De paasvakantie, ook wel lentevakantie, is een schoolvakantie in België en Suriname, en voorheen ook in Nederland. In België heeft men twee weken paasvakantie die afhankelijk is van de datum van Pasen. Valt Pasen in maart, dan begint de paasvakantie op paasmaandag.
Scholen kunnen de meivakantie met 1 week uitbreiden. De overheid adviseert de data: 23 april t/m 1 mei 2022. Kijk in de schoolgids of op de website van de school voor de juiste data.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week). Verder heb je natuurlijk nog de herfst- en voorjaarsvakantie.
de krokusvakantie (1 week) de paasvakantie (2 weken) de zomervakantie (van 1 juli tot en met 31 augustus).
Noteer deze weken in je agenda: Krokusvakantie: maandag 28 februari tot en met zondag 6 maart 2022. Paasvakantie: maandag 4 april tot en met zondag 17 april 2022. Zomervakantie: vrijdag 1 juli tot en met woensdag 31 augustus 2022.
De paasvakantie begint de 1ste maandag van april en duurt 2 weken. Behalve als Pasen in de maand maart valt: dan begint de paasvakantie op maandag na Pasen. Als Pasen na 15 april valt, begint de paasvakantie de 2de maandag voor Pasen.
Bulgarije spant de kroon. Bulgaarse kinderen genieten maar liefst van 102 vakantiedagen per jaar!
De meivakantie wordt door de overheid verplicht gesteld. Officieel duurt de meivakantie 1 week voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. De meivakantie valt normaliter eind april/begin mei.
Valt Pasen in de eerste helft van april, dan begint de paasvakantie op de 1ste maandag van april. Nederland kent sinds enkele decennia geen paasvakantie meer maar heeft enkele weken later een meivakantie. Met Pasen heeft men een lang weekeinde vrij, van Goede Vrijdag tot en met Tweede Paasdag.
Naast de schoolvakanties kunnen scholen ook nog extra vrije dagen inplannen. Zo kunnen scholen de meivakantie bijvoorbeeld uitbreiden tot 2 weken. Ook zijn de scholen soms dicht op de vrijdag na Hemelvaartsdag. In de schoolgids kunt u zien op welke dagen de leerlingen vrij zijn.
Pasen valt niet elk jaar op dezelfde dag
Van oudsher wordt Pasen gevierd op de eerste zondag die volgt op de volle maan na het begin van de lente. Dit jaar valt Pasen op zondag 12 april 2020 en maandag 13 april 2020. In 2019 viel Pasen op zondag 21 april en maandag 22 april.
Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn officiële feestdagen in Nederland. Uw kind is op deze dagen zeer waarschijnlijk vrij. Scholen zijn bijna altijd gesloten op Koningsdag en Bevrijdingsdag.
Wanneer het volle maan is precies op de eerste dag van de lente, dan wordt Pasen gevierd op diezelfde dag (en de dag erna). Maar wanneer de eerste dag van de lente op een zondag valt, dan wordt Pasen de zondag erna gevierd. Door deze regel valt Pasen altijd tussen 22 maart (eerste dag van de lente) en 25 april.
In Oost-Europa hebben leerlingen tijdens het schooljaar, het meeste vakantie. In Rusland, Bulgarije, Oekraïne en Roemenië blijft de school dicht tot wel 18 weken per jaar. Ook in Italië krijgen leerlingen 17 weken vakantie, met drie maanden zomervakantie.
De lange zomervakantie is ontstaan uit het landbouwverlof en was dus oorspronkelijk een vrije periode om te kunnen helpen op het land en met de oogst.
De langere kerstvakantie kan handig zijn als er weer meer corona-besmettingen zijn. Dat gebeurt vooral in de winter. Afgelopen winter gingen de scholen daarom een week eerder dicht. Daarom wil de regering een langere kerstvakantie en een kortere zomervakantie.
Zit u op school of studeert u? Dan bent u zeer waarschijnlijk vrij op Goede Vrijdag. Scholen zijn bijna altijd gesloten op Goede Vrijdag.
41 schoolweken in schooljaar 2020-2021. 41 – vier verplichte feestdagen = 40,2.
De Krokusvakantie vindt standaard plaats in de week van Aswoensdag in februari of maart.
De Paasvakantie in Belgie en Vlaanderen vangt in de regel aan op de 1ste maandag van April en duurt 2 weken.
Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij.