Als u tijdelijk een voorwerp op de openbare weg wilt zetten heeft u in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een hijskraan, steiger, bouwkeet, mobiel toilet of container op de weg, de stoep of in een parkeervak wilt plaatsen. U vraag een deze tvergunning aan bij de gemeente.
Het is vrijwel in iedere gemeente nodig om te melden op welke dag u een hijskraan gaat gebruiken. Zo'n melding is dan voldoende. In sommige gemeenten is het nodig om een vergunning of ontheffing aan te vragen. Dat geldt vrijwel altijd als de kraan verkeerhinder veroorzaakt.
Voor het bouwen of in stand houden van een steiger, vlonder of aanmeervoorziening in een vaarweg is een omgevingsvergunning nodig. Als de steiger, vlonder of aanmeervoorziening niet in een vaarwater ligt, is alleen een omgevingsvergunning nodig als iedereen er gebruik van kan maken.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Wees gerust, voor de bouw van de meeste blokhutten en tuinhuizen heeft u geen vergunning nodig! Bepaalde regels zijn de afgelopen jaren versoepeld, waardoor een vergunning nog zelden nodig is. Na het lezen van dit blog kunt u uw bouwplannen voortzetten en een tuinhuis bouwen in uw achtertuin.
In veel gevallen kunt u een blokhut of tuinhuis plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Een van de voorwaarden is dat uw tuinhuis niet hoger mag zijn dan 3 meter en u deze niet gebruikt als slaapkamer of keuken. De totale oppervlakte van 'bijbehorende gebouwen' mag niet meer zijn dan 30m2.
Je hebt bijvoorbeeld geen vergunning nodig om dakpannen te vervangen, pleisterwerk te herstellen of gevels te kaleien. Een niet-overdekte constructie aanleggen van maximum 80m² heeft geen vergunning nodig. Denk maar aan een terras of zwembad. Ook voor tuinaanleg en beplanting heb je geen bouwvergunning nodig.
Je mag nooit hoger dan 30 centimeter boven de eerste bouwlaag bouwen en nooit hoger dan 5 meter. Verder mag de aanbouw niet dieper zijn dan 4 meter. Ook mag je de aanbouw alleen gebruiken als woonkamer, serre, berging, garage of bijkeuken. Je mag er dus geen bedrijfsactiviteiten zonder vergunning gaan doen.
Uitrekenen hoeveel vierkante meter je maximaal mag bouwen
Is jouw bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bij bouwen. Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied.
Voor veel rolsteigers geldt een maximale werkhoogte van 22 meter. Let wel: de werkhoogte verschilt van de platformhoogte. De platformhoogte is 2 meter lager dan de maximale werkhoogte. Smallere rolsteigers hebben vaak een maximale werkhoogte van 14 meter.
De brede ASC rolsteigers mogen zowel binnen als buiten gebruikt worden tot een maximale werkhoogte van 22 meter. De smalle ASC rolsteigers mogen binnen en buiten tot een werkhoogte van 14 meter worden gebruikt.
Het moet voorzien zijn van een vast hijsblok dat onderdeel is van het platform zelf. De kraan moet geschikt zijn voor het hijsen van platforms met personen. Er zit bijvoorbeeld een reminrichting op en er zijn ontruimingsmogelijkheden. De kraan moet voldoen aan de wetgeving voor hijskranen: de Machinerichtlijn.
Voor het bedienen van hijskranen is een diploma en hijsbewijs wettelijk verplicht gesteld. Tevens geniet een medische keuring de voorkeur. Beveiligingen van hijskranen mogen nooit uitgeschakeld worden tijdens hijswerkzaamheden.
NIet-vergunningsplichtige werken
het vervangen van beschadigd pleisterwerk. het herstellen van kapotte verhardingen. het vervangen van kepers, panlatten en leien op het dak door nieuwe kepers, panlatten en leien, zonder vervanging van de dragende balken (het dakgebinte) Schilderen en kaleien van gevels.
Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.
Kan ik een uitbouw bij de buren tegenhouden? In de meeste gevallen niet. Wel kun je de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels. Ook kun je de bouw aanvechten op grond van het Burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek.
In de voortuin mag u meestal tot 1 meter hoog bouwen.
Voor eendaagse evenementen met minder dan 250 bezoekers en geen of nauwelijks effect op de omgeving, kunt u vaak volstaan met een melding. Verwacht u meer dan 25.000 bezoekers? Dan heeft u een vergunning nodig voor een groot evenement.
Het is mogelijk om zonder vergunning en zonder melding nog een terrasoverkapping te bouwen. Deze mag maximaal 30 vierkante meter groot zijn. Dat is namelijk het wettelijk maximum. Verder moet men er wel rekening mee houden dat de terrasoverkapping niet hoger mag worden dan 3,5 meter.
Zijn er kosten verbonden aan het aanvragen van een omgevingsvergunning? Ja, aan het aanvragen van een omgevingsvergunning zijn kosten verbonden. Bij de gemeente moet je namelijk legeskosten betalen voor het aanvragen van een omgevingsvergunning.
Afstand tot de erfgrens
Als je in de buurt van de erfgrens gaat bouwen, is er meestal geen specifieke minimale afstand vereist. In principe mag je dus gewoon tegen de scheidingslijn aan bouwen.
Sinds 1 januari 2003 hoef je geen bouwvergunning meer aan te vragen voor het plaatsen van een fietsenschuur in de achtertuin. In de Woningwet valt de fietsenberging evenals de – meer bekende – dakkapellen aan de achterkant van het huis in de categorie 'vergunningsvrij'.
De hoogte van een schuur mag binnen 4 meter van het hoofdgebouw niet hoger worden dan 30 cm boven de grens met de eerste verdieping.Buiten deze 4 meter mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn en gelden specifieke regels wanneer je nog hoger wil bouwen.