De Diabetesschoen zit comfortabel en voorkomt kans op irritaties en drukpunten. De schoenen voldoen aan de volgende kwaliteitseisen: Stevig hielstuk, om de stabiliteit te verbeteren. Afwerking van de binnenkant zonder naden, om irritaties te voorkomen.
Diabetesschoenen zijn – de naam zegt het eigenlijk al – schoenen voor diabetici. Mensen met suikerziekte hebben vaak voetproblemen. Gezwollen voeten en slecht genezende wondjes bijvoorbeeld. Diabetesschoenen verminderen of voorkomen je voetklachten.
Klachten als verminderd gevoel in de voeten, slecht genezende wondjes, ontstekingen, eeltvorming, likdoorns en drukplekken kunnen voor flink wat hinder zorgen. Problemen aan de voeten door diabetes worden geschaard onder Diabetische Voet. Het is dus zaak om passend schoeisel aan te schaffen.
Orthopedische schoenen bij diabetes
De orthopedische schoen beschermt je voeten en ondersteunt daar waar nodig is, om kans op drukplekken onder of op de voet en wondjes te voorkomen.
Door diabetes kunnen de bloedvaten en zenuwen in uw voeten beschadigen. Het bloed stroomt dan minder makkelijk naar uw voeten en tenen. U krijgt minder gevoel in uw voeten en tenen. Zo kunt u ongemerkt wondjes en blaren krijgen.
Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigen. Daardoor stroomt het bloed minder goed door uw benen en voeten. Ook hebt u vaak minder gevoel in uw voeten.
Naast de behandelingen in het ziekenhuis, kunt u zelf uw diabetische voet behandelen. Dat noemen we zelfzorg. Hiermee maakt u het risico op problemen met uw voet fors kleiner. Door goede dagelijkse zelfzorg, ontstaan geen nieuwe wondjes en worden bestaande wondjes niet erger.
Zacht leer of suède is het beste materiaal. Ook is het belangrijk dat er niet te veel naden op de schoen zitten op de plek van de hallux valgus. Dit kan zorgen voor irritatie op het gewricht waardoor deze nog gevoeliger kan worden. Kies een schoen die een niet te hoge hak heeft en een bredere pasvorm.
Medicus schoenen zijn voordelige comfortschoenen die door de uitneembare voetbedden het plaatsen van (orthopedische) voetbedden en steunzolen vergemakkelijken. Medicus damesschoenen bij vanHaren zijn opvallend modieus en staan garant voor een perfecte fit en hoog draagcomfort.
Knip, peuter of snijd nooit zelf aan eelt, likdoorns of ingegroeide nagels en gebruik geen likdoornpleisters. Laat je voeten minstens een keer per jaar onderzoeken door een zorgverlener. Als je wondjes op tijd behandelt, is de kans groter dat ze genezen.
Het is beter uw nagels niet zelf te knippen als: • uw gezichtsvermogen slecht is; • u een verminderd of geen gevoel in de voeten heeft; • uw een slechter doorbloeding heeft; • uw nagels te dik zijn.
Geen voetbad bij wondjes
Bij wondjes mag u geen voetenbad nemen, want dan loopt u een hoger risico op infectie.
Kenmerken van diabetesschoenen
De diabetesschoenen van Pediforma hebben kenmerken waardoor het dragen van de schoen comfortabeler wordt voor iemand met diabetes. Zo zijn de diabetesschoenen gemaakt van leer en voorzien van een klittenbandsluiting. Ook is het voetbed uitneembaar.
De diabetesschoenen zijn voorzien van een gladde naadloze afwerking, een gelijkmatige drukverdeling onder de voetzool, ruimte voor de tenen, een sluiting die niet kan knellen, natuurlijke en anti-allergene materialen, anti-slipzool en de mogelijkheid om er steunzolen in te dragen.
Bij diabetes type 2 zijn de cellen in uw lichaam minder gevoelig geworden voor insuline. Er gaat dan niet genoeg suiker vanuit het bloed naar de cellen. Daardoor wordt de bloedsuiker te hoog. Dit kan gebeuren als u te zwaar bent.
Veel mensen met diabetes hebben last van vermoeidheid. Voor een deel komt vermoeidheid door een wisselende suikerspiegel. Maar moeheid kan ook langer duren dan nodig door gedachten en gewoonten, en daar is wat aan te doen. Vermoeidheid bij diabetes komt doordat de cellen van het lichaam niet genoeg energie krijgen.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.
U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn.
Meestal wordt eerst geprobeerd de hallux valgus te verhelpen zonder operatie. Dit kan door het dragen van ruime schoenen met een zachte zool. Ook kunt u orthopedische zooltjes laten aanmeten; hiervoor heeft u een verwijzing van uw behandelend orthopeed nodig. Als dit niet helpt wordt een operatie overwogen.
Vooral als je snel last hebt van pijnlijke voeten dan is het belangrijk dat je voor comfortabele pumps gaat. Ga voor pumps met een brede blokhak of met een extra bandje rondom je enkels. Dit zorgt voor extra comfort en stevigheid aan je voeten. De pumps van Unisa, Gabor en Tango staan bekend om hun hoge comfort.
Merken als Peter Kaiser, Hassia, Gabor, Magnanni en Floris van Bommel hebben vaak breedtematen of vallen wat groter. Als je brede voeten hebt, zijn de schoenen van deze merken ideaal voor jou.
Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.
DM2 ontstaat door overgewicht, te veel en te vet eten en/of te weinig bewegen, in combinatie met erfelijke aanleg. Sommige mensen zijn dus te zwaar, eten te veel en te vet en bewegen te weinig maar krijgen geen diabetes: zij missen de genetische aanleg.