Slakken houden niet van droge ondergronden en ruwe materialen. Je kunt slakken afweren door houtsnippers, boomschors of cacaodoppen te strooien over de grond. Het helpt niet alleen ter bestrijding van slakken, maar een bodembedekker ziet er ook nog eens mooi uit!
Boomschors is daarom het ideale materiaal om rondom uw beplanting aan te brengen. Zo maakt u het de slakken extra moeilijk om bij de verse bladeren te komen. Hetzelfde resultaat is haalbaar met materialen als: schelpen, korrels of eventueel cacaodoppen en houtsnippers.
Strooi ruw materiaal op de grond
Als er iets is waar slakken niet van houden, dan zijn het ruwe of droge ondergronden. Het is daarom slim om droog, stekelig of ruw materiaal over de grond te strooien. Denk bijvoorbeeld aan: Cacaodoppen (ziet er nog leuk uit ook!)
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Het is namelijk echt een lijdensweg voor een slak wanneer je ze bestrijdt met azijn of zout. Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn en zout, want als je dit middel toedient, wordt de slak langzaamaan weggevreten op een gruwelijke wijze.
Er zijn verschillende manieren om slakken natuurlijk te bestrijden; ~barriéres maken van bv.aluminiumfolie of koper.van koper krijgen ze een lichte schok.
Hun natuurlijke vijanden zijn egels, spitsmuizen, vogels (merels, lijsters, spreeuwen, eenden en kippen), kikkers en padden, reptielen (hagedissen, ringslangen en hazelwormen), sommige insecten (loopkevers, vliegenlarven, glimwormen, libellenlarven) en enkele spinnen of spinachtigen zoals een hooiwagen.
Vooral sterk geurende planten, zoals bieslook, tijm, knoflook en salie, mijden slakken liever. Plant dit soort planten tussen de aantrekkelijk planten en de slakken blijven op afstand.
Egels, spitsmuizen, maar ook reptielen zoals kikkers, padden, hagedissen, ringslangen en hazelwormen eten namelijk slakken. Zo was de hazelworm 30 jaren een trouwe gast in de Biogroei-tuin. Vogels zoals zanglijsters, spreeuwen, eksters en merels en zelfs kippen en loopeenden kunnen talloze slakken verorberen.
Houtsnippers zijn voordeliger dan boomschors
Houtsnippers zijn over het algemeen voordeliger dan boomschors. Voor veel mensen is het daardoor logischer om voor houtsnippers te kiezen. Zij zoeken een voordelig middel om de bodem mee af te dekken. Het liefst een natuurlijk middel dat bij de rest van de tuin past.
Zelfs als u vanaf 1 of 2 meter hoogte landt, merkt u dat boomschors nog steeds veel veiligheid biedt. Wilt u onkruid in het materiaal voorkomen? Leg dan anti worteldoek onder het boomschors. Dit anti worteldoek beschermt u tegen onkruid, een stugge laag waar onkruid niet zomaar doorheen groeit.
Bloeiende vaste planten en siergrassen doen het niet goed in schors. Schors verteert, waardoor de bodem verzuurt. De meeste bloeiende vaste planten en siergrassen verdragen dit niet maar geven de voorkeur aan een neutrale tot kalkrijke bodem.
Een schorslaag van 8 tot 10 cm houdt het onkruid in je tuin jarenlang tegen. Zorg ervoor dat het perk onkruidvrij is voordat je de schors aanbrengt, zo is het onkruidwerend effect het grootst. De boomschors is een natuurlijke, fysische barrière en voorkomt het kiemen van het onkruid.
Het houdt de bodem langer vochtig, waardoor planten minder water nodig hebben en beter beschermd zijn tegen extreme droogte. En het beschermt planten tegen hoge temperaturen én strenge vorst. Schors laat tuinen er mooi en verzorgd uitzien. Naast het praktische nut, heeft schors dus ook een grote sierwaarde.
Boomschors bevordert de vochtregulatie in je tuin
Want het zonlicht bereikt de grond niet meer, waardoor vocht minder snel verdampt. Daarbovenop houdt boomschors vocht vast. Hierdoor bouw je automatisch een buffer op voor je tuin. Dankzij de invloed van boomschors heeft een droge periode minder negatieve consequenties.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (ð¤¢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
Ook slakken houden niet van koffie, of althans, van cafeïne.
Met tientallen rijen tanden knagen de naaktslakken in de tuin het liefst aan vlezige planten zoals kolen en sla. Slakken verstoppen zich overdag onder bladafval, maar vooral in de bodem. Bovengronds ga je de slakken te lijf met ecologische slakken korrels.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Schoffel regelmatig in de tuin, hierdoor droogt de bovenste grondlaag uit waardoor slakken zich moeilijker kunnen verplaatsen. Slakken verschuilen zich graag op ruige, donkere, vochtige plekjes en in hoog gras. Vermijd dergelijke schuilplaatsen en vermijd tuinafval.
Samenvatting De meest gebruikte slakkenkorrels in privétuinen bevatten metaldehyde. Van deze chemische stof is bekend dat het voor veel dieren toxisch (giftig) is als het in voldoende hoge concentraties wordt ingenomen.
Verjaag de slakken met geuren van gewassen
Zo is bekend dat slakken een hekel hebben aan knoflook, ui, munt en tijm en bieslook, net als een aantal soorten uit de schermbloemfamilie zoals dille en venkel.
Landslakken bijten of steken niet en het slijm is gemakkelijk af te wassen (het zou volgens sommige bronnen zelfs geneeskrachtig zijn en tegen rimpels werken). Kleinere exemplaren en naaktslakken kunnen gevangen worden via lokdozen of bierslakkenvallen; die zijn milieuvriendelijk en goedkoop.