in een losse houding is meestal blij en comfortabel in het bijzijn van zijn baasje. Een vogel die zijn hoofd buigt naar zijn baasje, wil graag geaaid worden. Wanneer je vogel stijf zit met geplooide veren kan dit vaker duiden op ongemak of een onplezierige ervaring bij jouw vogel.
“Vogels hebben een heel emotioneel repertoire: ze kunnen ook kwaad worden of enorm angstig zijn. Dat is voor ons soms wat moeilijk te zien, omdat ze geen echte gezichtsuitdrukkingen hebben, zoals wij primaten. Maar de emoties zijn er wel.
Speeltjes als hondentouwen, kattenballetjes en houten speeltjes zijn net zo leuk voor je vogel als voor elk ander dier. Parkieten zijn vrij slimme dieren en de meeste zullen dan ook eerst even nadenken en hun nieuwe speeltje uit de kooi' kijken voordat ze de moed verzameld hebben om hun nieuwe speeltje te gebruiken.
Vogels praten ook met hun gedrag, bijvoorbeeld om belagers of soortgenoten weg te houden. Denk maar aan ganzen die een alarmhouding aannemen (kop omhoog, hals smal en lang). Of een fuut die zich groot maakt, door de veren op te zetten, wanneer een belager te dicht bij het nest komt.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Duiven staan erom bekend vast te houden aan hun gewoontes. Concreet betekent dit onder meer dat ze vaak terugkeren naar dezelfde plek (waar ze opgegroeid zijn). Uitgevlogen jonge exemplaren kunnen dus altijd terugkeren om een eigen nest aan te leggen.
Elk jaar overwinteren miljoenen vogels uit Scandinavië en Rusland in ons land. De winters zijn hier minder koud en er is genoeg voedsel te vinden voor deze 'wintergasten'. Rond maart vertrekken de eerste alweer naar hun broedplekken in het noorden.
Ook liggen eenzaamheid en verveling snel op de loer, omdat het contact met een gezellig soortgenootje ontbreekt. Er zijn een aantal zaken die voor kunnen komen wanneer je vogel te eenzaam is: De vogel kan agressief worden. De vogel kan zijn veren gaan plukken.
Wat gebeurt er met de overgebleven vogel als één van beide partners sterft? Ze rouwen, treuren, missen hun partner en zijn van slag, maar als opnieuw de lente aanbreekt, zoeken ze vastberaden een nieuw maatje.
Veel vogels leven graag in een groep, andere leven liever per koppeltje en soms leven vogels liever alleen. Vogels hebben veel ruimte nodig, kunnen erg intelligent zijn en worden vaak ouder dan u denkt. De behoeften van vogels lopen heel erg uiteen, bijvoorbeeld voor wat betreft voeding, huisvesting en verzorging.
Tranen worden meestal gezien als een menselijk fenomeen, als een onderdeel van ons complexe emotionele leven. Maar tranen zijn niet alleen om te huilen. Alle gewervelde dieren, zelfs reptielen en vogels, hebben tranen.
Wanneer je vogel met zijn snavel tegen je aan zit en deze open en dicht doet, maar je niet bijt, betekent dit dat jouw vogel je leuk vindt. Wanneer je vogel eten voor jou ophoest is dit een teken van genegenheid. Wanneer je vogel, net zoals een mens, geeuwt is hij waarschijnlijk moe.
Het opzetten van de veren in de nek, pinpointen van de pupillen, schreeuwen, blozen of zelfs blazen en grommen zijn voorbeelden van deze signalen, dit zijn dan ook wel de signalen die we moeten kennen om te weten dat de vogel op dat moment op zijn hoede is, bang of agressief is.