Te weinig lichaamsbeweging. Roken en gebruik van alcohol. Te weinig calcium in de voeding. Een tekort aan vitamine D.
Hierna vertraagt de botaanmaak en is het normaal dat het bot langzaam kwetsbaarder wordt met de leeftijd. Dit proces kan versneld worden door genetische factoren, hormonale toestanden (met name een tekort aan oestrogenen), andere aandoeningen, leefstijlfactoren en een gebrek aan calcium en vitamine D.
Als u meer kans heeft om een bot te breken, krijgt u vitamine D en kalk (als u te weinig melkproducten gebruikt). Bij veel botontkalking of een ingezakte wervel krijgt u soms ook de medicijnen alendronaat of risedronaat. Bewegen, gezond eten en 15 tot 30 minuten per dag buiten in het daglicht zijn, blijven belangrijk.
Een portie zuivel is bijvoorbeeld een glas melk, een schaaltje yoghurt of een plak kaas. blijf in beweging. Bewegen stimuleert de botaanmaak. Daarnaast zorgt een actief leven er ook voor dat uw reactiesnelheid en evenwicht op peil blijven waardoor u minder snel valt.
Suikers zijn wellicht de grootste veroorzaker van de toename van botontkalking op jonge leeftijd. Teveel zout en kant-en-klaar producten en/of maaltijden. Zout verhoogt de uitscheiding van calcium en mineralen via de nieren.
Sporten waarbij je moet springen, zoals basketbal en volleybal, kun je beter vermijden. Wanneer je veel last hebt van de osteoporose kunnen oefeningen in het water, zoals zwemmen of aquajoggen, een goed alternatief zijn.
Goed bewegen, hoe doe je dat
Als je actief je botten belast, is dat een belangrijk signaal voor je botten om sterk te blijven. Bewegen tegen de zwaartekracht in geeft de meeste botbelasting en het beste resultaat. Goede voorbeelden hiervan zijn: wandelen, traplopen, hardlopen, tennissen, dansen, touwtje springen.
Osteoporose is een chronische aandoening die niet volledig te genezen valt. Met een passende leefstijl en medicijnen kunnen de botmassa en de botdichtheid wel verbeteren. Hierdoor wordt de kans op botbreuken, en de bijbehorende complicaties, kleiner.
Een gezond voedingspatroon ( zie voedingscentrum) bevat eigenlijk alle noodzakelijke stoffen. Maar als je botten al wat zwakker zijn, kan extra aandacht voor calcium en Vitamine D en mogelijk magnesium nuttig zijn. Haal dit bij voorkeur uit gezonde voeding, eventueel aangevuld met een supplement.
Aan het einde van het leven bedraagt bij een gemiddelde levensverwachting het totale verlies aan botdichtheid ongeveer 45% voor de vrouw en gemiddeld 25% voor de man. Dit is dus een indrukwekkend fysiologisch verlies, met name bij vrouwen.
Schrijf geen magnesium en vitamine K (1 en 2) supplementen voor aan patiënten met een verhoogd fractuurrisico om het risico op fracturen te verminderen. Adviseer patiënten met een verhoogd fractuurrisico gezonde en gevarieerde voeding met voldoende zuivel, groente, noten en fruit.
Sterke botten door eieren
Eiwitten dragen bij aan een gezonde botmassa, mits je voldoende calcium binnenkrijgt. En laten eieren nou net vol met eiwitten zitten! Een lunch of ontbijt met ei is dus een goed idee voor gezonde en sterke botten. In ei, met name in het eigeel, zit ook nog eens vitamine D.
Gezonde voeding voor sterke botten
Eet en drink elke dag genoeg melkproducten. Zoals melk, karnemelk, kwark, yoghurt en kaas. Hier zit kalk in. U heeft kalk nodig voor de aanmaak van bot.
Osteoporose: warmte maakt de beenderen steviger via een effect op de microbiota. Zwitserse wetenschappers hebben aangetoond dat blootstelling aan warmte de beenderen steviger maakt. Blijkbaar speelt de intestinale microbiota daarin mee. Dat biedt perspectieven bij de preventie en de behandeling van osteoporose.
Beweeg elke dag minimaal een half uur: wandelen, fietsen, hardlopen of een andere sport.Doe ook een paar keer per week oefeningen die botten en spieren versterken. Vitamine D en kalk zijn ook belangrijk. Ga voor vitamine D elke dag naar buiten en slik er vitamine D pillen bij als u een getinte of donkere huid heeft.
Voer oefeningen uit en rook niet
Daarnaast helpen de oefeningen om de spieren rond het letsel weer op te bouwen. Volg altijd de instructies van uw arts met betrekking tot rust en fysieke beweging om problemen bij de genezing te voorkomen. Roken tijdens het genezingsproces kan de botgenezing vertragen.
Osteoporose & ernstige osteoporose
Er is sprake van ernstige osteoporose als er zich botbreuken voordoen zonder een uitlokkende gebeurtenis, zoals een ongeval, val of botsing en een T-score van <-2,5. De toenemende kromming van de wervelkolom, bekend als weduwebult, kan ook het gevolg zijn van osteoporose.
Ook adviseren wij u om niet meer dan maximaal 6 gram zout per dag te nemen en maximaal 7 koppen of glazen cafeïne houdende dranken zoals koffie, thee en cola. BOTBREUKEN VOORKOMEN Blijf actief.
Osteoporose (2x): Pilates geeft meer pijn reductie dan geen therapie of vergelijkbare verbetering als thoracale extensie oefeningen. Niet-structurele scoliose (1x): Pilates heeft meer effect op o.a. Cobb hoek en pijn dan de controle groep. Hypertensie (1x): Pilates geeft meer bloeddruk verlaging dan de controle groep.