29 juni 2023 Zomervakantie barst bijna losBijna 3.4 miljoen Nederlanders vieren vakantie in eigen land, de overige vakantiegangers kiezen voor een buitenlandse bestemming. Frankrijk is nog altijd favoriet, gevolgd door Duitsland en Spanje. De zomervakantie is voor Nederlanders de belangrijkste vakantie van het jaar.
Ongeveer 20% van de Nederlanders geeft aan van plan te zijn om in 2023 te gaan kamperen. Kampeerders verblijven vooral in een gehuurde accommodatie op de camping, of in een eigen tent of caravan. De auto blijft, net als vorig jaar, het meest gebruikte vervoermiddel om in Europa op vakantie te gaan (62%).
De populairste bestemming is Spanje, waar Mallorca by far het populairste eiland is. Ook op zijn we in Spanje graag te vinden op de Canarische Eilanden en daarvan groeide Tenerife het hardst, met 85% meer boekingen in 2023.
We gaan gemiddeld 2,4 keer per jaar op vakantie: 'Maar Nederlanders willen best vaker gaan' OnderzoekOndanks de fikse prijsstijgingen, klimaatonzekerheid en oorlogsdreiging gaan we vaker op vakantie dan ooit tevoren. Volgens marktvorsers gaan Nederlanders in 2030 40 miljoen keer op vakantie.
Frankrijk gaat fier aan kop als populairste vakantiebestemming. Bijna 10 procent van alle vakanties in 2022 ging naar Frankrijk. Daarmee heeft Frankrijk Duitsland ingehaald als meest bezochte zomerbestemming. In 2022 gingen 1,6 miljoen vakanties richting de oosterburen.
Scandinaviërs spannen de kroon
Uit andere onderzoeken blijkt dat ook zij meer reizen dan Nederlanders. Naast de Finnen, Denen en Zweden gaan ook Tsjechen, Fransen, Esten, Ieren, Cyprioten en Luxemburgers vaker op vakantie dan Nederlanders. Hun vakanties gaan lang niet altijd naar buitenlandse bestemmingen.
Gemiddeld wordt er ongeveer 845 euro per persoon gereserveerd voor de zomervakantie, blijkt uit het onderzoek. Een gemiddelde vakantie duurt 16 dagen in de zomer, 91% blijft in Europa. Mannen reserveren voor die twee weken-en-een-beetje vaak iets meer (900 euro) dan vrouwen (790 euro).
Nederland is dit jaar naar verwachting het populairste vakantieland (43%), gevolgd door Europese bestemmingen: Duitsland, Frankrijk, Spanje, België en Italië.
De populairste vakantiebestemming voor ons Hollanders is Spanje. Met zo'n 33 procent van de boekingen staat het met kop en schouders boven de andere bestemmingen. Zo zijn Mallorca en Gran Canaria erg in trek.
Uit onderzoek van Improof Research in opdracht van booking.com blijkt dat 30 procent van de Nederlanders het geld niet aan vakantie uitgeeft.
Hoeveel mensen emigreren er per jaar uit Nederland? In 2022 emigreerden 179 310 mensen, het jaar ervoor waren dat er 145 330. De emigratie volgt doorgaans na enige tijd de ontwikkelingen in het aantal immigranten. Een deel van de mensen die zich eerder in Nederland hebben gevestigd vertrekt na verloop van tijd weer.
Dat is ongeveer 20% van de Nederlanders die tegelijk op vakantie zijn. Ruim een derde gaat binnen Nederland op vakantie (circa 35%) en 2,4 miljoen mensen gaan naar het buitenland.
Een kwart van de Nederlanders gaat niet op vakantie, dat is vaste prik. Alleenstaanden blijven het vaakst thuis, van de gezinnen pakt 20 procent de koffers niet.
Voor een vakantie naar het buitenland reist bijna 49 procent van de Nederlanders met het vliegtuig naar de plaats van bestemming. Bijna 44 procent doet dit met de auto, de resterende 7 procent gaat met andere vervoermiddelen zoals bus, trein of boot.
Hoeveel mensen gaan niet op vakantie? Begin 2022 zei zo'n 80 procent van de mensen vakantieplannen te hebben dit jaar, blijkt uit cijfers van de ANWB en toerismebureau NBTC. Dat betekent dus dat zo'n 20 procent van de bevolking geen vakantieplannen heeft. Dat zijn zo'n 3,5 miljoen mensen.
#1: Frankrijk
En dat allemaal dichtbij huis.
Nauru (200 toeristen) Op Vaticaanstad en Monaco na is Nauru het kleinste land ter wereld en met een bescheiden aantal toeristen van 200, is het ook nog eens het minst bezochte land ter wereld.
Frankrijk staat op nummer één als het meeste bezochte land ter wereld, met de Verenigde Staten op plaats twee.
Volgens onderzoek gaan mensen gemiddeld 3x per jaar op vakantie en gemiddeld 14,1 dagen op zomervakantie. Ofwel het antwoord is: “Meer dan 14 dagen!”. Eigenlijk zegt dit onderzoek dat men zowel vaker als ook langer op vakantie gaat.
Het gemiddelde Nederlandse gezin anno 2021 bestaat volgens het CBS uit 2,14 mensen. Kijken we naar de cijfers hierboven. Dan zou een gemiddeld Nederlands gezin per vakantie € 1.174,86 uitgeven. Berekening: 2,14 mensen keer het gemiddelde van € 549 per persoon per vakantie.
De meeste buitenlandse vakantiegangers (56%) boeken rechtstreeks bij de aanbieder van vervoer en verblijf. Dat groeit ten opzichte van 2019 licht (3%punt). Reisorganisaties leveren fors in (van 38% in 2019 naar 33% in 2022). Internet blijft het meest favoriete boekingskanaal dat 80% van de boekingen verwerkt.
Met bijna twee miljoen vakanties was Frankrijk in de zomer van 2022 de populairste buitenlandse vakantiebestemming. Daarmee heeft het land van wijn en croissants Duitsland (met 1,6 miljoen zomervakanties) ingehaald als meest bezochte zomervakantieland.
Want het aantal vakantiedagen van Nederlandse schoolkinderen gedurende een kalenderjaar, ligt met 59 dagen ver onder het Europese gemiddelde van 73. Bulgarije spant de kroon. Bulgaarse kinderen genieten maar liefst van 102 vakantiedagen per jaar!
Minder vliegreizen
Een andere oorzaak waardoor Nederlandse toeristen steeds vaker voor een vakantie dichtbij huis kiezen is omdat er minder wordt gevlogen. Van alle reizen werd in 35 procent gekozen voor het vliegtuig. In 2019 was dit nog 45 procent, meldt het CBS.