In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Een americano is voor velen een gewone koffie. Toch is het geen filterkoffie. Het is gebaseerd op een espresso.
U kunt een caffè lungo dus zien als een uitgerekte espresso. Voor de bereiding van een caffè lungo gebruikt u dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als een espresso. Het verschil zit hem in de hoeveelheid water die door de koffie wordt geperst.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Americano-koffie is de ideale warme drank als u zin hebt in een heerlijke espresso, maar u de smaak ervan te sterk vindt. Want een Americano is niets meer dan een espresso aangevuld met heet water – om precies te zijn: een koffie die uit exact gelijke delen espresso en water bestaat.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffiesoort van Nederland. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geven vrouwen bijvoorbeeld meer de voorkeur aan koffie met melk, zoals een Cappuccino of Latte Macchiato.
Dit terwijl de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde blijft. Hierdoor komen er meer oliën en aroma's vrij bij een ristretto. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk bevlekt. En dat is precies wat deze koffie is. De macchiato - ook wel espresso macchiato genoemd - is een espresso met een klein vleugje melk bovenop. Qua smaak best een stevig bakkie, maar met een heerlijke zachte nasmaak.
Ook kun je het beste de koffie wat grover malen omdat de doorlooptijd langer is en de hoeveelheid water groter. De lungo is door zijn lange doorlooptijd wat bitterder van smaak. Het is dus een kop koffie boordevol smaak!
Doppio is eigenlijk niets anders dan een dubbele espresso. Doppio is dan ook de Italiaanse benaming voor 'dubbel'. De dubbele shot espresso wordt vaak geserveerd in een cappuccino kopje.
Een lungo is dus minder sterk maar bevat wel meer bitters. Er loopt extra water door de gemalen koffie waardoor er meer stoffen worden opgelost die normaal niet zouden worden onttrokken. Dit wordt overextractie genoemd. Overextractie komt de smaak vaak niet ten goede.
Caffè Espresso: De Italianen beschouwen dit als hun 'gewone' koffie. Al sinds ergens eind 800 in Turijn ontstaan, heeft espresso de hele wereld veroverd. En als je dus in Italië 'gewoon een koffie' (caffè) zou bestellen zonder er iets bij te zeggen, krijg je espresso.
Americano. Een americano is een espresso met een klein beetje heet water. Door het water wordt hij zacht van smaak en is hij net iets minder sterk dan een espresso.
Pak bij je eerste bakje koffie niet meteen een espresso of een kopje zwarte koffie. Om te wennen aan de smaak kan je ook beginnen met een cappuccino, latte, een macchiato of een koffie verkeerd. Doordat deze koffiesoorten met veel melk of slagroom gemaakt worden is de smaak wat minder heftig.
Een café mocca is een heerlijk zoete koffievariatie. Deze variatie wordt gemaakt van cacao, koffie en melk. Door de melk en cacao heeft deze variatie een heerlijk romige zoete smaak en milde afdronk.
De flat white heeft namelijk net als de latte een melklaag op de koffie. Wat maakt een flat white dan zo speciaal? De kleine, sterke espresso en de textuur van de melk: een zijdezachte schuimlaag bovenop de koffie. Een heerlijke koffie met gestoomde melk, zonder bubbeltjes.
Bij een cappuccino schenk je eerst espresso in en daarna de melk met het melkschuim. De melk gaat zich mengen met de espresso en het melkschuim vormt een laag bovenop. Hierdoor ontstaan twee lagen. Bij een latte macchiato begin je met de melk en het melkschuim, en voeg je daar de espresso aan toe.
Hoewel de latte, eigenlijk caffè latte genaamd, ook bestaat uit koffie, melk en melkschuim ligt het hier allemaal iets anders. In vergelijking met een cappuccino bevat een latte meer melk en is de melkschuimlaag wat dunner.
Een barista is een koffiekunstenaar die over omvangrijke kennis op het gebied van koffie beschikt. Een barista bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Barista (m/v) is het Italiaanse woord voor barkeeper. De Italiaanse meervoudsvorm is baristi (m) of bariste (f).
De flat white bestaat uit een deel sterke espresso, een deel gestoomde melk en een laagje melkschuim. Zorg ervoor dat de flat white 2,5 keer zoveel melk bevat als espresso. Je hebt zo'n 50 ml espresso nodig en ongeveer 130 ml melk.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
Ristretto betekent 'beperken, afsnijden, verkleinen' en kun je zien als een verkleinde espresso. Een ristretto smaakt daardoor frisser en minder bitter dan een espresso. Lungo is afgeleid van het Italiaanse Caffe Lungo wat 'lange koffie' betekent en bevat twee keer zoveel water als een espresso.
Een dubbele espresso, ook wel een doppio genoemd, is voor de echte diehard koffiedrinkers. Twee shots espresso in één; in totaal 60 ML aan water en koffie. Met de dubbele espresso weet je zeker dat je het maximale uit de dag haalt!