Keftedes zijn soms rond, maar meestal zijn ze platte rondjes.Altijd kleiner dan Biftekia. Je kunt ze bakken, in de oven bereiden of bereiden met witte saus. Biftekia lenen zich beter dan keftedakia voor de BBQ, omdat ze van groter formaat zijn.
Griekse bifteki (μπιφτέκι) is een variatie op keftedes (Griekse gehaktballen) . De naam komt van de term 'biftekia', wat verwijst naar de methode om gehaktballen plat te drukken met de palm van de hand.
Soutzoukakia zijn balletjes, geen burgers. Ze zijn kleiner van stuk (het achtervoegsel -akia is de verkleinvorm) en worden vaak geserveerd in een tomatensaus. Wij Nederlanders noemen souzouki vaak een Griekse burger.De Grieken noemen hun burgers juist bifteki.
Bifteki is de naam die de Grieken geven aan hun versie van gekruide burgertjes. Soms vind je ze ook wel eens onder de naam Souzouki. Het verschil is dat Bifteki in Nederland vaak gevuld is met feta, en in Griekenland niet. Onze versie maken we dus mét feta.
Bifteki zijn een soort Griekse hamburgers die eventueel gevuld worden met fetakaas. Ze worden niet per se op een hamburgerbroodje gegeten, maar eerder bij een maaltijd met meerdere bijgerechten, zoals gebakken aardappelen, friet, groenten en tzatziki.
Rooster 20-25min in de oven.
Het woord Souvlaki, ook wel Spiesje genoemd, is een spies van blokjes gemarineerd kip, lams of varkensvlees wat op houtskoolvuur wordt gegrild. In Griekenland wordt het vaak op een pita geserveerd, en dus zonder stokje gegeten.
Souzouki is een Grieks gerecht van gekruid gehakt (meestal lams- of rundvlees) dat meestal de vorm heeft van platte hamburgers, maar soms ook als worstjes . Op smaak gebracht met komijn, oregano, munt, tijm en knoflook voor het grillen.
Souvlaki
Vlees levert veel voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en B-vitamines. Bovendien is vlees een compleet eiwit, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat. Eiwitrijke diëten hebben aangetoond te helpen bij gewichtsverlies en verzadiging.
In het land zelf wordt de term gyros wel gebruikt wanneer er souvlaki wordt bedoeld. Verwarrend? Het officiële verschil zit hem in de bereiding van het vlees. Souvlaki bestaat uit blokjes gegrild vlees op kleine spiesjes, gyros uit vlees dat in kegelvorm op een enorme spies verticaal wordt gegrild.
Dit zijn sperziebonen en aardappelblokjes gegaard in een saus van tomaten met knoflook, ui, peterselie en geraspte citroenschil.
Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava. Grieks eten bestaat meestal uit veel verse en voedzame ingrediënten. De Griekse keuken biedt een smaakvolle en culinaire ervaring met veel traditionele recepten.
Keftedes is een beroemd Grieks voorgerecht, vaak geserveerd als onderdeel van een mezeschotel, met wat romige tzatzikisaus en pitabroodjes. Ontdek hoe je het perfect maakt met dit traditionele Griekse recept.
Koolhydraatarm, keto-vriendelijk biftekia (Griekse pasteitjes), keftedes (gehaktballen) of soutzoukakia, zonder brood, glutenvrij en ook geschikt voor diabetici!
Zo ziet u het verschil: Souvlaki is gemarineerd varkensvlees, kip, rundvlees of lamsvlees gegrild op een spies. Het wordt meestal geserveerd op een spies, maar u kunt het ook eten in een warme pita of over salade. Gyros worden gemaakt met gestapeld vlees (meestal varkensvlees, maar ook ander vlees is gebruikelijk) dat is gekookt op een verticale rotisserie.
Bakken in de koekenpan op hoog vuur voor 3 tot 6 minuten naargelang de dikte en de gewenste gaarheid van het vlees. Voor de bereiding het vlees op kamer temperatuur laten komen.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip.Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker.
Verstegen Souvlaki kruiden fijn met zout pure geeft ieder stukje kip of varkensvlees een authentieke Griekse smaak. Deze mix, met koriander, peper en oregano, zorgt voor een pittig karakter. De toevoeging van ui en knoflook versterkt de smaak verder.
als grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags.het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.
Baklava is een Turks woord, maar geen Turkse lekkernij en we vinden het zoals eerder gezegd, ook in andere landen. Toch wordt baklava gezien als een Griekse lekkernij. Uiteaard komt dit voort uit het verleden toen volkeren zich mengden door oorlog en overheersing.
In Griekenland zijn ze dol op snoep en een traditionele favoriet is Gliko tou Koutaliou - ook wel zoet op een lepel genoemd. Fruit, bessen en groenten in een zoet laagje op honingbasis, soms gekruid met kaneel, vanille, kruidnagel...