De dikte van de vezels wordt aangegeven in 'micron'.Hoe hoger de micron, des te dikker is de vezel. Onze merino wollen producten hebben doorgaans een dikte van 19-20 micron (ter vergelijking: schapenwol van rassen die in koudere gebieden leven hebben vaak een dikte van 40 micron. Hoe dikker een vezel, hoe stugger).
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
Flevolander. De wol van de Flevolander is mooi zacht en heel geschikt om zowel te spinnen als te vilten. Het vilt gemakkelijk en het resultaat is mooi strak. Het is een mooie glanzende vezel die ook met spinnen prachtige resultaten oplevert.
Hoe lager het micron-getal, des te fijner de wol. Naast de lontwol van 25, 27, 28 & 30 micron hebben we ook extra fijne lontwol van 19.5 micron in kleur. Al dit lontwol is zeer geschikt voor vilten. Alleen je betaalt voor de zachtheid van de wol.
Merinowol wordt wereldwijd geroemd om zijn zachtheid, sterkte, ademend vermogen en temperatuurregulerende voordelen. Daarnaast is merinowol ook nog eens 100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Al deze mooie natuurlijke eigenschappen maken merinowol een uitermate comfortabel materiaal om te dragen.
Een liefdevol onderhouden kledingstuk van merino gaat jarenlang mee – gemiddeld 5 x zo lang als kleding gemaakt van andere wolsoorten. Hoe vaker je het draagt, hoe lager de 'cost per wear'. Dat is geen smoesje om je aankoop te rechtvaardigen, maar onvervalste wiskunde.
Wol is zo duur geworden, omdat de Chinese middenklasse massaal wollen kleding is gaan dragen. De Australische boeren kunnen de toenemende vraag uit China niet aan. Beckers: "Je trekt niet zomaar een blik nieuwe schapen open. Het duurt een aantal jaar voordat fokprogramma's zijn aangepast."
Door het wrijven gaan de schubben van de wol open staan en de schubben grijpen in elkaar. De warmte van het water zorgt ervoor dat de wol gaat krimpen. Na een paar minuutjes kun je de zeep uit de panty halen. Als het goed is, zit er nu een dicht jasje van wol om de zeep heen.
Wassen in een wasmachine is mogelijk, maar vereist een voorzichtige aanpak. Kies een wolwasprogramma met zo weinig mogelijk beweging en gebruik een vloeibaar, niet-vetoplossend wolwasmiddel. Na het wassen vlak laten opdrogen op een handdoek.
Door de agitatie grijpt de wol in elkaar waardoor het een vilten stof wordt. Wol krimpt ongeveer 40% , dus houd hier rekening mee wanneer je begint te vilten!
Als we wol willen spinnen is het beste om de wol eerst te ' kaarden' . Het kaarden (kammen) van de wol heeft enkele grote voordelen. Het grootste vuil wordt uit de vacht gekamd, deharen komen allemaal in de zelfde richting te liggen en dit levert een veel sterkere draad op.
Tegenwoordig gebeurt het kaarden met een soort kam met stalen puntjes of met een kaardemolen. Tijdens het draaien worden de haren van de wol door de vele haakjes op de kaardemolen allemaal in één richting getrokken. Verder wordt het grootste vuil uit de vacht gekamd.
Witte wol levert 5 cent per kilo op. Voor zwarte, bonte, heide en overige wol geldt een negatieve prijs van 10 cent per kilo. Dat betekent dat schapenhouders per kilo geleverde wol 10 cent moeten betalen, in plaats van dat het wat oplevert. Van een gemiddelde vacht komt 3 tot 5 kilo wol.
Schapenwol. De verschillende soorten schapenwol zijn te onderscheiden door hun afkomst, eigenschappen en kenmerken en de kwaliteit. Merinowol is de fijnste wol en heeft een lengte van 40 tot 120 mm. Dankzij de golvende structuur van merinowol kan het vocht goed absorberen en heeft het ook een isolerend effect.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Matige vilteigenschappen, maar goed vanuit de vacht te spinnen. Goede vilteigenschappen, gemakkelijk te spinnen. Goed te vilten, kam de haren eruit en dan blijft een zachte wol over met een schitterende kleur.
Voordelen van vilt
Het is een goed ademende stof, ze is kleurvast, isolerend en water- en vuilafstotend door de natuurlijke oliën die ze bevat. Bovendien is het materiaal resistent tegen temperaturen van -40°C tot 110°C, ze brandt niet en is geluiddempend en elastisch.
Nat vilten
Het is een langdurig proces, omdat nooit meer dan vijf procent van de vezels tegelijk van plaats verandert. Iets daarvan is terug te zien als men een wollen kledingstuk heet wast: de wol krimpt doordat de vezels in elkaar zijn gaan haken.
Groene zeep: dit is al vloeibaar, dus je giet zo een scheutje bij je warme water en je bent klaar voor het viltwerk. De groene zeep heeft een herkenbare geur. Sommigen zijn er gek op, anderen juist niet. Neutral afwasmiddel: gebruik ik vaak tijdens viltworkshops voor kinderen.
De ruw gekaarde wol gaat met dezelfde temperatuur in het water. Dan giet ik er langzaam warmer en warmer water in tot ik gekookt water bij de wol doe. Ik probeer een temperatuur van 65 tot 70 graden Celcius te bereiken, zodat de lanoline in de wol goed oplost. De emmer met dichte deksel laat ik een nacht staan.
Natte techniek vilten. Recept zeepsop: Schep voor het zeepsop één eetlepel groene zeep in een liter heet water. Laat al roerend de groene zeep oplossen in het water.
1. Jak wol staat bovenaan onze lijst als de warmste wolsoort. Dit wordt niet alleen bevestigd door subjectieve meningen, maar ook door het wetenschappelijk onderzoek.
Wat is nu precies merino wol? Deze speciale soort wol komt van het Merino schaap. Dit schapenras produceert de fijnste en zachtste wol van alle schapen. Gewone, natuurlijke wol isoleert fantastisch, maar deze kan ook jeuken en niet comfortabel op de huid voelen.
Wol is een natuurlijke vezel die afkomstig is van de vacht van een dier. Goede wol houdt je warm en is tegelijkertijd ademend. De meeste wol komt van schapen, maar er bestaat ook wol van de geit (mohair en kasjmir), konijn (angora), de kameel, alpaca en de jak.