Er is sprake van seksueel misbruik als een volwassene seksuele handelingen pleegt met een kind. Of wanneer dit gebeurt in andere situaties waarbij de pleger misbruik maakt van het leeftijdsverschil of zijn of haar macht. Bij seksueel misbruik is er altijd sprake van ongelijkwaardigheid.
Stemmingswisselingen / hyperactiviteit. Niet bij de leeftijd of ontwikkelingsniveau passende kennis over seksualiteit. Overmatig zoeken naar lichamelijk contact. Angst voor lichamelijk contact en schrikreacties bij aanrakingen.
Gevolgen bij volwassenen
Psychische klachten, zoals angst, depressie, paniekaanvallen en slaapproblemen, komen veel voor bij volwassenen die als kind zijn misbruikt. Zij kunnen ook gezondheidsklachten hebben waarvoor geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak gevonden kan worden.
Hoewel bekend is dat kinderen seksuele fantasieën hebben, is het niet zo aannemelijk dat een jong kind een gefantaseerd seksueel misbruik als waar voorgevallen gebeurtenis brengt, zoals dit bij adolescenten en volwassenen kan voorkomen. In sommige gevallen blijkt dat echter toch mogelijk te zijn.
Tegenwoordig denkt men daar vaak anders over. Zo zijn veel psychologen en psychiaters het erover eens dat het helemaal niet mogelijk is om seksueel misbruik te verdringen. Sommige slachtoffers die zich niets meer kunnen herinneren van het seksueel misbruik, zouden nog met anderen over het misbruik gesproken hebben.
Dit betreft het seksueel betasten, het binnendringen, variërend van zoenen (gedwongen tongzoen) tot verkrachting, de ernstigste vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag doet iemand iets seksueels wat een ander niet wil. Dit kan iets lichamelijks zijn, maar dat hoeft niet.
Signalen van kindermishandeling, ook wel 'kindsignalen' genoemd, zijn gedragingen of (uiterlijke) kenmerken bij de jeugdige die kunnen wijzen op het vóórkomen van kindermishandeling, nu of in het verleden.
Denk aan uit de hand gelopen experimenteergedrag van jongeren, of aan seks met iemand die dronken of gedrogeerd is en daarom zijn of haar grenzen niet meer kan aangeven. En aan seks waartoe iemand wordt gedwongen door middel van fysiek geweld of bedreiging.
Het hangt er vanaf hoe iemand je heeft aangeraakt of dit strafbaar is. Als iemand je bijvoorbeeld dwingt om te tongzoenen terwijl je dat niet wilt, dan is dat aanranding. Aanranding is strafbaar en daar kun je aangifte van doen bij de politie. Je kunt ook voor advies contact opnemen met de politie bij jou in de buurt.
Posttraumatische stresssymptomen, zoals niet kunnen slapen, hechtingsstoornissen; Laag zelfbeeld, grotere kans op internaliserende problemen zoals angst en depressie; Slechtere emotieregulatie – naast middelenmisbruik, angst, depressie en gevoelens van vijandigheid – groter risico op suïcide.
Seksueel misbruik bestaat uit seksuele aanrakingen of handelingen waarbij de betrokkenen een ongelijkwaardige relatie hebben. De pleger heeft een machtspositie, bijvoorbeeld doordat die sterker of ouder is of doordat het slachtoffer afhankelijk is van de pleger.
Meer vormen van seksueel overschrijdend gedrag strafbaar
Je bent strafbaar als je weet of had moeten weten dat de ander niet wil; Seksuele intimidatie, zowel offline als online; Volwassenen die seksueel getinte berichten sturen naar kinderen onder de 16 jaar (sexchatting).
Wanneer iemand gedwongen wordt seksuele handelingen uit te voeren of te ondergaan, spreekt men van seksueel misbruik. Indien het slachtoffer een minderjarig kind betreft hoeft dwang echter niet bewezen te worden; iedere vorm van ontucht geldt in dat geval automatisch als seksueel misbruik en wordt als zodanig bestraft.
Aan de basis van seksueel grensoverschrijdend gedrag ligt altijd een machtsverschil tussen de pleger en het slachtoffer. Dit machtsverschil kan gebaseerd zijn op leeftijd, sekse, sociale positie of mentaal of lichamelijk overwicht.
Je gaat situaties uit de weg die je aan de traumatische ervaring doen denken. Zo bescherm je jezelf tegen de heftige emoties. Je 'vergeet' de hele gebeurtenis of bepaalde momenten eruit.Dit heet verdringing.
Sinds 1 april 2013 kunnen ernstige seksuele misdrijven tegen kinderen met een straf van 8 jaar of meer niet meer verjaren. Zo geldt geen verjaringstermijn meer voor verkrachting, aanranding en voor gemeenschap met kinderen onder de 16 jaar.
Trauma's opgeslagen in je lichaam
Als gevolg van deze onderverdeling (zie hoger) zou een trauma op jonge leeftijd impact kunnen hebben op je brein, zonder dat de bewuste herinneringen opgeslagen zijn in de daarvoor verantwoordelijke hersendelen (cortex).
Het AMK, Advies en Meldpunt Kindermishandeling, en Slachtofferhulp kunnen je hierbij begeleiden.Beaamt je kind het misbruik, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Hij kan meedenken over de beste manier om hiermee om te gaan.
Valse beschuldiging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Heeft u te maken met smaad en laster. Als iemand u in een kwaad daglicht wilt zetten of wilt 'zwartmaken', dan is de persoon strafbaar op grond van belediging.