Brood is een perfect aas de winde omdat het drijft, goedkoop is, en door de witte kleur goed opvalt.
Aardappelvlokken, venkel of gemalen hennepzaad zijn lichte ingrediënten die daarom vaak aan een voornvoertje worden toegevoegd. Kleine voerdeeltjes zijn ook belangrijk omdat grotere voerdeeltjes de voorn snel kunnen verzadigen.
Bij levend aas kunt u denken aan muggenlarven, maden, casters of wormen. Muggenlarven zijn een sterk aas en gelukkig gewoon te koop in hengelsportzaken.
Welk aas voor meerval gebruiken
Vis je vanuit een bellyboat dan zijn wormen of aasvis favoriet. Wil je echter statisch op de bodem vissen dan genieten pellets of wormen vaak de voorkeur. Let er bij het bodem vissen met wormen op dat de krabben of kleine vis jouw wormen niet te pakken krijgen.
Grote brasems kan je het beste lokken met een voer wat grof is van structuur, het liefst geen kleine maden want dat lokt weer de kleinere vissen aan en dat verstoord de rust van de grotere brasems. Een aantal knapperige casters op de haak is een topper voor grotere brasems.
De beste vangstperiode begint zo ongeveer half juli vlak na de paaitijd waardoor de vissen vaak uitgehongerd zijn omdat ze tijdens die periode vaak niet de tijd nemen om te azen. Brasem blijft daarna goed vangbaar tot de eerste winterkoude, eind september tot vaak halfweg oktober bij warm weer.
Zowel in de zomer als winter in de winter werkt het goed voor het vangen van grote voorns. Door veel vissers wordt het gebruikt voor de brasemvisserij maar dan kun je beter kiezen voor koriander. Vismeel is een meelsoort waarin gedroogde vis wordt verwerkt en heeft een scherpe voor de vis aantrekkelijke geur.
Maïs is de meest klassieke partikel voor het vissen op karper en grotere witvis. Maïs is gigantisch zoet en zit hierdoor bomvol koolhydraten. Dit lichtverteerbare zoete aas kun je het gehele jaar prima mee uit de voeten.
Ongewervelde diertjes, brasem, karper, paling en snoekbaars. In rivieren met een wisselend waterpeil, maar ook in grote, diepe meren met ondiepe, uitgestrekte oeverzones.
Uit onderzoek dat wij onder ruim 100 sportvissers hebben gedaan blijkt dat pluggen, spinners, jerkbaits en shads het favoriete snoek kunstaas zijn: Pluggen: vooral pluggen tussen de 10 en 15 centimeter doen het goed voor snoek.
Denk hierbij aan witvis boilies en witvis pelletkorrels. Maar er zijn ook andere soorten witvis aas. Ook voor witvis zoals brasem en voorn zijn pellets voor witvis geschikt als lokvoer. Naast pellets kan als lokvoer ook tijgernoten, hennep of speciaal grondvoer voor witvis worden gebruikt.
Om vis naar je stek te lokken gebruik je lokvoer. Lokvoer kun je kant-en-klaar kopen maar kun je ook zelf samenstellen uit diverse meelsoorten, zoals broodmeel, koekjesmeel en kokosmeel. Voeg altijd wat aas als maden en/of mais toe voor extra aantrekkingskracht.
Er zijn talloze opties, maar de populairste keuze voor veel witvissers en dus ook voor heel veel vissoorten, zijn maden. Je gebruikt er één tot drie, afhankelijk van de grootte van je haak. Verder kiest men vaak voor casters. Ook wormen zijn een veel gekozen aas, voor brasem een succesvolle match.
Voorn vissen met drijvende maden.
Daarna simpelweg enkele maden in het water werpen en je ziet onmiddellijk het resultaat, ze blijven drijven op het wateroppervlak. Prik een of twee van die maden aan de haak, het haakgewicht en het drijfvermogen van de maden zijn zowat in evenwicht.
De diepte van je dobber hangt af van de diepte van het water. In de meeste gevallen is het verstandig om 20 tot 30 centimeter boven de bodem te vissen. Als het een warme zomerdag is, en je de voorns vaak ziet zwemmen, is het verstandig om wat hoger in het water te vissen.
De vis leeft vooral in meren met veel planten, maar ook wel in stromend water en zelfs in brak water. Hij leeft in scholen en eet slakken, tweekleppigen, kreeftachtigen, insectenlarven en plantaardig voedsel.
Populaire worm onder de vissers
Wilt u palingen en meervallen vissen? Dan zijn de dauwwormen erg geschikt.
Meerval is een grote en sterke vis, waarvoor vaak grote en sterke haken gebruikt worden. Maten tussen 3/0 en 8/0 worden veel gebruikt.Bij pellets als aas, worden steeds kleinere haken gebruikt die liggen tussen de 4 en 2/0.
Je kan op verschillende dieptes vissen, maar zeker voor grotere meervallen is een diepte van 0.5 tot 2 meter het best.
Ook wedstrijdvissers gebruiken om die reden graag maden. Zelfs karper, paling en snoek worden met maden gevangen! Het zijn echter vooral de witvissers die van dit aas gebruikmaken. Vissen met maden levert je namelijk ongetwijfeld een voorn, blei of brasem op.
Kaas Is een goed vangend aas, zeker voor barbelen, kopvoorns en karpers, maar ook voor andere vissen die in dit aas een lekkere hap zien. Dat getuigen de talrijke bijvangsten. Mijn favoriete kaas is het Babybel-mini kaasje. De reden hiervoor is simpel, het is een zacht maar taai kaasje dat goed op de haak houd.
Een stevig, voorgekookt krieltje is prima op de hair te vissen. Een zacht stuk gekookte aardappel laat zich beter direct op de haak en onder de pen vissen. Hoe je zo'n kruimig stukje pieper het beste op de haak zet, zie je hieronder: Snij met een mesje of je hoofdlijn een stuk van 3 bij 3 cm uit een aardappel.
Van een goede waterkwaliteit wordt elke vis blij. Veel sierslakken, garnalen en algeneters kun je blij maken met een schijfje komkommer. Dit kun je bijv. met een elastiekje vast maken aan een steen, zo kunnen ze er makkelijk bij komen.
Vet koekjesmeel
Dit soort koekjesmeel verzadigd vrij snel en wordt best enkel gebruikt in een lokaas waarmee men grote vis naar de voerplek wil lokken. Voor een vijverlokaas waarmee men grote vis in het net wil krijgen, gebruikt men 5 % vet koekjesmeel.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.