Smaakt het vies?Dan gooi je het beter weg.In geval van klonters, schimmel of rotte plekken gooi je het product best weg. Zo kan het zijn dat je zelfs jaren na het overschrijden van de THT-datum nog groenten uit blik kan eten.
Bladgroenten zoals spinazie, andijvie en sla blijven maar 2 dagen goed in de koeling. Sperziebonen, wortels, broccoli, witlof en bloemkool zijn ongeveer 4 tot 10 dagen (afhankelijk van de groente) te bewaren in de koelkast. Deze groenten kun je tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Ziet het product er nog goed uit na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon nog opeten. In het ergste geval krijgt het voedsel schimmel.Als je dit eet, kan er een allergische reactie of ademhalingsproblemen worden veroorzaakt of je maag kan overstuur raken.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed.Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Hoelang zijn geweckte etenswaren houdbaar? Zodra jouw groenten en/of fruit geweckt zijn, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe lang dit houdbaar is. In principe zijn fruit en groenten op deze manier tot één jaar houdbaar, mits je het op een donkere plek bewaart en het wecken goed is gelukt.
In de koelkast blijft broccoli ongeveer 5 dagen goed. Buiten de ijskast is het te warm om broccoli lang te bewaren. Broccoli invriezen kan ook. In de diepvries blijven de broccolistronken tot 12 maanden goed.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Suiker en zout blijven bederven nooit.
Witte rijst en pasta
Rijst, en bij uitbreiding andere droge graanproducten, kan je ook jarenlang in je voorraadkast laten liggen zonder dat het slecht wordt.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Aubergine en paprika
Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden. Ze krijgen daardoor plekken en gaan bitterder smaken. Groentesoorten die je beter in de koelkast kunt bewaren.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Vanwege het risico van botulisme, raadt het Voedingscentrum het af om zelf groente of vlees te wecken. Invriezen van groente of vlees is wel veilig.
Algemeen geldt: hoe verser je ze gebruikt, hoe beter. Hoe langer je groenten en fruit bewaart, hoe meer vitaminen er verloren gaan. Rijping en bederf worden afgeremd bij lage temperaturen. De ideale bewaarplaats is dan ook de groentelade in de koelkast (3 tot 7°C).
Methodes zijn koelen, invriezen, drogen, toevoegen van zout, suiker of zuur, fermentatie, roken, wecken, verhitten en het toevoegen van conserveermiddelen.
TGT-datum (te gebruiken tot)
Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.
De koelkast heeft ook nog een ander voordeel. Groente en fruit in de supermarkt is vaak nog niet helemaal rijp. Door ze koel te bewaren, vertraagt het rijpingsproces en kunnen ze langer mee.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
De uiterste consumptiedatum vermeldt u op levensmiddelen die uit microbiologisch oogpunt zeer bederfelijk zijn en die na korte tijd een onmiddellijk gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren. Op alle andere levensmiddelen vermeldt u een datum van minimale houdbaarheid.