Samsung toestellen zijn veilig voor normaal gebruik, óók na afloop van de softwaresupportperiode. Dat software een kwetsbaarheid bevat, betekent niet dat de software ook onveilig is. Bovendien is het updaten van software maar een van de vele maatregelen die Samsung neemt om haar telefoons veilig te houden.
Als we alle Android Smartphones bekijken zijn er twee die er qua beveiliging er hoog bovenuit steken: Google Pixel 3: Dit is één van de veiligste telefoons op de markt. Veel beveiligingsfuncties zitten er standaard op met regelmatige updates.
Laten we meteen vaststellen dat Android, als besturingssysteem, zeer veilig is. Het beschikt over meerdere beveiligingslagen om malware op afstand te houden en zaken die je gegevens of het systeem zelf in gevaar zouden kunnen brengen zijn alleen uitvoerbaar na je specifieke toestemming.
De basisbeveiliging van je mobiele apparaat bestaat uit een aantal standaardinstellingen en acties waarmee je een minimum aan beveiliging hebt geregeld: Stel een toegangscode voor je mobiele apparaat in. Voer regelmatig een update uit om je besturingssysteem en apps om ze up-to-date te houden.
Android bevat overigens wel standaard bescherming tegen malware. Google Play Protect controleert apps bij installatie en scant geregeld je apparaat. Bovendien geeft de functie Safe Browsing in de Chrome-browser waarschuwingen voor websites die mogelijk gevaarlijk zijn.
SeniorWeb adviseert om voor de zekerheid op de tablet en smartphone met Android een antivirusapp te installeren. Bekende gratis apps hiervoor zijn Antivirus gratis voor Android van AVG en Malwarebytes Beveiliging. Meer van dit soort apps staan in de Play Store.
Volgens de researcher is het besturingssysteem van Android op zich even veilig als iOS van Apple. Maar de apps maken het verschil. Bij de App Store van iOS en Apple doken, volgens hem, ook al problemen en malware op, maar bij Google waren ze omvattender.
Wanneer de meest belangrijke kenmerken van de software vergeleken worden met elkaar, dan ontstaan er duidelijke verschillen op het gebied van veiligheid. De iOS software van Apple ziet er onder de streep een stuk veiliger uit dan Android.
Gebruikers kunnen de virusscanner activeren via Instellingen > Apparaatonderhoud > Apparaatbeveiliging. Gebruikers kunnen eventueel de app uitschakelen. Echter zijn er geen kosten verbonden aan het gebruik van de virusscanner voor Android.
Het besturingssysteem sluit naadloos aan op de producten van Apple. Een nadeel van iOS is dat het alleen voor Apple beschikbaar is en de producten van Apple relatief duur zijn. Daarnaast is er weinig vrijheid in het aanpassen van apps. Google Android is een goedkopere optie en wordt door meerdere merken gebruikt.
Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.
Download als eerste de beste apps
De ontwikkelaars van de beste en hoogwaardigste kwaliteitsapps kiezen nog steeds voor Apple. De meeste apps gebruiken Apple's App Store als hun lanceringsplatform en brengen hun apps pas veel later ook uit voor de Google Play Store op Android-telefoons.
Het marktaandeel van de iPhone op de Nederlandse smartphonemarkt is verder gegroeid. Zo'n 36 procent van de Nederlanders bezit momenteel een iPhone. Het aandeel van marktleider Samsung blijft stabiel: 43 procent van de Nederlandse smartphone-bezitters heeft een Samsung-toestel.
Verplaats je gegevens en bestanden vanaf iOS
Met Android krijg je de juiste hulp wanneer je die nodig hebt. Doorlopende beveiliging en nieuwe privacytools, plus Google-apps die samen zelfs nog beter werken. Je kunt makkelijk overstappen van iPhone® naar Android.
Een van de belangrijkste verschillen om rekening te houden bij het kiezen tussen een iPhone of Samsung is het besturingssysteem. Kies je voor Apple, dan maak je gebruik van iOS. Bij een Samsung Galaxy maak je gebruik van Android. iOS staat bekend als eenvoudiger, praktisch en prettig in gebruik.
iOS is zonder meer het meest veilig wanneer het gaat om virussen en malware. Hackers kiezen liever een gemakkelijker doelwit en dat zijn smartphones met Android. Een iPhone is dan ook een stuk veiliger in dit geval.
Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.
Een virusscanner is noodzakelijk op elke computer die permanent met internet verbonden is. Zeker wanneer het een Windows-pc betreft. Want Windows is 's werelds meest gebruikte besturingssysteem. Dat maakt virussen en andere kwaadaardige software maken om Windows-pc's aan te vallen lucratief voor elke internetcrimineel.