Kauwen hebben een stevige en relatief korte donkere snavel. Kraaien hebben een krachtige karakteristieke zwarte snavel waarvan de bovensnavel bij de punt naar beneden buigt. Een kauw heeft een donkergrijs verenkleed met een lichtgrijs achterhoofd. Een kraai heeft een volledig zwart verenkleed.
De kauw toont dat de mens te pietluttig is geworden en te veeleisend. Hij maakt zijn omgeving wel gezellig. Warm en sfeervol op zijn eigen unieke manier, zodat zijn jongen er een geborgen gevoel krijgen vanaf het eerste moment dat ze hun koppies uit het ei steken.
Herkenning. Roeken lijken heel erg op zwarte kraai en raaf, maar zijn aan een aantal dingen relatief eenvoudig te herkennen. Allereerst heeft de roek een lichtgrijze snavelbasis. Die snavel is vaak veel puntiger dan die van de zwarte kraai, en hij heeft een behoorlijk steil voorhoofd en verhoudingsgewijs een kleine kop ...
De kauw is een luidruchtige, gedrongen vogel, zwart met een grijs achterhoofd. Zijn iris is grijswit en zijn snavel kort, scherp en donker. De roek is familie van de zwarte kraai en vertoeft vooral in landbouwgebied. Roeken zijn kolonievogels die vaak nesten maken in populierenbossen.
Grootte. Kauwen zijn met een lengte van 30-34 cm en een spanwijdte van 64-73 cm aanzienlijk kleiner dan kraaien. Kraaien hebben een lengte van 44-51 cm en een spanwijdte van 88-100 cm. Kraaien wegen ongeveer 550 gram en kauwen slechts de helft; ongeveer 250 gram.
Naast het feit dat de kauw een beschermde inheemse diersoort is en het bij de wet verboden is een wilde vogel in huis te houden, is deze intelligente vogel ook niet geschikt als huisdier.
De intelligentie van kraaiachtigen is bij geen vogel beter te observeren dan bij kauwtjes. Onderzoekers hebben ontdekt dat kauwen een soort taal kennen, met bepaalde geluiden voor verschillende situaties. Waarschijnlijk is de kauw wel de slimste van de collectie van de kraaiachtigen.
Bijzonder effectief zijn bijvoorbeeld de geluidstoestellen met angstkreten, knalapparaten, Hawk Eyes en roofvogelgelijkende vliegers. Ook met een kunststof nepkraai kun je kauwen verjagen. Let wel, zorg er altijd voor dat de kunststof nepkraaien op hun kop hangen. Zo lijken de vogels dood.
Kraaien, Spreeuwen, Vossen etc.
Mag dat? Het houden van een kraaiachtige kan alleen met een exemplaar geboren in gevangenschap en met een gesloten ring. Voor het houden van de Nederlandse soorten kraaiachtigen is verder een ontheffing nodig. Een vogelasiel is verplicht de dieren na herstel vrij te laten of bij geen herstel te euthanaseren.
Waar kraaien zijn, zou ook magie zijn. Ze zijn het symbool voor scheppingsvermogen en spirituele kracht. Als de kraai jouw totemdier is, ondersteunt hij je mogelijk bij het ontwikkelen van je Derde Oog, je spirituele groei en zou hij je kennis laten maken met de magie van het leven.
De zwarte kraai zegt net als de roek 'krah - krah - krah'.
Kauwen hebben een zeer uitgebreid menu dat voornamelijk bestaat uit kleine ongewervelden (insecten, slakken, spinnen), zaden, granen (vooral in de herfst en de winter), eieren, fruit en soms zelfs muizen.
Met elkaar overnachten ze vaak in bosjes van jonge bomen. In een groep zijn ze beter beschermd tegen een aanval van een uil, kat, marter of een ander roofdier. Voordat de groep zich verzamelt om te gaan overnachten, verblijven ze nog op een soort verzamelplek.
Groepen Scandinavische en Oost-Europese kauwen overwinteren onder andere in Nederland en komen vanaf de tweede helft van oktober naar Nederland; als trekvogel overigens sterk afgenomen. Daartussen bevinden zich soms ook de ondersoorten Noordse en Russische kauwen. In maart/april vertrekken ze weer.
1/ Communicatie-specialist
Voortdurend communiceren ze met elkaar. In een kolonie kauwen gaat het er dan ook zeer levendig en bij momenten zelfs lawaaierig aan toe. Als echte communicatiespecialisten hebben ze een breed gamma aan roepgeluiden. Ze kwetteren, tokkelen en roepen zelfs hun naam “kauw, kauw”.
Gebruik laser om kraaien en kauwen te verjagen
Ook lasers zijn effectief bij verjagen van kraaien en kauwen. Deze vogels zien de laserstraal als een gevaar. Om die reden is het een goede manier om kraaien af te schrikken. De laser werkt over een grote afstand.
Chocolade en avocado bijvoorbeeld. Maar wat maakt hen 'killers'? Er zijn een aantal dingen die je vogels nooit in hun snavel mogen krijgen. Ook al eten ze deze zaken graag – chocolade, avocado en alcohol zijn taboe voor onze gevleugelde vrienden, want ze kunnen levensgevaarlijk voor hen zijn.
Vogelverschrikkers. Er zijn verschillende visuele middelen waar je kraaien mee kunt afschrikken. Je kunt gebruik maken van een vogelverschrikker, een roofvogel van plastic en bewegende voorwerpen zoals ballonnen, vlaggetjes en molentjes.
Zwarte Kraaien bouwen nesten die achteraf door andere soorten worden ingenomen. Hun aanwezigheid is een beperkende factor voor het aantal Eksters Pica pica in een bepaald gebied. Eén van de natuurlijke vijanden is de Havik Accipiter gentilis. Zwarte Kraaien zijn vanouds vogels van het open veld.
Waarom ontstaat er overlast? Doorgaans wordt de meeste overlast veroorzaakt door de zoektocht van een kraai, deze vogels zijn namelijk op zoek naar eten zoals gewassen, afval en zaden. Daarbij wordt er niets overgeslagen door de kraaien en ze schuwen mogelijkheden om vuilniszakken open te maken.
De meeste mensen gaan er vanuit dat ze hun nest beschermen. Volgens Vogelbescherming Nederland komt het niet heel vaak voor, maar een enkele keer gebeurt het wel dat kraaien mensen aanvallen om hun nest te beschermen.
Overdag foerageren die Kauwen verspreid in groepjes in of rond de stad, of op het platteland. Want voedsel vinden ze in feite overal. Maar 's avonds maken ze er een echt gezellige wintermeeting van. Ze troepen samen om zich te behoeden voor nachtelijke gevaren zoals uilen, katten, marters en andere gevaren.
Om te beletten dat kauwen in jouw schouw broeden, sluit je de rookgaten best af met gaasdraad of met een metalen roostertje (inox) met mazen van max. 3 cm doormeter. Gaasdraad is echter geen oplossing op lange termijn; kauwen zijn erg inventief en kunnen de draad met hun sterke snavel loswrikken.
Om te voorkomen dat de vogels tegen elkaar aan vliegen passen ze hun snelheid aan elkaar aan. Ook vliegen de vogels vaak in een groepje van 6 of 8 stuks binnen de grote zwerm, die elkaar in de gaten houden.