Wat doe je bij een schaafwond? Spoel de wond goed schoon met lauw, stromend water drinkwater. Als er geen water bij de hand is, mag je ook een niet-kleurend, waterig ontsmettingsmiddel gebruiken. Verwijder vuil met water en met eventueel een zacht borsteltje.
Smeer niets op een open schaafwond. Als er een korstje op de schaafwond zit, kun je het soepel houden met vaseline. Is de schaafwond genezen, maar blijft er een litteken achter? Verzorg de plek dan met VSM Derma Calendulan littekencrème.
De meeste wonden genezen vanzelf. Wilt u deze wondjes sneller laten genezen? Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren.
Deze vetvrije zalf vormt een ademende, poreuze korst op de wond. Hierdoor is Betadine Zalf geschikt voor het desinfecteren van schaafwonden, brandwonden en grotere oppervlakkige wonden. De zalf blijft goed aan de wond plakken, waardoor het lang blijft zitten.
Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddel om de wond schoon te maken. Dit kan de wond extra irriteren. Als je echter niet kan spoelen met water, kan een ontsmettingsmiddel zoals jodium wel beter zijn dan niets doen. Als er vuil in de schaafwond zit, veeg de wond dan voorzichtig schoon met een zacht en nat washandje.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Of omdat de wond onder je kleding zit en bij bewegen open schuurt. Een wond aan de lucht laten drogen heeft als voordeel dat er sneller een korstje op komt, zegt Peter Quataert, verpleegkundig specialist bij het Kenniscentrum wondzorg in Terneuzen.
Hansaplast Wondhelende Zalf: ondersteuning van natuurlijke wondgenezing. Voor de versnelling en ondersteuning van wondgenezing breng je de Hansaplast Wondhelende Zalf dagelijks aan. Dit doe je tot de wond volledig is genezen. Bedek de wond daarna met een Hansaplast pleister, steriel verband of kompres, indien nodig.
Voor het behandelen van een schaafwond gebruik je een goede wondpleister die past bij de plek waar de wond zich bevindt. Voor zowel schaaf- als snijwonden (zie hieronder) gebruik je Leukoplast elastische wondpleisters. De pleisters zijn elastisch, hechtend en uiterst flexibel. Bovendien blijven ze stevig zitten.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Een gezonde volwaardige voeding is altijd belangrijk. Voor het genezen van wonden is extra aandacht voor uw voeding noodzakelijk. U verbruikt namelijk extra energie (calorieën), eiwit en mogelijk extra vitaminen en mineralen. Daarnaast kan er bij wonden sprake zijn van verlies van eiwit en vocht via het wondvocht.
Schaafwonden genezen goed omdat het meestal om kleine oppervlakkige wonden gaan. Vaak is de huid binnen een paar dagen weer hersteld. Bij een oppervlakkige schaafwond maakt de bovenste huidlaag (opperhuid) redelijk snel nieuwe huidcellen aan. De huid zal dan mooi genezen en een litteken komt er niet.
Wij raden het aan om een wond te bedekken met een pleister. Er wordt regelmatig gezegd dat kleine snijwonden en schaafwonden onbedekt moeten blijven, zodat ze sneller genezen. Echter is het tegendeel waar. Onderzoek toont dat pleisters, schaafwonden en snijwonden efficiënter genezen en de kans of infecties verminderen.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Zorg er dan voor dat je de huid met een goede littekenzalf, litteken oil of wondzalf optimaal voorziet van vocht. Vocht in de vorm van een crème, oil of zalf is bij herstel van een beschadigde huid van essentieel belang. Meerdere malen per dag je huid hydrateren, insmeren om wondgenezing te bevorderen.
ALHYDRAN staat bekend als littekencrème, maar is veel meer dan dat. Onze crème werkt bij tal van huidaandoeningen. Het beschermt je huid en zorgt dat deze beter herstelt. Ook verminderen klachten door huidaandoeningen, zoals jeuk, droogte en roodheid.
Sander van den Bogert: ,,Vroeger was het gebruikelijk om wonden zoveel mogelijk 'aan de lucht' te laten genezen, zonder pleister. Tegenwoordig is bekend dat een licht vochtige wond onder een pleister juist sneller geneest dan een droge wond en minder pijn doet. Dat afdekken stimuleert het dichtgroeien.
U mag in principe twee tot drie dagen na de operatie weer douchen op voorwaarde dat de wond droog is. Laat de pleister, als deze goed vastzit en niet verzadigd is, wel zitten tijdens het douchen. Als de wond toch nat wordt, laat deze dan drogen aan de lucht.
Het vocht is helder of een beetje rood door bloed. Dit is wondvocht. Het ruimt vuil en bacteriën op. Het is nodig om uw wond beter te maken.
Waar: Wanneer een wond jeukt, geeft dit aan dat het genezingsproces aan de gang is. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je wond jeukt. Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken.
Een schaafwond is een oppervlakkige wond, waarbij de buitenste laag van de huid is beschadigd. Meestal bloedt de wond erg weinig en blijft het bij wat kleine bloedplekjes of -puntjes.Deze bloedpuntjes kunnen wel flink irriteren en pijn doen.
WAT IS NESTOSYL EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? Pramocaïnehydrochloride werkt lokaal pijn- en jeukstillend. Zinkoxide heeft een dekkende, verkoelende en zwak adstringerende (= samentrekkende) werking. Samenvattend werkt Nestosyl pijn- en jeukverlichtend.
Een oppervlakkige schaafwond kun je "aan de lucht laten drogen". Mocht dit niet praktisch zijn, bijvoorbeeld doordat de schaafwond onder de kleding zit, kun je de schaafwond afdekken met een gewone pleister. Die geeft bescherming tegen schurende kleding.
Littekenvorming is een natuurlijk proces dat optreedt wanneer de huid zichzelf herstelt, bijvoorbeeld na een snijwond of schaafwond.