De kauw is een luidruchtige, gedrongen vogel, zwart met een grijs achterhoofd. Zijn iris is grijswit en zijn snavel kort, scherp en donker. De roek is familie van de zwarte kraai en vertoeft vooral in landbouwgebied. Roeken zijn kolonievogels die vaak nesten maken in populierenbossen.
Herkenning. Roeken lijken heel erg op zwarte kraai en raaf, maar zijn aan een aantal dingen relatief eenvoudig te herkennen. Allereerst heeft de roek een lichtgrijze snavelbasis. Die snavel is vaak veel puntiger dan die van de zwarte kraai, en hij heeft een behoorlijk steil voorhoofd en verhoudingsgewijs een kleine kop ...
Kauwen hebben een stevige en relatief korte donkere snavel. Kraaien hebben een krachtige karakteristieke zwarte snavel waarvan de bovensnavel bij de punt naar beneden buigt. Een kauw heeft een donkergrijs verenkleed met een lichtgrijs achterhoofd. Een kraai heeft een volledig zwart verenkleed.
Kleine kraaiachtige vogel met een zwartgrijs verenkleed, een lichtgrijze nek en achterhoofd. Kauwen hebben een opvallende lichte iris. Heeft verder een stevige, relatief korte donkere snavel en een vrij lange staart. Vliegt met snellere vleugelslagen dan zwarte kraaien en roeken in doorgaans iets dichtere groepen.
Kauwen komen meestal in groepen of paren voor, en foerageren vaak gezamenlijk in weilanden en wegbermen, ook binnen de bebouwde kom. De paarband blijft ook binnen een grotere groep waarneembaar.
Bijzonder effectief zijn bijvoorbeeld de geluidstoestellen met angstkreten, knalapparaten, Hawk Eyes en roofvogelgelijkende vliegers. Ook met een kunststof nepkraai kun je kauwen verjagen. Let wel, zorg er altijd voor dat de kunststof nepkraaien op hun kop hangen. Zo lijken de vogels dood.
De intelligentie van kraaiachtigen is bij geen vogel beter te observeren dan bij kauwtjes. Onderzoekers hebben ontdekt dat kauwen een soort taal kennen, met bepaalde geluiden voor verschillende situaties. Waarschijnlijk is de kauw wel de slimste van de collectie van de kraaiachtigen.
De zwarte kraai zegt net als de roek 'krah - krah - krah'.
In je stadstuintje is dat de Sperwer. Woon je wat landelijker? Laat dan de Havik weerklinken.
De kauw toont dat de mens te pietluttig is geworden en te veeleisend. Hij maakt zijn omgeving wel gezellig. Warm en sfeervol op zijn eigen unieke manier, zodat zijn jongen er een geborgen gevoel krijgen vanaf het eerste moment dat ze hun koppies uit het ei steken.
Naast het feit dat de kauw een beschermde inheemse diersoort is en het bij de wet verboden is een wilde vogel in huis te houden, is deze intelligente vogel ook niet geschikt als huisdier.
Mag dat? Het houden van een kraaiachtige kan alleen met een exemplaar geboren in gevangenschap en met een gesloten ring. Voor het houden van de Nederlandse soorten kraaiachtigen is verder een ontheffing nodig. Een vogelasiel is verplicht de dieren na herstel vrij te laten of bij geen herstel te euthanaseren.
Raaf, roek, kauw en kraai onderscheiden
Raaf, kraai, roek, kauw.... deze imposante vogels hebben wat gemeen: ze zijn groot, zwart en opvallend aanwezig; maar niet iedereen kan hen goed van elkaar onderscheiden.
Preventieve maatregelen kunt u nemen door: Vlaggen en (holografische) linten te plaatsen in de buurt van gewassen en grasvelden. In combinatie met knalapparaten, de Agrilaser en bio-akoestische vogelwering.
Kraaiachtigen (kraaien, raven, roeken, kauwen en andere vogelsoorten) zijn bijzonder intelligent, legt Moore uit. Ze zijn zeer goed in het aanpassen en gebruiken van instrumenten en ze kunnen vooruit plannen en puzzels oplossen.
De kraai (Corvus corone) is een geheel zwarte vogel, met soms een groene glans.de Kraai is 45 tot 50 cm lang en heeft een spanwijdte van 1 meter. Meestal zie je de kraai alleen en soms in een klein groepje.
Met elkaar overnachten ze vaak in bosjes van jonge bomen. In een groep zijn ze beter beschermd tegen een aanval van een uil, kat, marter of een ander roofdier. Voordat de groep zich verzamelt om te gaan overnachten, verblijven ze nog op een soort verzamelplek.
Gebruik laser om kraaien en kauwen te verjagen
Ook lasers zijn effectief bij verjagen van kraaien en kauwen. Deze vogels zien de laserstraal als een gevaar. Om die reden is het een goede manier om kraaien af te schrikken. De laser werkt over een grote afstand.
Wat kan ik doen tegen kauwen? Kauwen zijn beschermd! Ze wegvangen of afschieten kan en mag niet zomaar, veelal komt u uit op de enige optie die u heeft is het weren van vogels. Met dakgootpreventie heeft u een definitieve wering aangebracht zodat de kauwtjes niet onder uw dakbeschot kunnen nestelen.
De Zwarte Roodstaart is een vogel die je nogal eens in steden aantreft. Een omgeving met stenen, of het nu bergen betreft of flats en huizen, daar houdt ie van. De Zwarte Roodstaart heeft een apart, ietwat krakend liedje.
Misschien is het u ook opgevallen: de eerste vogels zijn begonnen met zingen. 's Ochtends vroeg is de merel de eerste uitbundige zanger, maar ook roodborst, winterkoning en heggenmus zijn al te horen. Zodra de dagen lengen en de lente in aantocht is beginnen de zangvogels van zich te laten horen.
Je houdt van hem, of je haat hem: de houtduif. Hun hese geluid kun je nagenoeg het hele jaar door horen. Hoe je de zang van de houtduif herkent, hoor je onder meer in deze nieuwste podcast van Notenkrakers.
Kauwen gebruiken iedere winter vaste plekken waar ze zich voorverzamelen – ze komen samen en zoeken vervolgens samen een slaapplek. Zo zijn enkele flats in Arnhem-Zuid en de Rijnhal vaste voorverzamelplaatsen, terwijl het dak van het Gelredome de uiteindelijke slaapplaats is voor maar liefst 4.500 tot 5.000 vogels.
1/ Communicatie-specialist
Voortdurend communiceren ze met elkaar. In een kolonie kauwen gaat het er dan ook zeer levendig en bij momenten zelfs lawaaierig aan toe. Als echte communicatiespecialisten hebben ze een breed gamma aan roepgeluiden. Ze kwetteren, tokkelen en roepen zelfs hun naam “kauw, kauw”.
Overdag foerageren die Kauwen verspreid in groepjes in of rond de stad, of op het platteland. Want voedsel vinden ze in feite overal. Maar 's avonds maken ze er een echt gezellige wintermeeting van. Ze troepen samen om zich te behoeden voor nachtelijke gevaren zoals uilen, katten, marters en andere gevaren.