Frituurvet wordt dermate hoog verhit dat ziektekiemen met zekerheid het loodje leggen. Echter, oud frituurvet, zeker die op basis van onverzadigde plantaardige olie, bevat wel kankerverwekkende stoffen die je niet te vaak naar binnen moet krijgen. Als het spul ranzig geworden is ruik en proef je dat heus wel.
Oud frituurvet
Als u dat niet vaak genoeg vervangt, kunnen er schadelijk stoffen ontstaan zoals PAK's. Deze polycyclische aromatische koolwaterstoffen, kunnen kankerverwekkend zijn. Het advies luidt: ververs het frituurvet na 4 tot 7 keer bakken.
Frituurvet meer dan een keer gebruiken blijkt veel schadelijker voor je gezondheid dan gedacht. De algemene richtlijn is dat je frituurvet zes tot acht keer mag hergebruiken. Een nieuwe wetenschappelijke studie weerlegt dat nu, en meer dan één keer frituren in hetzelfde vet erg schadelijk kan zijn voor je gezondheid.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen.Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vet is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Oude frituurolie is vaak te herkennen aan schuimvorming op het oppervlak tijdens het frituren. Dit kan duiden op vervuiling van de olie door verbrande voedseldeeltjes. Ook visuele onzuiverheden en troebelheid zijn duidelijke tekenen dat de olie vervangen moet worden.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
Frituurvet. Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar. Bij frituren gebruik je je olie of vet vaak meer dan 1 keer.
Hoewel ranzige olie misschien slecht smaakt, wordt u er waarschijnlijk niet ziek van. Ranzige olie bevat vrije radicalen die het risico op het ontwikkelen van ziekten in de loop van de tijd kunnen vergroten.
Vul het oliemonster op kamertemperatuur tot aan de onderkant van het etiket van de plastic buis. Plaats de geopende plastic buis in de magnetron (gebruik bijvoorbeeld een klein glas om te voorkomen dat de buis omvalt). Verwarm op maximaal vermogen gedurende 5 tot 10 seconden.
Gefrituurd voedsel bevat veel verzadigde vetten en transvetten, waarvan bekend is dat ze het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en de wanden van uw slagaders beschadigen . Deze beschadigde gebieden in uw bloedvaten ontwikkelen uiteindelijk plaque, waardoor de slagader nauwer wordt en het moeilijker wordt om bloed te pompen.
Eet geen of weinig chips en frieten. Ze bevatten vaak veel acrylamide. Bovendien zijn ze overbodig in een gezond voedingspatroon en kunnen ze zelfs de gezondheid schaden als je ze vaak en veel eet.
Verouderingsproces van frituurvet
Frituurvet wordt doorgaans verhit tot een temperatuur van rond de 175°C. Er treedt oxidatie op doordat het frituurvet met zuurstof in aanraking komt. Dit geeft frituurvet een ranzige geur en smaak.
Frituurvet wordt dermate hoog verhit dat ziektekiemen met zekerheid het loodje leggen. Echter, oud frituurvet, zeker die op basis van onverzadigde plantaardige olie, bevat wel kankerverwekkende stoffen die je niet te vaak naar binnen moet krijgen. Als het spul ranzig geworden is ruik en proef je dat heus wel.
De oliën waarin de kip wordt gebakken, kunnen transvet bevatten . Bovendien bevatten gefrituurde voedingsmiddelen veel vet, calorieën en zout, wat het risico op diabetes type 2 en hartziekten vergroot. Hoewel de meeste dingen met mate prima zijn - gefrituurde kip inbegrepen - is het in uw belang om gezondere manieren te vinden om uw maaltijden te koken.
Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente. Mocht het echt niet anders kunnen, dan kan je het ook weggooien bij het restafval.
Hoewel kookolie die over de houdbaarheidsdatum is niet altijd onveilig is om te consumeren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke gezondheidseffecten. Na verloop van tijd, als olie afbreekt, kunnen er schadelijke verbindingen ontstaan die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als ze in overmatige hoeveelheden worden geconsumeerd .
Deskundigen zijn het erover eens dat het af en toe eten van ranzig voedsel of oliën waarschijnlijk niet schadelijk is, maar ze vermoeden wel dat regelmatige consumptie kan bijdragen aan de ontwikkeling van ontstekingsziekten, hart- en vaatziekten en zelfs bepaalde vormen van kanker .
Als de houdbaarheidsdatum van je olie verstreken is, maar het toch nog lekker ruikt en er goed uitziet, dan kan het weinig kwaad om het alsnog te gebruiken. Al zal het wel wat minder smaak hebben en minder helder zijn dan toen het nog vers was.
Hoe langer je het eraan blootstelt, hoe meer het gaat oxideren. Als je je vet lang laat staan, zal het dus zuur en ranzig worden. Het is daarom ook noodzakelijk dat je het vet regelmatig ververst, ook al gebruik je het maar één keer per maand.”
Is Pan Frituren Gezond Dan Frituren? Pan frituren wordt over het algemeen als gezonder beschouwd dan frituren omdat er minder olie voor nodig is. Echter, voedsel kan een vergelijkbare hoeveelheid olie absorberen wanneer het ondiep gebakken is (met de olie halverwege) als wanneer het gefrituurd is, dus het hangt ervan af.
Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak. Gekleurd papier of papier met opdruk hoort in de vuilnisbak. Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
En op basis van dit criterium zijn arachideolie en olijfolie de grote winnaars. De eerste barst van de omega 9, een vetzuur dat erom bekend staat een grote rol te spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dankzij zijn neutrale smaak is dit de perfecte kandidaat-frituurolie.
Zonnebloemolie is, vanwege het hogere rookpunt, over het algemeen beter om te frituren . Het blijft stabiel bij hogere temperaturen vergeleken met de meeste plantaardige oliën, waardoor het risico op het produceren van schadelijke verbindingen wordt verminderd.