Een bouwdroger is een luchtontvochtiger die werkt volgens het condensatieprincipe. De werking ervan kan eenvoudig uitgelegd worden in vier stappen. Eerst en vooral wordt de vochtige lucht met behulp van een ingebouwde ventilator uit de ruimte gezogen en door de bouwdroger geblazen.
Stroomverbruik wordt geminimaliseerd omdat de machines vaak 24/7 draaien. De bouwdrogers van Bouwdroger-huren.nl zijn zeer energiezuinig en verbruiken slechts 0,75kW per uur. Dit komt neer op nog geen 17 eurocent per uur. Moet er altijd een opvangbak worden geleegd?
Met behulp van een bouwdroger kan er vocht uit vloeren en muren onttrokken worden. De bouwdroger zuigt het vocht uit de lucht en koelt deze vervolgens. Hierdoor verandert het vocht in water. Het water wordt vervolgens weer afgevoerd via een slang.
Wanneer dat bouwvocht niet wordt aangepakt, kunnen er niet alleen schimmelproblemen ontstaan, maar kan ook de afwerking van je woning in het gedrang komen: denk maar aan afbladderende verf en opbollende parket. Om je bouwproject snel en vlot te laten verlopen kies je dus het best voor een bouwdroger.
Onthoud echter dat veel schades in de bouw ontstaan door de toepassing van kachels en nooit door ontvochtigers of bouwdrogers. Zolang je de 24/48 uur- en de 7 dagenregel (afhankelijk van het materiaal) maar in acht neemt.
Waar de bouwdroger of ontvochtiger te plaatsen
Plaats de bouwdroger in het midden van de te drogen ruimte. Sluit alle ramen, deuren en ventilatieroosters. Ook is het verstandig om het mechanisch afzuigsysteem uit te zetten.
Bij Bouwdroger hoef je niet lang te wachten tot je muren droog zijn. Bij het gebruik van de juiste bouwdrogers droogt het stucwerk 1 cm per week. Aangezien het normaal gezien zo'n 2 cm dik is, is het pleisterwerk al op ongeveer twee weken droog.
Droogtijden van pleister en chape
Algemeen kan men stellen dat met de inzet van de juiste bouwdrogers tot 70% sneller gedroogd wordt in vochtige periodes t.o.v. natuurlijke droging.
Dryfast heeft de beste bouwdrogers van de markt. Het is vrij logisch dat we dan op nummer 1 de Dryfast Bouwdroger DF 200 terugvinden. Dit lijkt een enorm apparaat, maar ook deze is lekker compact. Toch is deze bouwdroger geschikt voor ruimtes tot 200m3.
De prijs varieert van € 8,- tot € 71,- per dag en hangt af van luchtverplaatsing (m³), de capaciteit en het vermogen.
U vermenigvuldigt de Lengte (L) met de Breedte (B) en de Hoogte (H) van de ruimte die u wilt drogen om het aantal kubieke meters (m³) van de ruimte berekenen. Het totale aantal kubieke meters ruimte dat gedroogd moet worden bepaald het type bouwdroger dat u nodig heeft.
Drogen van stucwerk heb geduld!
Het beste is dan ook om het stucwerk rustig te laten drogen op een kamer temperatuur van 20 graden Celsius, het is hierbij belangrijk dat er wel met een goede ventilatie gedroogd wordt (zoals een of twee ramen open) dan voorkomt u stilstaande lucht en schimmel plekken.
Door een speciaal hiervoor ontwikkelde techniek toe te passen zal de ruimte en zo ook de isolatie onder je vloer drogen in een gemiddelde droogtijd van 28 dagen! Hierdoor krijgen schimmels geen kans zich te gaan ontwikkelen en zal het water niet aangezogen worden door je muren met zeer lange droogtijden als gevolg.
Deze 3 maanden wachttijd voor het verhuizen zijn essentieel om je nieuwbouw te laten drogen. Maar het is niet voldoende om vocht te vermijden in je woning. Nieuwbouw heeft ongeveer 2 jaar nodig om volledig te drogen. Om vocht te vermijden nadat je verhuisd bent, kan je de woning verwarmen en vooral ook ventileren!
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Nieuwbouwhuis: tot 4.000 liter vocht
Daarnaast zit er vocht in bouwmaterialen, zoals beton. Als het huis eenmaal af is, zit veel van dit vocht nog in de wanden, vloeren en plafonds. In een gemiddeld nieuwbouwhuis gaat het om zo'n 3.000 tot 4.000 liter!
De werking van een bouwdroger: Vochtige lucht wordt aan de onderkant van de bouwdroger aangezogen door een turbine en passeert dan de verdamper. In de verdamper wordt de luchttemperatuur verlaagd tot het dauwpunt waardoor het vocht in de lucht condenseert.
In principe is er een ongeschreven regel dat stucwerk per dag 1 millimeter droogt. Als we de 5 millimeter laagdikte weer even als voorbeeld nemen zou het stucwerk dus 5 dagen droogtijd nodig hebben. Mits er overal een goede luchtcirculatie is.
Het vochtpercentage in het stucwerk mag niet meer bedragen dan 2%.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Hoe werkt een bouwdroger? Vochtige lucht wordt aan de voorkant van de bouwdroger aangezogen door een ventilator en passeert dan de verdamper waarna in de verdamper de luchttemperatuur verlaagd wordt tot het dauwpunt waardoor het vocht in de lucht condenseert.
Een vochtmeter kan je helpen om zeker te zijn dat het volledig gedroogd is. Eenmaal volledig droog, kun je alles weer in orde maken en schilderen met vochtwerende verf. Inspecteer de verwijderde items op vocht of schimmelgroei voordat je ze opnieuw plaatst.
Een ontvochtiger kan helpen om het vocht uit de vloer en lucht te trekken en een vloer ventilator kan helpen om de lucht te laten circuleren en zo de snelheid van de verdamping van het vocht te versnellen. Ga door met het drogen van de vloer, totdat de test met het plastic, na een nachtje droog blijft.
Doordat bij het uitharden van betonsteen water verdampt, ontstaan er minuscule gaatjes in het steen. Deze gaatjes, ook wel het capillaire poriënsysteem genoemd, kunnen zich vullen met water en laten water door. Betonsteen waterdicht maken, heeft vele voordelen.