In Nederland wordt de minister doorgaans bijgestaan door een staatssecretaris en soms ook door een minister zonder portefeuille. Ministers en staatssecretarissen zijn politiek verantwoordelijk. De hoogste ambtenaar van een ministerie heet de secretaris-generaal, met daaronder verschillende directeuren-generaal.
De secretaris-generaal (SG) is belast met de ambtelijke leiding van het ministerie. De SG is tevens hoofd van het Kabinet Minister-President (KMP) en coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.
Een staatssecretaris treedt in de gevallen waarin de minister het nodig acht en met inachtneming van diens aanwijzingen, in zijn plaats als minister op. De staatssecretaris is uit dien hoofde verantwoordelijk, onverminderd de verantwoordelijkheid van de minister.
Organisatie ministerie
De hoogste ambtenaar op het ministerie is de secretaris-generaal . Deze topambtenaar heeft de dagelijkse leiding over een departement. De minister en de secretaris-generaal werken nauw met elkaar samen. Daarom is deze functie ook politiek gezien belangrijk.
De managers op het niveau van directeuren en hoger van alle ministeries maken deel uit van de ABD. Dit zijn bijvoorbeeld de secretarissen-generaal (SG), de directeuren-generaal (DG), de inspecteurs-generaal en alle directeuren met "integrale eindverantwoordelijkheid" over mensen en middelen.
Het salaris van een secretaris-generaal (overheid) begint bij € 9.098 per maand.
1. Bij koninklijk besluit kunnen staatssecretarissen worden benoemd en ontslagen. 2. Een staatssecretaris treedt in de gevallen waarin de minister het nodig acht en met inachtneming van diens aanwijzingen, in zijn plaats als minister op.
Secretaris-generaal Maarten Schurink heeft de ambtelijke leiding over het ministerie van BZK. Hij vormt samen met de directeuren-generaal en het hoofd van de AIVD de bestuursraad. De bestuursraad is het hoogste ambtelijke orgaan binnen BZK.
Het ministerie kent ook een minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind (D66). Daarnaast kent het ministerie een staatssecretaris voor asiel en migratie, Eric van der Burg (VVD). De ambtelijke leiding over het ministerie is in handen van een secretaris-generaal , Dick Schoof .
De Staten-Generaal, bestaande uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, vormen het parlement van Nederland en zijn het hoogste bestuursorgaan. De Staten-Generaal hebben, tezamen met de regering, de wetgevende macht in Nederland. Het is een overheidsorgaan dat zijn bevoegdheden heeft gekregen op basis van de Grondwet.
Een staatssecretaris neemt bij afwezigheid van zijn minister deel aan de beraadslagingen in de ministerraad, maar hij heeft geen stemrecht. De staatssecretaris woont verder de vergadering van de ministerraad bij als in de raad een onderwerp aan de orde is, waarvoor hij volgens zijn taakomschrijving verantwoordelijk is.
De minister kan dan blijven zitten, hoewel de minister medeverantwoordelijk is. Omgekeerd biedt een staatssecretaris wel zijn ontslag aan als de minister om welke reden dan ook ontslag neemt. Dit volgt uit het principe dat een minister zelf zou moeten moet kunnen beslissen of en wie hij als staatssecretaris wil hebben.
' De secretaris is dus onderdeel van het bestuur van de vereniging. In die hoedanigheid is hij/zij samen met de overige bestuurders bevoegd om de vereniging te vertegenwoordigen.
De secretaris verzorgt de notulen tijdens een vergadering, maar vaak ook de voorbereiding en opvolging van de acties, de ledenadministratie en de correspondentie. Als contactpersoon voor de vereniging en het bestuur en waakt deze ook over de geldende wet- en regelgeving.
De ministeries staan onder politieke leiding van een minister en een staatssecretaris. Dat betekent dat de ministers en staatssecretaris politiek verantwoordelijk zijn voor de ministeries. Er zijn ook ministers zonder portefeuille.
De Secretaris-Generaal staat aan het hoofd van de organisatie en wordt verkozen door de Parlementaire Vergadering.
Hoge ambtenaren worden geselecteerd op hun vakgebied (juridische, administratieve, financiële, technische, sociaalwetenschappelijke deskundigheid) en op hun kennis van het beleidsterrein waarover ze moeten adviseren.
Gerda Quak wordt plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Financiën. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Het aantal rijksambtenaren tot vorig jaar bedraagt 119.070 (2010: 124.000), het aantal gemeenteambtenaren is gedaald van 177.000 naar 170.060 en bij de provincies werken nu in totaal 12.630 ambtenaren (was 13.000). Ook de politie heeft met 62.560 man (was 65.000) nu minder mankracht.
Je hebt goede arbeidsvoorwaarden
Als ambtenaar heb je erg goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo heb je een collectieve verzekering en over het algemeen een hoger pensioen dan andere werknemers. Ook heeft de overheid een salarisschaal waarbij je – bij goed functioneren – elk jaar omhoog gaat met je salaris.
De opleidingen voor het beroep ambtenaar worden op alle niveaus in Nederland aangeboden. Dit betekent dat je zowel met een mbo-, hbo-, als een wo-opleiding aan de slag kunt gaan als ambtenaar. Houd er rekening mee dat het niveau bepalend is voor de banen die je als ambtenaar kan vervullen.
Hij is tevens minister van Algemene Zaken. De minister-president draagt de ministeriële verantwoordelijkheid voor het optreden van de leden van het Koninklijk Huis. Daarnaast vertegenwoordigt hij Nederland in de Europese Raad. Sinds 14 oktober 2010 vervult Mark Rutte deze functie.
PvdA/GroenLinks - Frans Timmermans
Timmermans was sinds 2014 Europees commissaris maar keert terug naar Den Haag, met de nadrukkelijke ambitie Rutte op te volgen als premier. Aan ambitie heeft het Timmermans nooit ontbroken. Dat hij uitstekend campagne kan voeren, bewees hij bij de Europese verkiezingen in 2019.
Binnen de 'Wet rechtspositie ministers en staatssecretarissen' is bepaald dat een minister € 13.357,23 per maand verdient (excl.