Met trema spreek je het uit als twee klanken: een i en een e. Het trema plaats je op de klinker waarmee de nieuwe lettergreep begint.
Umlaut: leenwoorden
Zo klinkt de ö als 'uh' of 'eu' en de ä als 'e' of 'ee': rösti, döner, knäckebröd, salonfähig. Een ü geeft in het Duits een 'uu'-klank aan (zoals in glühwein). Zonder umlaut is de u er een 'oe' (zoals in apfelstrudel).
Het trema of deelteken is een diakritisch teken in de vorm van twee punten die, naast elkaar, boven een klinker geplaatst worden.
ë maak je bijvoorbeeld door alt+137. Hier vind je het overzicht van alle alt-codes.
A spreek je uit als 'ah', maar Ä spreek je uit als 'eh'. U spreek je uit als 'oe', maar Ü spreek je uit als 'uu'. O spreek je uit als 'oh', maar Ö spreek je uit als 'eu'.
Manier 1: u met puntjes alt code
Houdt de ALT toets ingedrukt en druk op het numeriek toetsenbord 129 in.
Het trema komt op de eerste letter van de nieuwe lettergreep. Het trema wordt gebruikt om een verkeerde uitspraak te voorkomen bij combinaties van klinkertekens die met elkaar botsen in ongelede woorden, afleidingen, verbogen en vervoegde vormen.
Een dubbele punt gebruiken we vóór een opsomming, een citaat, een verklaring, aankondiging, omschrijving, toelichting, conclusie of gedachte. Er komt geen spatie vóór een dubbele punt, wel erna.
Verder geldt er een uitzondering voor Franse en Latijnse leenwoorden. Op de uitgangen -eum, -eus, -ei, -ien en -ienne komt geen trema: museum, baccalaureus, extranei, opticien, lesbienne. Ook komt er geen trema als er op de desbetreffende klinker al een accent staat: carrière, variété.
Deze regel is niet van toepassing op de Latijnse en Franse uitgangen -ei, -eus, -eum en -ien. Deze uitgangen krijgen dus geen trema: baccalaurei, baccalaureus, petroleum, opticien. De regel geldt weer wel voor Bijbelse namen die op -eus eindigen: Mattheüs.
Accent grave: è
Het accent grave (`) wordt vaak gebruikt bij woorden van een Franse herkomst en duidt aan hoe een klinker uitgesproken moet worden. Blèren spreek je bijvoorbeeld heel anders uit dan bleren.
Houd de linker Alt toets ingedrukt en typ op het numerieke toetsenbord 148.
De uitspraak van de Duitse Umlaut ö is een mix uit e en o. Je tong vormt een e, terwijl je lippen een o vormen.
2. Spreek de 'u' uit als oe. In het Duits wordt de letter 'u' uitgesproken als de Nederlandse 'oe' (bijvoorbeeld: de bloemen, die Blumen).
Selecteer de ¼ uit het `Speciale tekens` venster. (alt⌥ + cmd⌘ + T) Bij MS-Word kan het via `Insert → Symbol → Advanced Symbol` of `Invoegen → Symbolen → Meer symbolen`.
Op het toetsenbord van je PC vind je de trema/ umlaut (“). Druk op de SHIFT + (“)-toets en daarna op de u. De letter ü verschijnt.
Een umlaut wordt in sommige talen op klinkertekens gezet om aan te geven hoe een specifieke klinker uitgesproken moet worden. In het Nederlands komt die vooral voor in woorden van Duitse, Scandinavische en Turkse oorsprong, zoals in einzelgänger, salonfähig, föhn, glühwein, knäckebröd en döner kebab.
Diakritische tekens kunnen in verschillende talen een verschillende status hebben: Een letter met een diakritisch teken is een aparte letter met een eigen plaats in het alfabet van de desbetreffende taal.
Stel je voor: je bent Nederlander, komt uit de hogere middenklasse en hebt een gymnasiumopleiding gevolgd. Dan spreek je over uiforie en niet over euforie. Je laat hiermee zien dat je weet dat dit woord van Griekse oorsprong is en dat je weet dat die Oud-Griekse ευ een tweeklank is.