De wakkertijd is ongeveer 2,5 uur bij een baby van 11 maanden, maar als je baby goed geslapen heeft kan hij wel 4 – 4,5 uur wakker blijven na de middagdut. Er is geen namiddagdut meer nodig, tenzij de dutjes overdag in duigen vallen. In dat geval kan je je baby nog laten slapen tussen 16.00 en 17.00.
Een baby van 11 maanden slaapt in totaal rond de 14 uur op een dag. 's Nachts kunnen de meeste kindjes (als het goed is) al iets van 10 tot 12 uur slapen. Soms met onderbrekingen. Overdag heeft je baby 2 dutjes nodig. De dutjes zullen ongeveer tussen 1 uur tot 2 – 2,5 uur duren.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Sprong bij 11 maanden
Veel ouders merken dat hun baby rond de 11 maanden in een flinke sprong zit. Een sprong is een belangrijk moment in de mentale ontwikkeling van de kinderen. Deze ontwikkelingen zijn natuurlijk positief, al kan het de slaap helaas even een tijdje in de weg zitten.
Voor het huilen gedurende de nacht kun je de regel aanhouden dat je je kind bijvoorbeeld maximaal 15 minuten laat huilen voordat je gaat kijken. Huilt ze langer, dan leg je haar zonder aandacht te geven (niet praten/zingen of oogcontact) terug in bed en je gaat gelijk weer weg.
Hij wil in beweging zijn! Onmisbaar om hem rustig te houden terwijl je zijn luier verschoont: afleiding! Een liedje zingen, hem een stuk speelgoed of een knuffel geven, kortom, alles doen wat je kunt zodat hij dit moment gaat appreciëren.
Als je baby 11 maanden oud is, wordt zijn fijne motoriek steeds beter. Graaide je kleine eerst nog naar objecten, nu pakt hij alles heel secuur vast tussen zijn wijsvinger en duim, net als een pincet. Dit wordt dan ook de pincetgreep genoemd.
De wakkertijd is ongeveer 2,5 uur bij een baby van 11 maanden, maar als je baby goed geslapen heeft kan hij wel 4 – 4,5 uur wakker blijven na de middagdut. Er is geen namiddagdut meer nodig, tenzij de dutjes overdag in duigen vallen. In dat geval kan je je baby nog laten slapen tussen 16.00 en 17.00.
De groei blijft vertragen en je kindje komt ongeveer 250 g aan. Je baby groeit een kleine cm. Een jongen is 70 tot 79 cm groot. Een meisje is 68 tot 78 cm groot.
Slaaptijden dreumesen en peuters
Wanneer je dreumes ongeveer 1,5 jaar oud is, kan hij of zij het ochtenddutje overslaan, om 's middags 1 lang slaapje te doen, die ongeveer 1 tot 3 uur duurt. Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden tussen 6:00 en 8:00 uur weer wakker.
Slaapritme 10 tot 12 maanden
Rond de 10 maanden slaapt je baby nog steeds gemiddeld 12 tot 15 uur per dag. Een goede slaper kan in de nacht ongeveer 11 uur achter elkaar slapen. Overdag is nog ongeveer 3 uur slaap nodig. Ook kan je kind nu 3 uur achter elkaar wakker zijn.
Afhankelijk van de leeftijd van je baby of kind adviseren wij meestal om de middagdut tussen 11.30-13:00 te laten beginnen.
Jouw kindje zal waarschijnlijk tussen de 15 en 18 maanden klaar zijn om de overgang te maken van twee slaapjes naar 1 slaapje . Rond de 18 maanden is het beste, dan weet je zeker dat jouw kindje niet oververmoeid zal raken van de overgang. Jouw kindje is er meestal klaar voor als ze het ochtendslaapje gaan weigeren.
3 keer per dag een maaltijd, bijvoorbeeld 2 keer brood en 1 keer warm. Tussendoor een groente- en of fruithapje, soepstengel of rijstwafel. Toelichting flesvoeding: geef je baby 2 keer per dag 150 – 200 ml opvolgmelk.
Je kunt 2 flesvoedingen per dag geven, van 200 ml melk per voeding. Dit is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau. Wanneer je kleintje genoeg heeft gehad, geeft je baby dat zelf aan.
Hij heeft al wel een paar favoriete woordjes zoals 'die', 'uit' en 'op'. Ook snapt hij al beter wat je bedoelt als je dingen tegen hem zegt. Bijvoorbeeld als hij iets moet teruggeven of hij iets moet pakken. Je kunt zelf de taalontwikkeling van je baby stimuleren door bijvoorbeeld een boek voor te lezen.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Sterker nog, het ochtenddutje wordt in onze routines in de eerste 6 maanden na de geboorte steeds korter. Voor pasgeboren baby's raden wij over het algemeen een ochtenddutje aan van gemiddeld 90 minuten. Bij een baby van 6 maanden is de lengte van het ochtendslaapje al flink afgenomen, naar zo'n 30 tot 45 minuten.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren
Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Vanaf ongeveer 9 maanden beginnen de meest baby's zich voorzichtig op te trekken. Tussen de 12 en 15 maanden staan ze en beginnen ze te cruisen langs je meubels: ze maken voorzichtig de eerste stapjes terwijl ze zich vasthouden. Gemiddeld lopen baby's zelfstandig rond hun 18e maand.