Kerrie bevat onder andere peper, kruidnagelen, koriander en gember.Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen, en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten, maar in dat geval wordt, in Nederland, over het algemeen alleen de benaming 'curry' gebruikt. In België spreekt men bij curry over de specerij.
In kerrie zitten meestal de volgende specerijen: gember, kardemom, koriander, kruidnagel, karwij, kurkuma (waar de gele kleur vandaan komt), komijn en zwarte peper. Deze losse specerijen zijn ook bij ons te koop, handig als je je eigen curry poeder wilt samenstellen.
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Kerrie bevat onder andere peper, kruidnagelen, koriander en gember. Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Mijn favoriete kerriepoeder zit in een blikje, is van de firma Euroma en is samengesteld door Jonnie Boer. Het is opvallend korrelig spul, je ziet duidelijk dat kerrie een mix is van diverse specerijen. Maar het belangrijkste: wat een smaakweelde!
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Gele currypasta
De kurkuma in de pasta zorgt voor een gele kleur. Qua smaak komt deze pasta in de buurt van kerrie. De pasta is door zijn milde smaak goed te combineren met zowel groente als bijvoorbeeld tofu.
Het is rijk aan ontstekingsremmende stoffen en het kan helpen om oxidatieve stress te verminderen, de hartgezondheid te stimuleren en de bloedsuikerspiegel te verbeteren, naast andere potentiële voordelen. Het mooiste is dat kerrie uitstekend verwerkt kan worden in een breed scala aan recepten.
Het fijne aan kerriepoeder is dat het bijna voor alles gebruikt kan worden. Niet alleen is het een basis voor sauzen. Je kunt er ook de kip mee kruiden, alvorens je deze gaat bakken. Ook in de Hollandse keuken wordt kerrie vaak gebruikt om de groenten een extra smaak te geven.
Het specerijenmengsel zelf lijkt al wel redelijk op dat wat wij tegenwoordig kerrie noemen: korianderzaad, peper, komijn, kardemom en kurkuma. Dat is dan toch de belangrijkste: kurkuma of geelwortel (in poedervorm ook wel bekend onder de Indische naam koenjit).
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
De groene curry is over het algemeen het meest pittig. Dat komt doordat er groene pepers worden toegevoegd, maar ook groene specerijen zoals verse koriander, citroengras of basilicum. Deze kruiden geven de curry een fris tintje. Het meest populair in combinatie met diverse groenten, vis of kip.
Voeg pindakaas toe om de pittige smaak te nuanceren
Maak je een stoofschotel, curry of soep? Dan kun je prima een lepel pindakaas toevoegen. De smeuïge smaak van pindakaas zal je gerecht zelfs nóg beter laten smaken! Vergeet niet om te vragen of iemand een notenallergie heeft.
Gele curry
De pasta (nam prik gaeng karee, in het Thais) is vrij mild en heeft een kerriesmaak. Hij wordt vooral veel gegeten in combinatie met vis en kip.
Vast voedsel dat hiervoor wordt gebruikt is onder meer varkensvlees, rund, eend en aubergine. Hiervoor worden verse groene chilipepers gebruikt, die doorgaans wat pittiger zijn dan de rode. De groene curry is dus ook scherp en kruidig. Maar in tegenstelling tot rode Thaise curry, smaakt de groene variant wat frisser.
Elke curry bevat een unieke samenstelling van onder andere kurkuma (geelwortel), koriander, paprikapoeder en kruidnagel. Onderzoek onder gezonde mannen (tussen de 36 en 54 jaar) laat zien dat een enkele portie curry (180 gram, 500 kcal) de werking van de bloedvaten aanzienlijk verbetert.
Hoewel de ingrediënten variëren van fabrikant tot fabrikant, bestaat de basis altijd uit tomaten, suiker en azijn. In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven.
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
Kerrie masala is een uitgebalanceerde melange van een groot aantal verse kruiden en specerijen o.a. koriander, komijn, die vers gemalen en geroosterd worden; hierdoor komt het aroma van deze kruiden en specerijen optimaal tot zijn recht. De scherpste kerriemengsel uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala.
Het antwoord is simpel; niet. Althans, er is niet zomaar een simpele vervanger. Natuurlijk kun je diverse specerijen toevoegen waardoor er verschillende smaken worden toegevoegd aan je gerecht. Kies dan voor specerijen zoals kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad, komijn, kaneel, zwarte peper en kardemom.