Nee. Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet.
Hier zijn de feiten: Voedingswaarde: Geitenkaas bevat essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, B en D, en mineralen zoals calcium en fosfor. In vergelijking met gewone kaas heeft geitenkaas doorgaans minder calorieën en vetten. Dit maakt geitenkaas een gezondere optie voor diegenen die op hun calorie-inname letten.
Sommige zijn echter gunstiger voor de gezondheid dan andere, en dit is het geval met geitenkazen. Hun eigenschappen omvatten: Laag in vet, calorieën en cholesterol: ze hebben minder calorieën en verzadigde vetten dan koemelkkazen, waardoor ze geschikter zijn voor vetarme en cholesterolarme diëten .
Verse geitenkaas is een gezonde keuze, mits het niet te veel verzadigd vet en zout bevat. Als je echter oudere varianten kiest, bevatten ze vaak meer zout en vetten, waardoor ze minder gezond zijn. Bovendien moet je oppassen dat je niet te veel geitenkaas eet, want het is een energiedicht voedingsmiddel.
Geitenkaas bevat slechts 75 calorieën per ounce, aanzienlijk minder dan populaire koeienkazen zoals mozzarella (85), brie (95), Zwitserse (108) en cheddar (115). Het bevat ook meer vitaminen en mineralen dan koeienkaas .
Feta, rijk aan calcium en probiotica, kan goed zijn voor de botgezondheid en spijsvertering. Geitenkaas bevat minder lactose dan veel andere kazen en kan dus een betere optie zijn voor mensen met lactose-intolerantie. Het is ook rijk aan eiwitten en essentiële voedingsstoffen.
Mozzarellakaas , met name de halfvolle variant, bevat minder vet en cholesterol dan veel andere kazen. Dit maakt het een goede optie voor mensen die op hun cholesterol letten.
Wees matig met suiker en zout.Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Wat betreft cholesterol zijn geitenkaas, schapenkaas en 'gewone' kaas vergelijkbaar. Sterker nog, geitenmelk bevat zelfs iets meer cholesterol dan koemelk. Als je op zoek bent naar een minder vette variant, raden we je aan om te kiezen voor een magere geitenkaas.
Maar wist je dat geitenkaas op het gebied van vet beter scoort dan de volvette koeienkaas? Daarnaast is geitenkaas lichter verteerbaar doordat de vetmoleculen kleiner zijn en wordt het daardoor beter verdragen door mensen die problemen hebben met hun darmen.
Geitenkaas past in een verantwoord voedingspatroon. Zo bevat geitenkaas vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en D.Ook andere belangrijke stoffen – zoals calcium, kalium en fosfor – zijn van nature in geitenkaas aanwezig. Geitenkaas is makkelijker te verteren dan koeienkaas.
Vervang de geitenkaas door een andere zachte kaas (bv.smeerkaas of ricotta) of - wanneer je geen kaas lust - door wat zure room of mascarpone. Minstens even lekker!
Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol. Onverzadigde vetten daarentegen verlagen juist het LDL-cholesterol en passen daarom goed in een gezond voedingspatroon.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Jonge kaas is het slankst
Dat komt doordat er minder vocht in oude kaas zit. Vocht bevat geen vet, de 'droge stof' wel.
Als u op zoek bent naar gewichtsbeheersing, dan zijn hüttenkäse, ricotta, edammer of mozzarella wellicht de beste keuzes. Geitenkaas en parmezaanse kaas hebben een lager lactosegehalte en zijn daarom wellicht geschikter voor mensen die gevoelig zijn voor lactose.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Als het om kaas gaat, komen veel van de traditionele mediterrane kazen van schapen- of geitenmelk en niet van koeien. In de meeste regio's is dit nog steeds het geval, waar kaas van geiten- en schapenmelk regelmatig wordt gegeten als onderdeel van het gezonde mediterrane dieet, inclusief Halloumi, feta, Manchego en ricotta.
Geitenkaas bevat relatief veel essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine A, vitamine B, riboflavine, calcium, ijzer en magnesium. En goed nieuws: essentiële mineralen uit geitenkaas worden beter opgenomen dan uit koekaas.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.