Het verschil tussen flammkuchendeeg en bladerdeeg ligt in hun textuur, smaak en toepassingen. Beide degen bieden spannende culinaire mogelijkheden. Kies flammkuchendeeg voor traditionele flammkuchen en geniet van de authentieke smaak. Experimenteer met bladerdeeg voor een verrassende combinatie van texturen.
Het verschil tussen pizzadeeg en flammkuchendeeg
Een flammkuchen lijkt een beetje op een pizza. Maar het verschil zit hem in het deeg. Pizzadeeg is een stuk dikker en door het gebruik van gist moet het ook rijzen. Bij flammkuchendeeg is dit niet het geval: je kunt het meteen gebruiken.
Onze oplossing: filodeeg!
Dunne krokante laagjes deeg? Dan denken wij aan filodeeg. Dat bevat heel wat minder vet en daardoor ook minder calorieën dan bladerdeeg. Leg verschillende laagjes (3 à 5) op elkaar om het effect van bladerdeeg te benaderen.
Tante Fanny Flammkuchen bodem Pak 4 stuks x 85 gram | Sligro.nl.
Invriezen wordt afgeraden: In tegenstelling tot andere deegsoorten is flammkuchendeeg niet geschikt om in te vriezen. Het deeg blijft actief door de nagisting, waardoor invriezen de textuur en smaak nadelig kan beïnvloeden.
Maar ze zijn wel degelijk verschillend. Pizzadeeg is luchtig terwijl het flammkuchendeeg flinterdun en krokant is. Pizzadeeg maak je met gist, en het flammkuchendeeg wordt traditioneel gemaakt zonder gist, daardoor moet eigen gemaakt pizzadeeg eerst rijzen en kun je direct aan de slag met het flammkuchendeeg.
Koelvers bladerdeeg is goed in te vriezen, maar is dit ook mogelijk met zelfgemaakt bladerdeeg? Het antwoord is: ja, dit kan zeker.
Voedingswaarde per 100 g: Energie 1052 kJ / 249 kcal. Vetten 4.8 g waarvan verzadigde vetzuren 0.63 g. Koolhydraten 44.3 g waarvan suikers 3.8 g.
Met het zicht op het aantal calorieën en vet komt filodeeg als de gezondste variant uit de bus. Maar als je een baksel maakt dat flink moet rijzen, kun je toch écht beter voor bladerdeeg kiezen. Dan maar ietsje minder gezond. Want af en toe een lekker hapje moet volgens ons gewoon kunnen.
Waarom moet je gaatjes prikken in bladerdeeg? Je prikt gaatjes in bladerdeeg als je wilt dat de bodem niet of zo min mogelijk rijst. Bijvoorbeeld wanneer je een bakje van bladerdeeg maakt dat je nog moet vullen.
Er zitten geen grenzen aan diepvries bladerdeeg. Lekker, goede kwaliteit, multi-inzetbaar en spotgoedkoop, daar moet je mee aan de slag. En we gaan je inspireren met vijf leuke variaties met diepvries bladerdeeg.
Flammkuchen, ook wel tarte flambée genoemd, is een gerecht dat ontstaan is in de Elzas. Om te testen of de houtovens heet genoeg waren, werd een dunne plak brooddeeg op de bodem van de oven gelegd. Werd het deeg te snel donker, dan was de oven nog te heet om grote broden in te bakken.
De oorsprong van de flammkuchen ligt in de Elzas. Het verhaal achter de flammkuchen gaat terug naar de tijd van de belangrijke Alsace bakkers. Zij gebruikten overgebleven deeg als proefdeeg om de temperatuur van de door hout gestookte broodoven te controleren.
De Nederlandse vertaling is griesmeel en het is meel gemaakt van harde durum tarwe. Als je een klein deel aan je pizzadeeg toevoegt krijg je een lekker knapperige korst en het is ideaal om op je werkblad te strooien als je met het deeg aan de slag gaat, het plakt daardoor veel minder!
Qua gezondheid is filodeeg (als je het niet opstapelt met boter of olie ertussen) de betere optie, omdat dit minder vetten bevat en meer eiwitten.
Bladerdeeg is verkrijgbaar in twee varianten. Gewoon bladerdeeg, op basis van margarine en Roomboter Bladerdeeg. De naam zegt het al, deze is op basis van roomboter. Je vindt Koopmans Bladerdeeg in het vriesvak van jouw supermarkt.
Belangrijk verschil met korstdeeg is dat bladerdeeg wordt getoerd (vouwen en uitrollen), waardoor er veel laagjes deeg met daarin kleine botervlokjes ontstaan. Wat blader- en korstdeeg gemeen hebben is dat je de boter zo koud mogelijk moet verwerken.
Gluten is een eiwit dat ontstaat wanneer je bloem mengt met water. Het geeft brood z'n zachte, elastische structuur. Het ontwikkelt zich door het deeg te kneden en te laten gisten.
Maizena als bindmiddel
Hiermee kun je waterige substanties verdikken, zodat je uiteindelijk een mooie gebonden saus of soep hebt. Belangrijk bij het gebruiken van Maizena als bindmiddel, is dat je het eerst aanlengt met een beetje water. Je maakt een papje, welke je later kunt toevoegen aan het desgewenste product.
Gluten (glue) zijn lijmachtig en zeer elastisch. Als er veel gluten (proteïnen) in het deeg zitten, dan is het deeg veel elastischer dan wanneer er weinig gluten in zitten.
Als het bladerdeeg ontdooid is, kan het niet meer ingevroren worden. Verpak de ongebruikte bladerdeeg luchtdicht, anders droogt het uit in de diepvries.
Stap 2 | Beleggen & oprollen
Haal het bladerdeeg uit de verpakking en rol het deeg uit. Beleg het deeg eerst met de plakken salami en strooi vervolgens royaal de geraspte kaas erover. Rol het bladerdeeg op vanuit de lange kant en snij in plakjes van ongeveer drie centimeter.
Hoe kun je een knakworst in bladerdeeg het beste bewaren? Gebakken bladerdeeghapjes kun je het beste invriezen om ze te kunnen bewaren. Bewaar ze luchtdicht, dan blijven ze tot wel 2 maanden goed. Wanneer je ze later weer wilt eten kun je ze ontdooien en even opwarmen in de oven.