Bij het houden van 51 – 100 paarden/pony's moet je naast het indienen van een melding Activiteitenbesluit milieubeheer ook een omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) aanvragen. En heb je meer dan 100 paarden/pony's > 3 jaar? Dan heb je een Omgevingsvergunning Milieu nodig.
Milieuwetgeving. In de milieuwetgeving staat dat vanaf vijf paarden er een meldingsplicht geldt. Wanneer paarden hobbymatig worden houden is geen sprake van een inrichting. Daarom geldt de vuistregel dat hobbymatig maximaal vijf paarden mogen worden gehouden.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden. Daarboven is planologische regeling voor bedrijfsmatige activiteiten gewenst.
Er is geen maximum aantal dieren dat u als particulier mag houden. Maar er is wel een maximale hoeveelheid mest die u op de grond mag gebruiken. Hobbydieren produceren tijdens het beweiden ook mest, en die telt daarbij ook mee.
Honden: 5 honden met maximaal 4 nesten pups per jaar.
Hoeveel huisdieren mag ik hebben? U mag maximaal 5 kleine dieren houden (honden, katten, konijnen, chinchilla's, Vietnamese varkens, nertsen, schapen, geiten en dwerggeiten, slangen, enz.)
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
Dieren die in elk geval in Nederland mogen worden gehouden als huisdier zijn honden, katten, landbouwhuisdieren en productiedieren (zoals konijnen, koeien en schapen). Maar daarnaast kunnen nog andere dieren geschikt zijn om als huisdier te houden.
Als particulier mag je in principe geiten, schapen, varkens en koeien houden. Die staan hoe dan ook op de positieve lijst van toegestane zoogdieren. Daarnaast mag je ook vogels zoals kippen, eenden en ganzen houden. Toch moet je eerst bij je gemeente nagaan welke dieren je wel of niet in je tuin mag houden.
“Enkel het paarden houden past vaak wel in een agrarische of paardenhouderij-bestemming, maar bij een bedrijf waar publiek op afkomt zoals een manege, is het vaak nodig om die publieke functie bestemd te krijgen. Dit heeft toch een andere invloed op een locatie, waardoor er een aparte bestemming voor nodig is.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.
Hoe zit het met de Natuurvergunning? Als eigenaar van een paardenhouderij heb je net zoals veehouders te maken met stikstofuitstoot vanuit onder andere de stallen. En dat betekent dat je in de basis een vergunning Wet natuurbescherming nodig hebt, de zogeheten Natuurvergunning.
Van oudsher is 1 pk(M) het vermogen van twaalf paarden tezamen. Dit komt neer op 33.000 foot-pounds per minuut, wat ongeveer hetzelfde is als het vermogen van één trekpaard om 150 kilogram in een minuut 30 meter op te hijsen.
Hou bij het aanleggen van een paardenweide rekening met wet- en regelgeving. De richtlijn is: 1.000 à 2.500 m2 per dier, met een maximum van vier grote weidedieren per hectare. Hou je meerdere paarden in een agrarisch gebied, dan bestaat de mogelijkheid dat de overheid je aanmerkt als professioneel bedrijf.
Ze is groot genoeg. Een weide voor twee kleine pony's moet minstens 1.000 m2 groot zijn. Voor paarden is meer ruimte nodig. Een vuistregel is dat vier paarden een jaar kunnen leven op 1 hectare (= 10.000 m2).
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Algemeen. De fret (Mustela putorius furo) is een langgerekt roofdiertje met een flexibel lijf en korte pootjes, dat tot de familie van de marterachtigen behoort. Het is de gedomesticeerde vorm van de bunzing. Bunzing en fret zijn onderling te kruisen, maar de kruisingen die dat oplevert, zijn ongeschikt als huisdier.
Deze kleine huisdieren worden vanaf 2024 verbannen omdat ze een 'gevaar zijn voor de mens' De Russische dwerghamster mag vanaf 1 januari 2024 niet meer gefokt, verkocht of gehouden worden in Nederland. Het kleine huisdier wordt verbannen uit Nederland. Dit tot schrik van de vele fokkers in het land.
De hamsters die geschikt zijn om als huisdier te houden zijn de Syrische hamster (Mesocricetus auratus) en een aantal dwerghamsters, waaronder de Russische dwerghamster (Phodopus sungorus), de Campbelli dwerghamster, Roborovski dwerghamsters en de Chinese dwerghamster.
Vanaf 1 januari 2024 mogen Russische dwerghamsters, Roborovski dwerghamsters en Campbelli dwerghamsters niet meer gefokt, verkocht of gehouden worden in Nederland.
U mag maximum één klein gezelschapsdier houden. De huurder heeft wel het recht om huisdieren te houden, maar ook de plicht om de woning in goede staat te houden en de plicht om het welzijn van de dieren te respecteren. Met andere woorden huisdieren zijn prima zolang ze geen overlast veroorzaken.
Voor honden is dat 1 nestje per 12 maanden.Katten mogen per 12 maanden 2 nestjes werpen en maximaal 3 in een periode van 24 maanden.
Baardagaam, gekko en anolis: deze reptielen mag je thuis houden of verkopen. Reptielen - we spreken dan over hagedissen, slangen en schildpadden - hebben recht op een aangepaste huisvesting, voeding en verzorging.