Cafè au lait is voor de Fransen wat een cappuccino is voor Italianen. Café au lait is een klassieke, Franse koffie voor bij het ontbijt.
Als je een sterkere koffiesmaak wilt, vraag je barista om een caffè macchiato. Maar als je een beetje koffie in de melk wilt, vraag dan om een cappuccino of een schuimige latte macchiato. Wil je iets dat er een beetje tussenin zit? Vraag dan om een natte cappuccino of een flat white.
In Frankrijk rol je uit je bed en bestel je café au lait: een mild ochtenddrankje met een laag koffie en een laag gestoomde melk. Eigenlijk is het gewoon de Franse versie van de koffie verkeerd. Je drinkt een café au lait uiteraard met een verse, warme croissant erbij.
Het grote verschil is dat voor het maken van een cappuccino de melk wordt opgeklopt. Hierdoor ontstaat een schuimlaag op de koffie. Bij koffie verkeerd meng je de verwarmde melk door de koffie. Daarnaast gebruik je zwarte koffie als basis voor een koffie verkeerd en espresso als basis voor een cappuccino.
Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino. Vanwege de heerlijk dikke schuimlaag wordt een latte macchiato geserveerd in een doorzichtig glas: zo is de dikte van de schuimlaag extra goed zichtbaar.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Een latte macchiato en cappuccino bevatten ongeveer evenveel koffie, dus daar komt het verschil in calorieën niet vandaan. Überhaupt is zwarte koffie geen boosdoener tijdens je dieet: het bevat nagenoeg geen calorieën. Waar de calorieën wel vandaan komen, is de melk.
Pak bij je eerste bakje koffie niet meteen een espresso of een kopje zwarte koffie. Om te wennen aan de smaak kan je ook beginnen met een cappuccino, latte, een macchiato of een koffie verkeerd. Doordat deze koffiesoorten met veel melk of slagroom gemaakt worden is de smaak wat minder heftig.
Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffiesoort van Nederland. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geven vrouwen bijvoorbeeld meer de voorkeur aan koffie met melk, zoals een Cappuccino of Latte Macchiato.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Un cappuccino: in de grote Franse steden bestaan correcte versies van de Italiaanse koffievariant met opgeklopte melk, maar pas op want op het Franse platteland krijg je als je om cappuccino vraagt nog vaak koffie met slagroom – niet echt hetzelfde.
Un café De meest gebruikelijke manier om in Frankrijk koffie te bestellen, is simpelweg vragen om 'un café'. Maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en dat is meestal een espresso. Je kunt ook zeggen: un café noir, un express, un expresso, un café court of un petit noir – allemaal hetzelfde.
Het fundamentele verschil met de Caffè latte is dat er bij de Latte macchiato een shot Espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de latte melk aan de koffie wordt toegevoegd; de nadruk ligt op de melk. De Latte macchiato veronderstelt ook de aanwezigheid van melkschuim, eerder dan gewoon warme melk.
Wil je een koffie met zo min mogelijk kcal? Dan is zwarte koffie altijd de beste keuze. Wie zijn koffie toch graag wat zoeter en romiger maakt, kiest het best voor plantaardige melk in plaats van koffiemelk of volle melk. Dat geldt zowel voor zwarte koffies als voor cappuccino's.
Het verschil met een café au lait is maar klein, koffie verkeerd bevat evenveel melk als koffie (dus half om half), terwijl café au lait ongeveer een verhouding heeft van 60% melk en 40% koffie. Qua smaak is café au lait dus iets milder en romiger door de melk dan koffie verkeerd.
De beste melk voor cappuccino is volle melk. Doordat de smaak van volle melk veel beter is dan van magere melk bij het opschuimen.
Een cortado is oorspronkelijk een espresso verdund met warme melk. Tegenwoordig is de melk opgeschuimd waardoor je een soort kleine cappuccino krijgt met sterkere koffie (de verhouding is ongeveer een derde espresso en twee derde melk). Voor deze cortado zet je een espresso in een glas van 90 ml.
Indien u van romige, zachte cappuccino's houdt, kunt u het beste kiezen voor Arabica bonen met een lichte tot medium branding. Bijvoorbeeld Cento% Oro.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Te heet water
Dit zorgt ervoor dat je koffie 'verbrand'. Hierdoor gaat je koffie dus bitter smaken. De gewenste aroma's en smaakstoffen van gemalen koffie worden het beste opgenomen door water met een temperatuur van 93-95°C. Water dat kouder is, neemt het aroma ook niet goed op en zorgt ook voor een nare bijsmaak.
- de koffie is verschaald: gebruik een ander maalsel of gebruik versgemalen koffie. - het water is chloorhoudend: gebruik gefilterd water of bronwater. - voer een ontkalking uit (met vloeibare ontkalker geschikt voor apparaten die in aanraking komen met voedingsmiddelen) om alle resterende bijsmaken te verwijderen.
Gunstige werking van koffie
Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2-4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte. 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.
DE CAPPUCCINO MAAK JE ZO HET LEKKERSTE KLAAR
Klop 60 ml melk op. Kies hiervoor jouw favoriete (plantaardige) melk, zoals koemelk of haver-, soja of amandeldrink. Terwijl de melk wordt opgeklopt, zet een ristretto (25 ml) koffie naar keuze. Voeg de melk en het melkschuim toe aan de koffie en geniet van je cappuccino.