Zelfdiscipline is exact het tegenovergestelde van uitstelgedrag. En omdat veel mensen kampen met uitstellen betekent dit vaak ook dat zij een gebrek een zelfdiscipline hebben. Kortom: je komt ”gewoon” niet in actie en ervaart een gebrek aan motivatie.
Het uitstelgedrag wordt altijd ergens door veroorzaakt. Vaak door de angst om iets verkeerd te doen of te falen. Een veelvoorkomende vorm hiervan is faalangst. Zonder dat je er perse bewust van bent, ben je al bang om iets fout te doen voor je eraan begint, dus stel je het maar uit.
Het bijbehorende zelfstandig naamwoord procrastinatie betekent eigenlijk 'uitstel', maar wordt vaak gebruikt in de betekenis 'uitstelgedrag': het (structureel) uitstellen van vervelende of inspannende taken waarvan iemand eigenlijk wel weet dat uitstellen niet handig is.
“Dit artikel lees ik later wel” is een perfect voorbeeld van uitstelgedrag, ook wel procrastinatie genoemd. Deze term is een samensmelting van de woorden pro en crastinus , die respectievelijk voor en tot de volgende dag betekenen in het Latijn. Iets bewaren voor de volgende dag dus.
Jouw uitstelgedrag komt dus niet zozeer voort vanuit een of andere slechte karaktertrek of je onvermogen om juist met je tijd om te gaan. Néé, dingen uitstellen gebeurt wanneer je het lastig vindt om met bepaalde emoties of gemoedstoestand om te gaan. Verveling, angst, onzekerheid, frustratie, wrok en ga maar door.
Uitstelgedrag oftewel procrastinatie is de neiging om “uit te stellen wat nodig is om een bepaald doel te bereiken” (Lays, 1986). Iedereen stelt wel eens iets uit. Soms kan dat ook niet anders en moet je kiezen waar je je tijd in investeert, omdat je nu eenmaal niet alles tegelijk kan doen.
Wat zijn de gevolgen van uitstelgedrag
Slecht voor je gezondheid en ontwikkeling. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat uitstellen slecht is voor je gezondheid en je ontwikkeling. Het zorgt ervoor dat hetgeen wat gedaan moet worden op het laatste moment wordt afgeraffeld.
Een aantal redenen om alles uit te stellen:
Perfectionisme of angst voor een negatieve beoordeling over een niet perfect resultaat. Moeite om te starten. De taak is te groot, je weet niet waar te beginnen. Oninteressante taken.
Iedereen maakt zich wel eens schuldig aan uitstelgedrag. Maar 1 op de 5 mensen heeft er echt ernstig last van: de chronische uitstellers. Dat kan je leven flink vergallen. Twintig procent van de bevolking schuift structureel zaken voor zich uit.
Bij uitstellers is een specifiek deel van de hersenen, de amygdala, gemiddeld groter. In dit gebied worden emoties als angst gecontroleerd. Mensen die vaker uitstellen, zijn over het algemeen dus voorzichtiger. Ze zijn vaker bang voor de uitkomst van hun handelen, waardoor ze eerder geneigd zijn de taak uit te stellen.
Grofweg zijn er twee gebieden waarop mensen zaken uitstellen. Het meeste wordt er uitgesteld op het gebied van financiën. En mensen die hun belastingaangifte en administratie voor zich uitschuiven stellen ook vaak uit op het gebied van hun opleiding of carrière, zo blijkt.
Iedereen maakt zich wel eens schuldig aan uitstelgedrag. Maar 1 op de 5 mensen heeft er echt ernstig last van: de chronische uitstellers. Dat kan je leven flink vergallen. Twintig procent van de bevolking schuift structureel zaken voor zich uit.