Jouw Roy Data inzienAls particulier kun je kosteloos inzage krijgen in Roy data. Om inzage te krijgen moet je een formulier, te vinden op de website van Stichting EPS, invullen. Dit is het zogenaamde Inzagerecht formulier. Deze vind je op de website van Seps.nl.
Om je schadevrije jaren op te vragen log je in op de website van je huidige autoverzekeraar. Daar zoek je jouw polisgegevens op, want daar staan je schadevrije jaren vermeld. Alternatief: neem contact op met je verzekeraar via telefoon of e-mail en vraag je schadevrije jaren op.
Alleen een verzekeringsmaatschappij heeft toegang tot deze database. Wanneer je wilt weten hoeveel schadevrije jaren je hebt staan in Roy-data, dan kun je een verzoek indienen. Je ontvangt deze gegevens dan per post.
Welke gegevens staan er in Roy Data? In de Roy Data database worden je schadevrije jaren vastgelegd. Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade hebt geclaimd bij de verzekeraar. Voor elk schadevrij jaar stijg je 1 bonus malus trede.
In principe is Roy Data inzien voor u als autobezitter vaak niet nodig. U krijgt namelijk bij opzegging van de autoverzekering een polisblad waarop het aantal schadevrije jaren staat - de zogeheten royementsverklaring.
Nadat de schadevrije jaren in Roy-data zijn geregistreerd, zijn ze bij de meeste verzekeraar nog 3 jaar geldig.Bij een enkele verzekeraar is dit maar 2 jaar, en bij anderen juist 4 of zelfs 5 jaar.
De gegevens die in Roy Data staan zijn niet altijd actueel. Schadevrije jaren worden namelijk pas geregistreerd bij het beëindigen van een verzekering. Schadevrije jaren die u heeft opgebouwd tijdens een lopende autoverzekering zijn dus nog niet geregistreerd.
Polisnummer autoverzekering opzoeken op polisblad
Op het polisblad staan de gegevens van je verzekering, dus ook je polisnummer. Ook is het polisblad een akte waarin de verzekeringsovereenkomst wordt vastgelegd. Tegenwoordig ontvang je de polis bijna altijd digitaal per mail.
Schadevrije jaren kunnen niet vervallen zolang je autoverzekering loopt. Zet je de autoverzekering stop, dan zet de verzekeraar het aantal schadevrije jaren in Roy Data. Vanaf dat moment zijn je schadevrije jaren nog 3 jaar geldig.
Het aantal schadevrije jaren staat op je verzekeringspolis. Je kunt ze ook opvragen bij je autoverzekeraar. De nieuwe verzekeraar controleert dit aantal met de gegevens in Roy-data, een centrale database.
Schadevrije jaren opbouwen met private lease
Tijdens de leaseperiode van ANWB Private Lease wordt de verzekering van de leaseauto op jouw naam geregistreerd. Zo blijven niet alleen je reeds opgebouwde schadevrije jaren geldig, maar worden ook je jaren als leaserijder erbij opgeteld.
Helaas blijven schadevrije jaren niet onbeperkt geldig. Na het opzeggen van je autoverzekering zijn schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. De schadevrije jaren blijven dus ook nog 3 jaar in Roy data staan. Na deze 3 jaar zijn ze niet meer geldig en komen ze te vervallen.
Eerste autoverzekering en schadevrije jaren
Wanneer je voor het eerst een autoverzekering afsluit heb je nog geen schadevrije jaren kunnen opbouwen. Je begint daarom met 0 schadevrije jaren. Elk jaar dat je geen schade claimt op je autoverzekering bouw je 1 schadevrij jaar op en krijg je meer korting.
Daarom kun je deze opvragen via [email protected] of door even te bellen met 088-269 28 37. Na het ondertekenen kun je de verklaring naar ons terugsturen en wij maken het in orde. Je ontvangt maximaal het aantal schadevrije jaren dat je kon opbouwen vanaf het moment dat je jouw rijbewijs hebt.
Je verliest schadevrije jaren door schade te claimen bij de autoverzekeraar. Eén schade kost je vijf schadevrije jaren. Wanneer je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, val je na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren.
Schadevrije jaren vervallen
Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de premie. Als je een tijd geen auto hebt en daarmee geen verzekering op je naam hebt staan, kan het zijn dat de schadevrije jaren vervallen. Schadevrije jaren vervallen één tot vijf jaar nadat er geen autoverzekering meer op je naam staat.
Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Voor elk jaar dat geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op.
De omvang van de korting verschilt per verzekeraar. De opgebouwde jaren worden door de verzekeraars vertaald naar een korting. Hoe ze dat doen en hoeveel korting je krijgt bepalen ze zelf. Bij de ene verzekeraar heb je recht op 50% korting met 5 schadevrije jaren, bij de andere mogelijk maar 40% of juist 70% korting.
Drie jaar de tijd voor melden schade
De verzekeraar kan de tegenpartij niet dwingen een schade te melden. Dit mag niet volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Deze wet is bedacht om slachtoffers van een ongeval te beschermen. Het slachtoffer mag tot 3 jaar wachten met het melden van een schade.
Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief. In deze waarschuwingsbrief staat welke maatregelen de verzekeraar neemt bij een nieuwe schadeclaim.
Dus ben je in het bezit van een rijbewijs, maar beschik je niet over een auto die op jouw naam is verzekerd?Dan bouw je nog altijd geen schadevrije jaren op. Pas als jijzelf een autoverzekering afsluit, ga je opbouwen. Elk jaar dat je geen schade veroorzaakt, krijg je er één extra schadevrij jaar bij.
Wil je schadevrije jaren opbouwen, dan is het dus nodig een autoverzekering op naam te hebben staan. Het voertuig zelf mag op je partners naam staan. Verzekeraars zien samenwonende stellen namelijk als één. Zodoende kun je schadevrije jaren opbouwen zonder een auto op naam te hebben staan.