Tomato frito lijkt een beetje op passata, maar het is toch net iets anders. Het is namelijk een tomatensaus op basis van gebakken ui en knoflook en soms andere smaakmakers zoals suiker, zout en kruiden.
De delicate smaak en de zachte textuur maken dit de perfecte basis voor stoofgerechten, in een pasta, op een pizza of in een rijstgerecht. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos! Hier vind je alle inspiratie die je nodig hebt om een heerlijke, makkelijke maaltijd op tafel te zetten.
De tomaten in tomatenpuree zijn over het algemeen verwarmd en ontveld en moet je eerst ontzuren voordat het zijn uiteindelijke smaak vrijgeeft. Bij Passata zijn de tomaten (meestal) koud gepureerd en dus rauw. Passata kan ook dienen als vervanging van rijpe tomaten of tomaten uit blik of glas.
Tot slot is er ook nog tomato frito. Iets minder bekend, maar zeker niet minder lekker! Het grote verschil met de eerder genoemde variaties is dat de tomaten worden gebakken, het een beetje olijfolie bevat én het is op smaak gebracht met een beetje knoflook of ui.
Passata gebruik je als de basis voor je pastasaus, de puree om de smaak van de saus te versterken. Je hebt namelijk maar een klein beetje tomaten puree nodig om veel smaak toe te voegen. Passata is dus niet hetzelfde als tomaten puree.
Grand'Italia trapt af. Een doodsimpele, gladgeblenderde basissaus, oordeelt het panel. De saus van Jumbo wordt nog een tikje beter beoordeeld. Goed, die grote brokken tomaat hadden niet gehoeven: typisch zo'n Nederlands maniertje om ambacht en versheid te veinzen.
Passata is een Italiaanse sausachtige substantie gemaakt van rauw gepureerde tomaten waar meestal kruiden aan toegevoegd zijn. Passata is een goede basis voor soepen, stoofgerechten en sauzen, en kan ook dienen als tomatensaus voor op pizzabodems.
Cirio Passata is een tomaten saus van gepelde tomaten die door een fijne zeef zijn gehaald waardoor een romige Passata ontstaat.
AH Biologisch Passata di pomodoro bestellen | ah.nl.
Na openen 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Passata wordt gebruikt als basis om soepen en sauzen mee te maken. Tomatencoulis is eerder een afgewerkte saus van tomaten die zo geserveerd wordt bij bijvoorbeeld vis of vlees.
Je kunt sauzen indikken met allerlei bindmiddelen zoals maïzena maar de beste manier om een saus te laten indikken is door ze gewoon te laten inkoken. Laat ze wat langer pruttelen op het vuur zodat het vocht verdampt en de saus vanzelf dikker wordt.
Passata is de ideale basis voor spaghettisaus of tomatensoep. Zet de passata op een donkere plek, de voorraadkast bijvoorbeeld. Daar blijft ze nog 3 maanden goed.
Tomaten in blik: polpa di tomato
Polpa di tomato is dan ook minder geconcentreerd dan tomatenpassata of tomato frito. Gebruik de tomatenpulp bijvoorbeeld in gerechten die je een lichte, niet al te overheersende tomatensmaak wil geven.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Wat is het precies en wat kun je ermee? We leggen het hier kort voor je uit! Passata is tomatensaus dat gemaakt wordt van verse, rijpe tomaten die gekookt en nadien gezeefd worden. Pulp en zaadjes worden dus verwijderd.
Zit amper zout in en geen suiker, gewoon puur! Gezeefde tomaten komen dan wel uit een pakje of fles, maar het is heel erg gezond (mits je kiest voor merken die niets extra's toevoegen) en de saus is meer geconcentreerd dan wanneer je zelf tomaten gaat pureren.
Je kan het meteen verder verwerken in ketchup bijvoorbeeld maar je kan het ook in invriezen of, als je niet over een grote vriezer beschikt, in gesteriliseerde potten bewaren. Op deze manier blijft het wel 12 maanden goed op een koele donkere plaats.
Tomatenpuree geeft veel smaak aan sauzen, maar kan wat zurig of bitter zijn. Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet.
Om passata te maken worden de biologische tomaten gezeefd. Zo ontstaat er een pure tomatensaus zonder vel en zaden die een ideale basis vormt voor pastasauzen en soepen.
Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar de lycopeen zit opgesloten in cellen. Ons darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen.
Bij Nederlanders is de passata di pomodoro ook populair in recepten, gezeefde tomatenpulp. Maar die kun je met een flink financieel voordeel vervangen door aangelengde tomatenpuree. Dat geldt helemaal voor tomatensap; wel zelf even op smaak brengen met zout en peper.