Wil je na je associate degree-opleiding naar de universiteit, dan moet je eerst de bijbehorende hbo-bachelor doen. Of de propedeuse van een willekeurige hbo-opleiding. Als je eerst een bachelor aan een hogeschool afrondt en daarna nog een bachelor aan een universiteit doet, kunnen de kosten flink oplopen.
Na het behalen van een associate degree opleiding kunt u een hbo bacheloropleiding doen. Vaak kunt u de hbo bacheloropleiding in een verkort traject volgen.
Een associate degree is een internationaal erkend diploma. Nadat je klaar bent, kun je ermee solliciteren op banen met een niveau tussen mbo-4 en hbo in. Je kunt er ook voor kiezen om door te sturen. Vaak kun je met een associate degree vrijstellingen krijgen bij een hbo-bachelor.
Met een AD-diploma kan je gaan werken, je kansen op de arbeidsmarkt vergroten of eventueel doorstromen naar een hbo-bachelor opleiding (met vrijstellingen). De Associate Degree opleiding is internationaal erkend en is geaccrediteerd met een wettelijke graad, de Associate degree.
Daarnaast heb je vaak ook de flexibiliteit om verder te studeren en aansluitend een bachelorsdiploma te behalen in de toekomst als je dat wilt. Kortom, als je op zoek bent naar een waardevolle opleiding die je klaarstoomt voor een succesvolle loopbaan, is een Associate degree zeker de investering waard!
De Bacheloropleiding is een vierjarige hbo-opleiding, waar je na succesvolle afronding een Bachelor of Science diploma ontvangt (niveau 6). De Associate degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5 en zit qua niveau tussen mbo (niveau 4) en Bachelor (niveau 6 in).
Met een Associate degree-diploma ben je toelaatbaar tot onze bacheloropleidingen. Normaal gesproken is de studieduur van een bacheloropleiding vier jaar, maar met een Associate degree-diploma van Hogeschool Rotterdam kun je in een aantal gevallen een snellere route volgen bij een bacheloropleiding van de hogeschool.
De voordelen van een Associate degree
Je haalt in slechts 2 jaar je hbo-diploma. Ideaal als je wel wilt studeren, maar 4 jaar te lang vindt. Je zit weinig met je neus in de boeken want je leert aan de hand van opdrachten, projecten en stages.
Bachelor, master en associate degree opleidingen
Het eindniveau van de associate degree ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Met een mbo-4 diploma, een havo- of een vwo-diploma wordt u tot deze hbo-opleiding toegelaten.
Associate degree in voltijd of deeltijd
Er zijn associate degree-opleidingen in voltijd en in deeltijd. En op bekostigde en niet-bekostigde hogescholen. Voltijdopleidingen zijn bedoeld voor mensen met een mbo-4-diploma of havodiploma die meteen willen doorstuderen.
Veel reguliere masters zijn direct toegankelijk met een relevant bachelordiploma. Echter, sinds september 2014 mogen alle masteropleidingen aanvullende toegangseisen stellen. Daarnaast bestaat er niet langer naast iedere bachelor een 'doorstroommaster' waar je zonder meer toegang toe hebt na afronding van je bachelor.
Met een havodiploma, een vwo-diploma of een mbo 4-diploma kunt u een opleiding gaan volgen aan een hogeschool. Voor toelating tot een universiteit heeft u een vwo-diploma of een propedeuse (eerste jaar) van een hbo-opleiding nodig.
De Ad sluit goed aan op de vraag en ontwikkeling van het bedrijfsleven. Met je diploma kun je direct aan de slag of studeert verder voor een hbo-bachelordiploma. De meeste associate degrees bij de HAN volg je in deeltijd of duaal.
Een masteropleiding biedt je inzicht in de verschillende belangen van je gesprekspartner en helpt je te schakelen op strategisch, tactisch of operationeel niveau. Daardoor kun je gemakkelijker een connectie leggen met de persoon die tegenover je zit en kun je die persoon ook echt verder helpen.
Oude Nederlandse titels:
baccalaureus (bc./bacc.)· doctorandus (drs.)· graduaat · ingenieur (ir.)· kandidaats (cand.)
Wat is het verschil tussen bachelor en master? Bachelor en master zijn graden voor mensen die een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond. Na een 4-jarige opleiding aan een hogeschool of 3 jaar aan de universiteit krijg je de graad bachelor. Daarna kun je nog 1 tot 3 jaar doorstuderen voor een master.
Na een studie aan de universiteit mag u de titel Bachelor of Master gebruiken. Na een hbo-opleiding kunt u ook de titel Associate Degree hebben. Als u gepromoveerd bent mag u de titel doctor voeren.
Er is wel een verschil. Na een wo-studie zet je niet de afstudeerrichting achter de titel, maar 'of Arts', 'of Science' of 'of Laws'. Na een bachelor in de geesteswetenschappen word je Bachelor of Arts. Na een bètastudie of een studie op het gebied van sociale wetenschap kan je de titel Bachelor of Science gebruiken.
Het Nederlandse HBO komt overeen met onderwijsniveau 6: de bachelor. In Vlaanderen werd de afkorting HBO5 geïntroduceerd om duidelijk aan te geven dat opleidingen binnen dit niveau (graduaten en basisverpleegkunde) overeenkomen met niveau 5 in de Vlaamse kwalificatiestructuur.
De term propedeuse wordt vooral op het hbo gebruikt. Daar wordt soms ook een propedeusediploma uitgereikt. In het wetenschappelijk onderwijs wordt de term minder gebruikt. Een associate degree heeft geen propedeuse.
Bij een master aan de universiteit richt je je op wetenschappelijk en theoretisch onderzoek. De nadruk ligt op onderzoeksvaardigheden, theorie en kennisontwikkeling.
Meer over een wetenschappelijke masteropleiding. Een masteropleiding volg je na je bacheloropleiding. Een complete universitaire studie is een wo bacheloropleiding + een wo masteropleiding. De meeste universitaire studenten doen dat ook.
Je volgt een masteropleiding na een bacheloropleiding. Zowel hogescholen als universiteiten bieden masters aan. De masteropleiding duurt meestal een of twee jaar en heeft niveau NLQF 7. Je kunt de kennis die je in je bachelor hebt opgedaan verder gaan verbreden of juist verdiepen.
Er zijn twee soorten bachelors: hbo (hoger beroepsonderwijs) en wo (wetenschappelijk onderwijs). De bachelorsdiploma's van het hbo en de universiteit zijn gelijkwaardig, maar er zijn ook verschillen: Opleidingen in het hbo hebben een beroepsgerichte oriëntatie. Wo-opleidingen zijn wetenschappelijk georiënteerd.