De Nederlandse mie is eigenlijk Tagliatelle en wordt gemaakt uit Durum tarwe welke in de bekende vorm geperst worden. Aziatische bami wordt gemaakt uit harde tarwe welke gewalst en gesneden worden. In de Chinese keuken wordt bami vaak geserveerd in soepen.
Mihoen is gemakkelijk te onderscheiden van een andere populaire noedelsoort bami, dat van tarwemeel gemaakt wordt, omdat bami geel van kleur is en ook veel dikker is. Bij de bereiding wordt echter veelal gebruikgemaakt van soortgelijke ingrediënten, zoals groenten, vlees, eieren en bouillon.
Indische bami goreng zijn gebakken tarwenoedels met vlees. Ze worden in de wok gebakken met trassi, ketjap manis en sambal. Dit simpele, smakelijke gerecht wordt vaak uitgebreid met kool, prei, paksoi, taugé en/of gebakken ei.
Wat is het? Chinese mie is gemaakt van o.a tarwemeel en zout. scharrelei. Zowel in de Chinese keuken als in de Indonesische keuken wordt mie vaak bereid, vanwege de gemakkelijke bereiding met verschillende ingrediënten.
Mie is een Chinees deegwaar dat veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. Mie wordt gemaakt uit tarwemeel. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen.
Maar wie Tai Ming-mie ('Tai ming' is Chinees voor 'de beste bami') wil kopen kan gewoon naar de supermarkt. Jumbo, Dirk, Emté en Plus verkopen de Enschedese mie.
Bij toko en supermarkt.
De minste koolhydraten vind je in de biologische en volkoren noodles van Go-Tan en de Conimex Wok noodles, namelijk 64 en 65 gram per 100 gram. De overige varianten hebben een aantal dat ligt tussen 70 en 74 gram koolhydraten (natuurlijk weer per 100 gram product).
Mie is een Chinese noedel. Het zijn tarwenoedels die hun brede, dikke vorm danken aan het trekken en vouwen van het deeg. Hoe vaker het deeg wordt gerekt en gevouwen, hoe dikker de noedels zijn.
De bami van de Chinees en de nestjes mie die je bij de supermarkt koopt zijn namelijk eigenlijk gewoon Italiaanse pasta. Zelfs Chinese restaurants laten deze 'mie' overkomen uit Italië.
De Chinezen gebruiken meestal arachide (=pinda)olie. Die kan goed heet worden gemaakt en heeft een neutrale smaak. Ook maïskiem- zonnebloemolie zijn goede oliën. Ook die zijn plantaardig en zijn zelf vrijwel smakeloos.
Bami goreng speciaal, dat je in plaats van bami natuurlijk ook met rijst als nasi kunt maken, wordt wel gezien als een wat uitgebreidere versie met meer ingrediënten en dus ook met meer smaken. Dat komt omdat als je dit gerecht bij een Chinees restaurant eet of gaat halen, er vaak ook gebakken kip bij zit.
Instant Noodle soep oftewel bamisoep is een soep met noedels en kruiden in een lichte bouillon. Bamisoep is een bekend maaltijd als ontbijt, lunch of diner in Oost- en Zuidoost-Azië. De aard van de noedels variëren van rijst noedels, rijstvermicelli, mungbean noedels (glutenvrij) en ei noedels.
Hoewel deze noedelsoort magerder is dan mie, zitten er ook een stuk minder eiwitten in. Mihoen bevat zelfs meer koolhydraten en helemaal geen vezels. Niet iets waar ik voor zou kiezen!
De supermarkt mie fabriek, gebaseerd in Italië, zegt ook dat mie eigenlijk gewoon tagliatelle is, of in zijn Italiaans, tagliolini. Met geen verschil in ingrediënten, of in het maakproces, lijkt mie een pasta te zijn die doet alsof.
Volkoren pasta (spaghetti)
Deze vorm van noedels verwacht je eigenlijk eerder in de Italiaanse keuken dan in de Oosterse keuken. Maar met deze volkoren pasta kun je je meest heerlijke bami maken. Deze pasta heeft wel een langere kooktijd nodig, ongeveer 10 minuten in kokend water.
Waar komt instant bamisoep vandaan? Het concept van instant bamisoep komt uit Japan, of eigenlijk oorspronkelijk uit China. Het is de afgelopen 20 jaar vooral in Amerika heel populair geworden onder studenten, natuurlijk ook vanwege de prijs.
Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt. De benaming komt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarbij "ba" (ook wel "bak") vlees betekent, en "mie" de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe.
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!
Wat is het? Wokmie van Tai Ming (tegenwoordig “De Miefabriek”) is een Nederlands merk tarwe noodles, onder de aandacht gebracht door Wouter Klootwijk in zijn programma “De wilde Keuken”. Het leuke van deze noodles is dat ze volgens authentiek, Chinees recept worden gewalst in een fabriek in Enschede.
Welke mie voor Surinaamse tjauw min? Er is een grote verscheidenheid aan ingrediënten waar het gerecht tjauw min uit kan bestaan. Als basis worden tarwenoedels gebruikt. Daar aan toe wordt vlees (rund, kip, varken), schaaldieren, garnalen, krab en verschillende groenten aan toegevoegd.
Tjauw min is een Surinaams-Chinees bijgerecht bestaande uit dunne tarwenoedels, geroerbakt met een mix van Chinese en Surinaamse smaakmakers en groente. Het wordt geserveerd met vlees – geroosterde kip, cha sieuw en/of fachong (Chinese worst).