Vloertegels schoonmaken doe je door eerst op te ruimen en te stofzuigen. Vervolgens dweil je de vloertegels met een sopje van warm water, een dopje allesreiniger en een scheutje bleek. Droog de vloertegels na met een droge dweil of laat deze aan de lucht drogen.
Het beste is om vloertegels te reinigen met een vlakmopsysteem met microvezel. Maak de microvezeldoek of –mop een beetje vochtig met water en bevestig deze onder de vlakmopplaat. Maak de doek of mop niet te nat; het gebruik van te veel water vermindert de werking van de microvezels.
De vloer dweilen doe je door een sopje te maken van schoonmaakmiddel en water. Doop de dweil in het sopje, wring 'm goed uit en poets de gehele vloer grondig. Spoel de dweil elke 2 á 3 vierkante meter uit en zorg dat je niet over het net gedweilde stuk vloer loopt.
Tip 1: Regelmatig schoonmaken
Wij raden minimaal één keer per week aan. Afhankelijk van je levensstijl (of je huisdieren hebt, vaak bezoek over de vloer krijgt, schoenen in huis draagt of amper thuis bent) kun je zelf bepalen of nodig is of niet.
Vloertegels schoonmaken kun je het beste doen met een sopje van warm tot heet water, een beetje bleek en dopje allesreiniger. Allesreiniger geeft de tegels een beetje glans en maakt dat de ruimte lekker ruikt. De bleek reinigt de tegels en voegen. Als de vloer niet erg vies is, kun je de bleek achterwegen laten.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Voor veel oppervlakken in huis is een allesreiniger echt een uitstekend schoonmaakmiddel, maar gebruik het absoluut niet op uw vloer: het kan een doffe waas en strepen achter laten.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
En dit is waarom… ”Met de goedkopere schoonmaakmiddelen verpest je juist je vloer”, aldus Henk Jeurissen mede-eigenaar van Dijkmans. ”Het schoonmaakmiddel maakt de vloer niet echt schoon.
Stofzuig, gebruik nooit reinigingsmiddelen op basis van zeep, aangezien deze een film op de vloer kunnen achterlaten. Gebruik ook geen allesreiniger. Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Kies voor een schoonmaakmiddel met een neutrale pH waarde. Meng het schoonmaakmiddel met lauw water. Gebruik geen heet water, want hierin verdampt de alcohol waardoor de vloer niet streeploos opdroogt. Wring de dweil goed uit voor u hem op de natuurstenen vloer gebruikt.
Je kunt de tegels weer laten glanzen door ze af te nemen met water waaraan een scheutje glansmiddel voor de vaatwasser is toegevoegd. Een andere manier om je tegels te laten glanzen is om ze in te smeren met shampoo. Even laten intrekken en dan met een natte doek nawrijven.
Op matte (donkere) tegels in natte ruimtes komt na verloop van tijd vaak kalkaanslag voor. Met groene zeep en een anti-kras schuurspons kunt u de eerste kalkresten verwijderen. Laat opdrogen en spuit er met een plantenspuit schoonmaakazijn op. Haal er vervolgens nogmaals een spons overheen om alles goed te verdelen.
Maak een sopje van heet water en groene zeep. Breng dit mengsel aan op de tegels met een harde bezem. Laat het sopje van groene zeep en water in de tegels trekken. Spoel de tegels schoon met water.
Heb je een terras van betontegels of natuursteen? Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk.
Beschadiging aan tegels
Azijn kan dus slecht zijn voor uw tegels. Wees er dus voorzichtig mee en gebruik minder azijn als u gekleurde terrastegels heeft.
Gebruik een sopje van allesreiniger of sanitairreiniger. Doe de spons/dweil (op steel) in het sopje en wring hem goed uit. Sla de vochtige dweil om de trekker/luiwagen indien u werkt met losse dweil en trekker/luiwagen.
Warm water verdampt vele malen sneller dan koud water. Wanneer je water warm gebruikt om de vloer te dweilen, zal het water eenmaal op de vloer snel weer verdampen. Op deze manier blijven ook de zeepresten van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt achter.
De vloer kan ''schoon'' ogen, ''schoon'' aanvoelen en zelfs ''schoon'' ruiken door het reinigingsmiddel parfum, maar dat betekent niet dat de vloer ook echt schoon is. Dweilen zorgt er namelijk voor dat het vuil vaker dan niet wordt rondverspreid en uitgesmeerd i.p.v. te worden verwijderd.
Met een dopje wasverzachter en een emmer met warm water kan je gemakkelijk de vloer dweilen. Het resultaat: een glanzende vloer zonder strepen.
Vloer dweilen
Voeg ongeveer twee eetlepels afwasmiddel toe en jouw vloer gaat weer glimmen. Maar dit sopje is ook goed voor het dweilen van een vinyl of linoleum. Heb je een houten vloer? Dan kan je dit sopje beter niet gebruiken.
Veel mensen hebben standaard een pot of fles groene zeep in huis, je kunt dit gemakkelijk gebruiken om de vloer te reinigen. Driehoek groene zeep past goed bij hout, omdat de natuurlijke ingrediënten het hout niet beschadigen. De terugvettende werking van zachte zeep zorgt zelfs voor een beschermend laagje!