Redenen van terugkerende blaasontstekingen
Een verkeerd plaspatroon waarbij tijdens het plassen de bekkenbodemspieren niet goed ontspannen. Hierdoor kunt u uw blaas niet volledig leeg plassen. De hoeveelheid urine die in de blaas achterblijft kan de bron van de terugkerende blaasontstekingen zijn.
Behandeling chronische blaasontsteking of terugkerende blaasontstekingen. Er zijn meerdere behandelmethodes of combinaties hiervan mogelijk zoals medicijnen, neurostimulatie (PTNS) en blaasspoelingen.
Als u door uw huisarts bent verwezen naar een uroloog zal deze verder onderzoek doen. Dit bestaat uit een plasdagboek, bloed- en/of urine onderzoek, echo van de nieren, plassen op een 'computertoilet' en controleren of u leeg heeft geplast.
Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt - dat geldt voor alle ontstekingen - zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo'n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee etc.
Als je dus ontlasting hebt gehad kunnen deze bacteriën je makkelijk je plasbuis bereiken Door zweet, via een inlegkruisje of gewoon al als je je afveegt van achter naar voren. Zo komt het ook dat vrouwen die urineverlies hebben en verband hiervoor dragen vaker en infectie hebben dan vrouwen die geen verband dragen.
Blaasontsteking? Buchu helpt! De Hottentotten gebruikten dit kruid bij klachten van de urinewegen en van de maag. In 1821 werd het als middel tegen urinegruis en voor gebruik bij blaas-, urinebuis- en nierontsteking geïntroduceerd in de Britse geneeskunde.
Fruit met een lage zuurgraad
Omdat fruit voor een groot deel uit water bestaat, is het goed voor je blaas. Maar zuur fruit kan je blaas irriteren. Kies liever voor fruit met een lage zuurgraad, zoals (water)meloen, perzik, banaan, kokosnoot of papaja.
Vitamine C 500-1000mg zuurt de urine aan en houdt de bacteriën weg. U kunt vitamine C gebruiken ter voorkoming of bij milde, beginnende klachten. Zorg dat u veel drinkt en vaak genoeg uitplast.
Als je veel stress of angst ervaart spannen je spieren zich aan en komt er meer druk op je blaas. Dit geeft je vaker het gevoel dat je naar het toilet moet. Hoogste tijd om stress te verminderen. Bij stress gerelateerde plasklachten spreek je eerder over een overactieve blaas dan over een blaasontsteking.
Bij een urineweginfectie is het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen ontstoken. Een infectie van de lagere urinewegen heet een blaasontsteking. Een onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking. Een urineweginfectie ontstaat door bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.
Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u met Blaas-Check® uw urine testen (1e screening). U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit. Voor de juiste uitvoering van de test leest u de bijsluiter van de test.
Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum geven. Artsen kiezen hierbij meestal voor het medicijn nitrofurantoïne. Nitrofurantoïne doodt bacteriën die blaasontsteking veroorzaken. Het werkt binnen een paar uur na inname.
Gember is een ontstekingsremmer, het is een ware heelmeester voor je immuunsysteem. Wanneer je last hebt van een pijnlijke keel, blaasontsteking of griep, kan gember veel goeds doen om je immuunsysteem te ondersteunen. Dit komt door de stof capsaïcine.
Wordt een blaasontsteking niet op tijd behandeld, dan kunnen de bacteriën vanuit de blaas 'opstijgen' naar de nier. Er kan dan een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) ontstaan. pijn tussen de zaadballen en de anus (perineum) Bij een prostaatontsteking hoeven er geen plasklachten te zijn.
Loop vooral niet te lang rond met een blaasontsteking: die kan namelijk opstijgen en een nierbekkenontsteking veroorzaken. Dan heb je echt een antibioticum nodig. Malaise, pijn, koorts, koude rillingen en pijn in de zij zijn goede redenen naar een arts te gaan.
Met een echografie kunnen de nieren, de urineleiders en de blaas zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm. Een eventuele dilatatie, verwijding van het afvloedsysteem van de nieren is nu te zien. Ook geeft een echografie een afbeelding van de blaas en de prostaat.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Cranberry heeft zijn heilzame krachten mede te danken aan – je raadt het al – d-mannose! De natuurlijke stof komt in geringe hoeveelheid terug in de kern van de bes. Kort door de bocht heeft d-mannose dezelfde werking als cranberry's maar is het vele malen krachtiger.
Ook in de NHG standaard (Nederlands Huisartsen Genootschap) staat er als advies bij terugkerende blaasontstekingen als profylaxe (manier om ziekte te voorkomen) het volgende: “cranberrytabletten (2 keer daags 500 mg) of drank (volgens gebruiksaanwijzing op verpakking)”(1).
Cranberrysap en blaasontsteking
Bepaalde stoffen in cranberry's zouden ervoor zorgen dat bacteriën moeilijker aan de blaaswand hechten. In sommige onderzoeken lijken cranberry's de kans op een blaasontsteking te verminderen, vooral bij vrouwen die vaak last hebben van blaasontsteking, maar in andere onderzoeken niet.
Blaasontstekingen kun je 'wegdrinken'
Door dan veel te gaan drinken kunnen zij voorkomen dat de ontsteking doorzet. Maar heel veel drinken is juist weer niet verstandig bij het gebruik van antibiotica, dan kan het antibioticum door de verdunning zijn werk niet goed doen.
tolterodine. Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. Artsen schrijven het voor bij urine-incontinentie.
Door diabetes kunt u vaker een blaasontsteking hebben. Als de bloedsuiker hoog is, plast u suiker uit. Door de suiker in de urine is de urine heel zoet. U kunt een blaasontsteking herkennen aan pijn bij het plassen of pijn in de buik of rug, kleine beetjes plassen.
Regelmatig sap van cranberries drinken vermindert de kans op herhaalde urineweginfecties. Gebruik voedingssupplementen voor een goede algemene blaasfunctie. Zoals bijvoorbeeld BlaseCare. Dit is een voedingssupplement met unieke extracten van cranberry, D-Mannose en Vitamine C.