Lood is een scheikundig element met symbool Pb en atoomnummer 82. Het symbool Pb is afkomstig van de Latijnse naam, Plumbum. Lood is een donkergrijs hoofdgroepmetaal.
Lood heeft een relatief laag smeltpunt (327,5 0C). Het smelten van lood gebeurt bij een temperatuur iets hoger dan het smeltpunt. Dit voorkomt tussentijdse stolling van het metaal. Bij deze temperatuur komen zeer lage loodemissies voor.
Wolfraam is de beste als het aankomt op hittebestendigheid: het heeft het hoogste smeltpunt van alle metalen met 3422°C.
Welke metalen
Het smelten en gieten van ijzer en edelmetalen valt er niet onder. Ook het smelten en gieten van combinaties van deze metalen ('legeringen'), met elkaar of met nikkel valt onder de activiteit.
Stenen smelten bij een temperatuur tussen de 650 en 1200 graden Celsius. 1200 graden Celsius is bijna vijf keer zo warm als de hoogste stand van de oven thuis. Een steen smelt dus niet zomaar. Elke steen is opgebouwd uit allemaal kleine deeltjes, moleculen.
Het smeltpunt voor gewoon glas ligt rond de 520–600 °C.
Een metaal begint te smelten wanneer de temperatuur gelijk is aan het smeltpunt. Voor ijzer is dat bijvoorbeeld 1538 °C. Het metaal met het hoogste smeltpunt is wolfraam (3422 °C). Het metaal met het laagste smeltpunt is kwik (-38,8 °C).
Lood is trouwens erg giftig. De meeste mensen zijn bang dat er tijdens het smelten looddampen ontstaan, maar dat is niet nodig. Het lood zal niet zodanig verhit worden dat er looddampen kunnen ontstaan.
Lood dus niet direct contact laten maken met de volgende houtsoorten; Eiken, Teak en Red cedar. Altijd een scheidingslaag aanbrengen; rotvrij en schimmelwerend polyestervlies of Tectile Metal.
Een ook acceptabele oplossing is het diep inslijpen van de voeg (6 cm) en het lood hierin maximaal diep aanbrengen, waarna deze kan worden dicht gevoegd. Het eenvoudig (vast)klemmen van het voetlood en dichtvoegen van een voeg is geen deugdelijk herstel.
Zand smelt bij een temperatuur boven de 1700° Celsius. Met deze temperatuur is in de industrie nauwelijks te werken, behalve tegen extreem hoge energiekosten. Om dit smeltpunt te verlagen wordt soda (natriumcarbonaat Na2CO3) of magnesium gebruikt.
Polyethyleen of LDPE & HDPE
Bij hogere temperaturen verliest deze kunststof zijn stijfheid en begint te smelten. LDPE begint al te smelten bij 105°C en HDPE begint te smelten bij 125°C. Polyethyleen wordt onder andere gebruikt voor de fabricage van verpakkingsfilms, zakken en vellen.
Duran en Pyrex glas is hittebestendig tot wel 500 graden Celsius. Normaal glas tot ongeveer 100 graden. Pyrex en Duran glas wordt gebruikt in de magnetron en afwasmachine en is beter bestand tegen temperatuurwisselingen. De Pyrex reageerbuisjes zijn zeer geschikt om te verhitten met behulp van een brander.
Dit zijn bijvoorbeeld sommige metalen, zoals staal en titanium en kristallen van kwarts of zirkoon.
Lange tijd heeft men gedacht dat dit magma uit de aardmantel afkomstig was. Er zijn nu echter aanwijzingen dat dit materiaal uit een tot nu toe voor onmogelijk gehouden diepte komt: het grensvlak tussen aardmantel en kern, zo'n 3000 km diep. Het vulkanisme van Hawaii is een gevolg van een zogeheten mantelpluim.
Vloeibare lava kan temperaturen tot 1500 °C bereiken. Vooral de vulkaan Kilauea in Hawaï staat bekend om zijn gloeiend hete lava. De meeste lavastromen zijn echter 800 tot 1100 °C, en de vulkaan Ol Doinyo Lengai in Tanzania produceert de 'koudste' lava ter wereld van circa 500 °C.
Omdat goud niet vergaat neemt de totale hoeveelheid bovengronds goud alleen maar toe. Goud verandert van vorm (sieraden, elektronica, munten, baren) en wisselt wel eens van eigenaar, maar het metaal blijft altijd aanwezig.
Goud is een edelmetaal dat ontstaat uit vloeibaar magma en is één van de bodemschatten. Goud kan als stofgoud, goudklompjes (nuggets) of als goudader voorkomen. Puur goud is warm geel van kleur en 24 karaats (100% Karat), aangegeven met K.
Veel goud wordt gevonden in Noord-Amerika en in diverse Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in Australië, Rusland, China, Indonesië en in diverse Zuid-Amerikaanse landen. Op het Afrikaanse continent heeft Zuid-Afrika met afstand het meeste goud geproduceerd.