Het is een crispy snack die in alle supermarkten in Nederland te vinden is. Lekker om te eten bij witte rijst of wat zachtere gerechten om het een beetje meer pit te geven.
Veel Nederlanders eten bij Aziatische gerechten kroepoek. Kroepoek is dan ook een algemene bekende snack voor bij het avondeten. Denk bijvoorbeeld aan kroepoek bij de nasi of bami, of kroepoek bij andere rijstgerechten. En dan hebben we het nog niet gehad over de lange reep kroepoek die je bij de afhaalchinees krijgt.
Wat is kroepoek? Kroepoek (krupuk of kerupuk) is een knapperig soort chips die als snack of bijgerecht bij Indisch eten wordt geserveerd. Kroepoek wordt gemaakt van een zetmeel – meestal tapiocameel – en smaakmakers. De bekendste soort kroepoek is kroepoek oedang, garnalenkroepoek.
Bestrooi de kroepoek met de gedroogde kruiden die je lekker vindt. Bijvoorbeeld paprikapoeder, furikake of zelfs vadouvan. Of ga voor wat de Australiërs zo graag over hun frietjes strooien: kippenzout.
De basis van deze kroepoek wordt gemaakt in Indonesië, van onder andere verse garnalen, gevangen in de Koraaldriehoek. Een mooi gebied met enorm veel vis- en koraalsoorten en waar veel mensen leven van visserij.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Het is een crispy snack die in alle supermarkten in Nederland te vinden is. Lekker om te eten bij witte rijst of wat zachtere gerechten om het een beetje meer pit te geven.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Samengevat Als je in Nederland bij een Chinees restaurant eten besteld, krijg je er altijd kroepoek bij. Dat is best wel vreemd, want in China eten ze helemaal geen kroepoek. De kroepoek die we in Nederland eten komt uit Indonesië.
Java Kroepoek is een mild gekruid Indonesisch bijgerecht op basis van tapiocabloem en garnalen. Lekker bij de Oosterse maaltijd, maar ook als tussendoortje.
Er zitten 129 kilocalorieën in 1 plak (25 gram) kroepoek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kroepoek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Voor het maken van kroepoek Palembang wordt de vis eerst gedroogd en fijngemalen totdat er vismeel ontstaat. Van dat vismeel en tapiocameel wordt dan een deeg gemaakt. (Tapioca is een bindmiddel wat ervoor zorgt dat het deeg niet uit elkaar valt.)
De basis van deze kroepoek wordt gemaakt in Indonesië, op Java. Het belangrijkste ingrediënt is verse cassave. Cassave zijn wortelknollen van savanneplanten, die van oorsprong in Brazilië groeiden.
Kroepoek (Indonesisch: kerupuk maar voor 1948 was het kroepoek, Javaans: krupuk) is een bijgerecht uit de Indonesische keuken. Kroepoek is dun en hard als het ongebakken is, en wordt krokant en luchtig als het gefrituurd is. De ingrediënten zijn per soort verschillend.
Niet als je vegetarisch wilt eten: kroepoek wordt namelijk gemaakt van garnalen. Wil je een vegetarisch alternatief, kies dan voor cassave kroepoek.
Kroepoek is van oorsprong een bijgerecht uit de Indonesische keuken. De naturel kroepoek (kroepoek Udang) wordt gemaakt van een deeg van tapiocameel en garnalen. Dit wordt gedroogd en zo ontstaat de grondstof van de kroepoek, ook wel de 'pellet' genoemd.
129 kcal energie. 7 gram vet. 0,8 gram verzadigd vet. 15,5 gram koolhydraten.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Na ontvangst kunt u de stroopwafels ongeveer 3 tot 4 weken op kamertemperatuur bewaren maar de koeling heeft de voorkeur. Wilt u de stroopwafels langer bewaren, dan kunt u ze prima invriezen, zolang u ze maar langzaam en geleidelijk laat ontdooien.
Bij je lokale toko kun je kroepoek kopen die je nog zelf moet bakken, in allerlei soorten en smaken, en het leuke hiervan is dat je verse kroepoek kunt eten die nog warm is, zonder dat dit je heel veel tijd kost.
De kroepoek die in Nederland het bekendst is, is de kroepoek oedang. Deze lijkt erg gezond omdat het van vis en meel is gemaakt.