Oestrus: Dit is de eigenlijke 'loopsheid': de periode waarin de eisprong plaatsvindt en de teef dus vruchtbaar is. Dit duurt zo'n vier tot vijftien dagen. De afscheiding neemt af en de teef is nu wel bereid om te paren. Ze gaat hiervoor staan met haar staart opzij.
Meestal is een teef dekrijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering.
3 weken na het begin van de loopsheid stopt de loopsheid, de metoestrus is beëindigd. Tijdens de loopsheid zwelt de baarmoeder (uterus) op, ook de bloedvaten van de baarmoeder zwellen op. Pas 8-10 weken na het einde van de loopsheid is de baarmoeder weer tot rust gekomen.
De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen. Een ovulatie duurt 24 uur. En na de ovulatie heeft een eicel nog circa 48 uur nodig om rijp genoeg te zijn om door een spermacel gepenetreerd te kunnen worden. Sperma blijft circa 48 uur na de dekking actief (diepvriessperma korter).
Meestal is een teef dek rijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen.
Normaal gesproken zal een teefje een reu niet laten dekken, totdat ze in haar vruchtbare periode zit. Dan is ze “dekbereid”, wat ze zal uiten door stil te blijven staan als het mannetje op haar springt en haar staart naar de zijkant te houden. De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten.
Sommige honden reageren na hun puberteit amper op de hormonen van de buurhond, andere blijven voor de rest van hun leven rusteloos bij de geur van loopsheid. Soms duurt dat enkele dagen, soms weken aan een stuk.
Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze periode is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Een loopse hond heeft een gezwollen vulva (dit is het uitwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan) en er is een bloederige afscheiding.
Het bloedverlies duurt meestal een dag of tien. Daarna wordt het donkerder van kleur en vervolgens wordt de uitvloeiing heel licht. Veel mensen denken dan dat de loopsheid over is maar vaak is dat juist het moment van dekrijp zijn. Gemiddeld is dat rond de twaalfde dag van de loopsheid.
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups.
Heeft een hond pijn bij haar loopsheid? Ja en nee. Sommige teven krijgen ook diarree tijdens een loopsheid. Dus buikpijn is wel mogelijk.
De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken. Tijdens die drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar; het is echter niet zo eenvoudig om zeker te weten welke dagen dat zijn. De eerste loopsheid treedt op als het teefje in de puberteit is gekomen.
Een loopse teef is vaak wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Ze zal ook vaker kleine plasjes laten tijdens het uitlaten om haar geur te verspreiden. Vaak is de eetlust van een loopse teef ook wat minder. Loopsheid uit zich bij iedere hond anders.
In tegenstelling tot mensen hebben honden geen menopauze. Overgangsjaren waarin de menstruatie uitblijft komen niet voor. Het teefje wordt dus tot het einde van haar leven loops. Sommige teefjes die ouder zijn dan zeven jaar worden nog maar een keer per jaar loops.
Een teef moet gedekt worden tijdens de loopsheid om drachtig te kunnen worden. Ze wordt 2 tot 3x per jaar loops. Sommige rassen zoals de Basenji, Tibetaanse Mastiff en alle wolfskruisingen worden maar 1x per jaar loops. De eerste loopsheid vindt tussen 6 en 14 maanden leeftijd plaats.
Hoe verloopt het paren bij honden? Het paren gebeurt na een korte paringsdans waarbij het mannetje aan de vulva van het teefje snuffelt. De daad zelf duurt vervolgens ongeveer twintig minuten: het mannetje kruipt op het vrouwtje en zodra de erectie ingebracht is, draait hij zich om zodat ze zich rug aan rug bevinden.
Als je een niet-gecastreerde reu hebt en in de buurt van een loops teefje dat niet is geholpen woont, is het belangrijk om ze tijdens haar loopsheid zo ver mogelijk bij elkaar uit de buurt te houden - tenzij je graag een nestje pups wil. Geef je reutje veel beweging en leid hem af met leuke spelletjes.
Wanneer ze niet gedekt wordt kan zij door de hormoonschommelingen na de loopsheid schijnzwanger worden. Hierdoor verandert ook haar gedrag weer. Veel teven gaan deze periode met speeltjes rondlopen, worden bezitterig en piepen veel. Ook reageren ze erg flauw of juist agressief op bepaalde (normale) situaties.
Hoelang is uw hond loops? Honden zijn gemiddeld achttien dagen loops maar dit kan variëren tussen drie tot 21 dagen. De loopsheid wordt verdeeld in twee fasen. Lees ook: de oestrische cyclus.
Normale dekking hond
Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).
Pas nadat het bloed weer donkerder van kleur is geworden en pas daarna echt is gestopt is de loopsheid over en kan de teef niet meer drachtig worden.
De reu brengt de penis in de vagina en begint frictiebewegingen te maken.De zwellichamen in de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu vast komt te zitten. Het ejaculaat bestaat uit 3 fracties.
Loopsheid hond stoppen
Dan kun je jouw hond een hormoonbehandeling geven, door middel van pillen of een injectie. Dit is altijd in overleg met je dierenarts. Je kunt ook kiezen voor castratie (ook wel sterilisatie) van je hond. Dit zorgt ervoor dat je teefje helemaal niet meer loops wordt.