Wanneer het een strenge winter is, kan het zijn dat jouw bamboe beschadigd is door vorst. Deze scheuten snoei je flink af om de plant te verjongen. Snoeien na vorstschade doe je tussen april en juni als de scheuten alweer iets beginnen uit te lopen.
Er zit geen vaste tijd aan het snoeien van de bamboe. Het kan dus het hele jaar door, ook in de winter, wanneer er stengels uitgroeien of als je hem gewoon even wilt fatsoeneren. Wanneer je de plant wilt verjongen is het aan te raden om in de zomer te snoeien. Hiermee stimuleer je de groei van nieuwe scheuten.
Door af en toe oude, dikke stengels helemaal weg te snoeien verjongt u de struik dus en blijft uw bamboe mooi. Knip altijd vlak boven de grond de hele stengel weg. Gebruik een scherpe snoeischaar, of zo nodig een takkenschaar of handzaagje. Verwijder beschadigde stengels helemaal na de winter.
Nu de vorst weer uit de grond is kan je de bamboe eventueel wat water geven. Het oude blad kan je er eventueel van af schudden of met de tuinslang eraf spuiten voordat er nieuw blad aan komt. Wacht ook even een aantal weken af, door het watergeven of door regen kan het blad soms toch weer bijtrekken en groen worden.
Je bamboe is te hoog geworden . Je mag de toppen van scheuten inkorten maar dat doe je best in de zomer ( als de meeste groei voorbij is). Snoeit u eerder, dan sterft de halm meestal af tot aan de grond.
Ze worden tussen 1 en 4 meter+ hoog. (Foto boven links) Bemesten: Bamboes houden van humusrijke grond. Voor het planten moet de grond goed voorbereid worden met compost, oude paardenmest of gekochte tuincompost .
In de maand mei zijn de meeste soorten in volle groei door de nieuwe scheuten die overal uit de grond komen. Zorg er nu dus ook voor dat de bamboe bij langdurige droogte wat extra water krijgt. Als je bamboe hebt voor de eetbare scheuten is dit ook de maand om te gaan oogsten!
Geel blad of verkleurde stengels geven vaak aan dat of de grond te alkalisch is of de plant te weinig water krijgt. Is dit niet het geval dan wordt het tijd uw bamboe te trakteren op wat bemesting.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
Bamboe kan precies op maat gezaagd worden met een fijne houtzaag of met een metalen zaag. Het materiaal is erg vezelig; pas daarom op als je bij het laatste stukje bent dat je gaat zagen, knippen of snijden. Haal het laatste stukje er langzaam af. Gebruik voor dat stukje een scherp mes.
Bemesting van bamboe
Bamboe doet het prima op dezelfde meststof als je gazon. Met een beetje mest heeft de plant het beter naar zijn zin en kleurt het blad mooi donkergroen. Mijn advies is om je bamboe twee of drie keer per jaar te bemesten: in maart, juni en eventueel op schrale grond ook in augustus.
Welke laagblijvende niet woekerende bamboe hebben wij
De Fargesia Rufa: is bekend om zijn mooie groene kleuren en de manier van groeien. De Rufa groeit erg bossig en blijft relatief laag tot 2.5 tot 3 meter als er niet gesnoeid wordt. Je kunt deze Bamboe laagblijvend houden door hem te snoeien.
Bamboe water geven
De bamboe verbruikt veel water. Deze kamerplant staat dan ook graag met zijn wortels in vochtig tot natte grond. Voorkom echter een laagje water onderop in de pot. Vooral in de zomer verbruikt de Bambusa veel water en daarom is het van belang dat je in deze periode de plant regelmatig water geeft.
Bamboe verwijderen op natuurlijke wijze
Snoei en knip, soms met grof geschut, de plant boven de grond zo ver mogelijk weg. Zonder nu de gekortwiekte bamboe die je wilt verwijderen af met een spade en snijd de worteltakken door. Werk van buiten naar binnen en graaf de bamboe stukje voor stukje uit de grond.
Bamboe is in de winter slapend, dus de beste tijd om te bemesten is in het voorjaar en de zomer. Bemesting is meestal niet nodig als de bamboe in de grond zit, maar zal vaak wel een grotere groei bevorderen met groener blad.
Een bamboe heeft in de regel geen bemesting nodig, met uitzondering van een locatie op arme zandgronden of in de pot. Het voorjaar is het belangrijkste groeiseizoen. De planten verwerken de voedingsstoffen optimaal en bevorderen de groei.
Bamboo Booster is een heldere, plantaardige en 100% natuurlijke bamboe olie. Geschikt voor het behandelen van bamboe voorwerpen zoals: bamboepalen, bamboe tuinschermen, bamboe meubelen etc. Bij voorkeur de Bamboo Booster in een dunne laag op te brengen en daarna met een droge en pluisvrije doek na te wrijven.
Door de structuur van bamboe vezels die dezelfde richting op lopen wordt het gebruik van spijkers als bevestigingsmateriaal afgeraden. Het gebruik van spijkers bij bevestiging van bamboe kan leiden tot scheuren. Bevestiging door middel van schroeven is daarom een betere oplossing.
Onbehandelde bamboe kunt u enkel met een droge doek afnemen, gebruik geen vocht. De met Woca Exterior Oil behandelde bamboe is vochtbestendig, maar het advies blijft om de bamboe bij vlekken met een licht vochtige doek af te nemen.
Het snoeien van bamboe is aan te raden, aangezien het een plant is die snel groeit. Door te snoeien houd je de bamboe in vorm en kun je hem compact houden. Wij raden aan je bamboe één tot twee keer per jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een heggenschaar.
Bamboe gedijt goed zowel in de zon als de schaduw. Sommige bamboe planten kunnen wel net iets beter tegen de volle zon zoals bijvoorbeeld de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'.
Onze winterharde bamboe kan prima tegen vorst, sneeuw en ijs. Winterharde bamboe is ook vaak wintergroene bamboe. Jaarrond zullen de meeste soorten dan ook blad dragen. Hoe de bamboe de winter uit komt hangt helemaal af van de soort en de plek waar hij staat.
Geef de bamboe in het vroege voorjaar mest, bijvoorbeeld koemestkorrels. Door steeds de oude stengels of stengels met lelijk blad bij de grond weg te nemen stimuleert u de vorming van nieuwe stengels.
In een pot zetten
In de volle grond doet bamboe het prima en met een wortelbegrenzer houd je de plant dus in toom. Het is zo een goed alternatief voor bijvoorbeeld een beukenhaag. Het wuivende en ruisende bamboe geeft extra charme aan de vaak wat saaie erfafscheiding.
Als bamboes woekeren kan je gebruik maken van van een wortelbegrenzer om ervoor te zorgen dat bamboes die woekeren niet je hele tuin overnemen. Deze begrenzers zijn ondoordringbaar voor de wortels van bamboe planten. Je plaatst de begrenzer rondom de woekerende bamboe plant om zo wildgroei te voorkomen.