Met de snooze knop kunt u dit bericht een dag voor de geplande vergadering terug laten komen in uw inbox. Precies op het juiste moment. Of het is weekend, u checkt waarschijnlijk ook dan van tijd tot tijd uw mail. Daarin berichten die minder dringend zijn en pas de maandag erop om een reactie of handeling vragen.
Wanneer je een e-mail op snooze zet voor een bepaald tijdstip, krijg je op dat tijdstip een melding op je mobiele apparaat (tenzij je meldingen hebt uitgeschakeld).
Als je een profiel, pagina of groep snoozet, krijg je 30 dagen geen berichten hiervan in je overzicht te zien. De profielen, pagina's of groepen die je hebt gesnoozed, weten niet dat je dit hebt gedaan. Je kunt iemand alleen snoozen vanuit een bericht in je overzicht.
Gesnoozde berichten kun je vervolgens terugvinden in het hamburgermenu aan de zijkant van de app. Hier staat de optie 'gesnoozed'. Op het moment dat de snoozeperiode afloopt, komt de mail gewoon weer in je mailbox. Hier wordt dan in het oranje de tekst getoond met sinds wanneer het bericht uit snooze is.
Naast tijdelijk snoozen is het op Facebook al langer mogelijk om iemand voor onbepaalde tijd te muten. Dat kan via de Facebook-pagina van die persoon. Onder de profielfoto tik je op 'volgend' om diegene niet meer te volgen. Handig als je vervelende familieleden wilt vermijden, maar ze niet wil ontvrienden.
Als je een Iphone hebt, kan het je niet ontgaan zijn: negen minuten is de enige optie. Als je een Android-toestel hebt kun je ook andere snooze-mogelijkheden instellen, al staat deze standaard veelal op de heilige negen minuten ingesteld.
Uit het onderzoek blijkt dat snoozen de kans op stress en depressie vergroot. Het snoozen zorgt er voor dat je hersenen constant een schok te verwerken krijgen. Zo val je langzaam in slaap en word je met een schok weer wakker, en dat telkens opnieuw. Die 5 minuten extra slaap heeft geen kwaliteit.
Dit slaap-waak ritme wordt dan ook wel het dag- nacht ritme of Circadiane ritme genoemd. Het wakker worden zonder wekker op basis van de biologische klok is te trainen door goed te luisteren naar je lichaam (wanneer je moe bent), te gaan slapen wanneer het donker wordt en op te staan wanneer het licht wordt.
Wakker worden op een natuurlijke manier ontstaat door het licht van de ochtendschemering dat via je gesloten ogen signalen naar de hersenen stuurt. Hierdoor worden er wekhormonen vrijgegeven, waardoor je geleidelijk aan wakker wordt. Je kunt dan heerlijk uitgerust opstaan en voelt je helemaal uitgeslapen.
Volgens de hoogleraar zijn de uren tussen acht en tien in de avond het beste moment. 'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af.
Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.
Nederlanders zijn dol op snoozen
Tweederde (66 procent) van de deelnemers snoozed bijna elke dag en ruim een derde drukt twee of drie keer op de snooze-knop. 79 procent van de ondervraagden blijft maximaal 25 minuten na de wekker liggen. Ruim 17 procent komt tussen de 25 en 45 minuten later het bed uit.
Stop het snoozen
Eenmaal uit bed is de verleiding om weer terug te gaan en nog even verder te snoozen wellicht minder groot. Zet je wekker zo laat mogelijk. Als je tussen 7.00 en 7.30 drie keer op de 'snooze-knop' drukt, kun je beter je wekker gewoon om 7.30 zetten.
Je kunt gespreksmeldingen dempen
Je kunt bepaalde gesprekken dempen door op het informatieicoontje te klikken rechtsboven in het gesprek, vervolgens te kiezen voor 'meldingen' en voor een bepaalde periode of permanent een dempstand te selecteren.
Klik op Privacy bewerken. Klik achter Vriendenlijst op de grijze knop. Afhankelijk van wat er eerder ingesteld is, staat hier Openbaar, Vrienden, Vrienden behalve, Specifieke vrienden, Alleen ik, Aangepast of Beste vrienden. Klik op Alleen ik als u uw vriendenlijst voor iedereen wilt verbergen.
Een vriend verwijderen is een grotere stap, waarbij de contactpersoon uit je lijst verdwijnt. Jullie kunnen elkaar mogelijk nog wel zien, maar zijn niet langer bevriend op Facebook. Met blokkeren kies je voor het geheel verbreken van het contact. Jullie kunnen elkaars berichten en reacties niet langer zien.
Korte powernaps verlagen het stressniveau en verhogen de productiviteit. Een langer dutje van een uur herstelt je hersencapaciteit zodat je beter in staat bent om nieuwe informatie op te slaan. Slaap werkt beter en langer dan caffeïne, dus die kop koffie als alternatief kun je ook wegwuiven.
Je lichaam slaat zijn herstelperiode over.
Wanneer je een volledige nacht overslaat, heeft je lichaam een broodnodige kans gemist om zich te ontspannen, zich op te laden en zich te herstellen. “Tijdens de nacht brengen allerlei herstelprocessen je weer in vorm voor de volgende dag”, aldus Raymann.