Daarom is het goed te gebruiken bij bakken, braden, roerbakken en frituren. Omdat ghee ook bijna geen vocht meer bevat, spettert het minder dan boter tijdens het bakken. Ghee is ook uitstekend koud te gebruiken, bijvoorbeeld als smeersel op brood, crackers of toast.
Ghee wordt gemaakt door tijdens het smelten van boter de melkbestanddelen er af te scheppen. Er blijft zo alleen botervet over. Dit noem je geklaarde boter. Je kunt ghee gebruiken voor bakken, braden en frituren.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Uit bepaalde onderzoeken is naar voren gekomen dat het eten van ghee in verband staat met een lager cholesterolgehalte en een goede gezondheid van het hart en de bloedvaten. Ook schijnt het een reinigend effect te hebben op de darmen. Voor sommige mensen een reden om het te gebruiken in een detoxkuur.
Ghee is in principe eindeloos houdbaar en zal niet bederven, zelfs niet buiten de koelkast. Draai de deksel er niet vast op; ghee wil 'ademen'.
895 calorieën
Doordat je de melksuikers samen met vocht uit de boter haalt, is ghee bijna puur vet. In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën, in dezelfde hoeveelheid ghee zitten 895 (!) calorieën. Dat je daarvan afvalt, is dus absoluut niet het geval.
Ghee is geschikt om mee te wokken of vlees heet aan te braden, want het verbrandt minder snel. Ook is het een duurzame keus. Maar roomboter bevat (iets) minder calorieën en is een stuk goedkoper. Kies voor wat jij het belangrijkste vindt en bak ook eens met olijfolie, koolzaadolie, kokosolie of zonnebloemolie.
Ghee (alternatieve spelling: ghi), is een Indiase vorm van geklaarde boter. Ghee kan tot hogere temperaturen verhit worden dan boter en wordt in India onder andere gebruikt voor frituren en braden.
Verhoogt glanzend haar
Ghee boter is een rijke bron van gezonde vetten en vitamines, waaronder vitamine A en D. Deze helpen om het haar glans te geven en stimuleren tegelijkertijd het vochtgehalte. Het enige wat je hoeft te doen is wat ghee smelten en aanbrengen op je droge en beschadigde lokken.
Geklaarde boter is door het geringe watergehalte werkelijk langer houdbaar als boter – ongekoeld houdt het zich 9, bij koelkast-temperatuur tot 15 maanden.
De ghee ruikt heerlijk zoet en is als deze goed gemaakt is jaren houdbaar. Bewaar de ghee niet in de koelkast, er worden anders druppels gevormd en de ghee wordt ranzig. Nu kun je er mee bakken. Ghee kan verhit worden tot 250˚C, je kan er zelfs mee frituren.
Ghee wordt gemaakt van melk en is dus niet vegan. Maar Ghee is wel geschikt voor mensen met een lactose allergie. Dit komt omdat door het proces waarmee de melk bewerkt wordt om Ghee te maken de hoeveelheid lactose en caseïne daalt tot een verwaarloosbaar niveau.
Goed om te verhitten: Geklaarde boter kan zeer goed tegen verhitting op hoge temperaturen. De geklaarde versie is daarom perfect als je iets heel heet wilt bakken of frituren. Het is vrij van lactose en caseïne: Ligt het aandeel lactose in gewone roomboter al laag, is dit in geklaarde boter eigenlijk nihil.
Geklaarde boter is boter waarbij de vaste bestanddelen zijn verwijderd. Clarificeren noemen ze dat ook wel. Hierdoor krijgt de boter een hoger verbrandingspunt. Ongeklaarde boter verbrandt sneller waardoor de boter – en dus je gerecht – een ietwat bittere smaak krijgt.
Het beste kun je het in een potje bewaren op kamertemperatuur, met de deksel losjes op de pot. Zo kan de geklaarde boter blijven ademen, het heeft namelijk steeds verse lucht nodig. Je kunt het ook in de koelkast bewaren, al zal de smaak dan iets afnemen.
Ghee kost in de winkel ( biologisch) per potje toch al snel een euro of zes/zeven. Terwijl een pakje bio-dynamische roomboter nog geen 2,25 kost.
Ghee is kant-en-klaar te koop, maar dan is het vrij prijzig, per liter € 20,83 (AH maart 2020) . We gaan 400 ml ghee zelf maken uit 2 pakjes bio-grasboter van € 2,59 per stuk, omgerekend kost dat € 12,95 per liter.
Je kunt ghee in de winkel kopen, maar ghee is niet overal te koop en best prijzig. Bovendien is niet altijd af te leiden welk soort boter er is gebruikt. Grasboter is het beste. Dat is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten.
Campina botergoud bakken en braden is romig en puur van smaak! Het is speciaal ontwikkeld voor bakken en braden en spat niet. Daarnaast besteden Campina boeren extra aandacht aan koe, natuur en klimaat.
Het heeft een nootachtige smaak en spat (door de afwezigheid van water) niet tijdens het bakken.
Maar wat is karneboter nu precies? Hoe komt het aan de naam, want alle boter is gekarnd, dat hoort bij het procedé. Maar karneboter blijkt boter te zijn die gemaakt wordt van gefermenteerde zure melk.
Ghee is een bakvet met een volle smaak. Het heeft een verbrandingstemperatuur van maar liefst 250 graden celsius waardoor het veel minder snel verbrand dan bijvoorbeeld boter en zonnebloemolie. Ghee is ideaal voor het bakken van vlees, vis, groenten, pannenkoeken of gewoon een eitje.
Het is bereid met room van melk van koeien die van lente- en zomergras eten voor een extra zachte roomboter. Campina Botergoud Ongezouten Grasboter is de beste smaakmaker voor op brood maar ook om mee te bakken.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken.