Beloop. Na gemiddeld vijf tot tien dagen gaan de benauwdheid, de zagende en piepende ademhaling en de voedingsproblemen langzaam over. Het hoesten kan best lang aanhouden. In het eerste jaar na een bronchiolitis hebben sommige kinderen bij verkoudheid klachten die op astma lijken.
Hoe gaat het verder met een kind met het RS-virus? De meeste kinderen met het RS-virus zijn binnen 3 tot 7 dagen weer beter. Als uw kind benauwd is, controleert de huisarts elke dag hoe het gaat met uw kind. Soms moet een kind naar het ziekenhuis.
Symptomen RSV infectie
Omdat er nog geen vaccin of medicijn is tegen een ernstige RSV-infectie en omdat veel ziekenhuizen in lage-inkomenslanden niet over beademingsapparatuur beschikken, hebben zuigelingen daar een relatief hoog risico om te overlijden aan de infectie.
In de meeste gevallen blijft de RSV-infectie beperkt tot een gewone verkoudheid en is er geen specifieke behandeling nodig. Als uw kind koorts heeft, kan uw arts hiervoor medicijnen voorschrijven. Als zich een oorontsteking voordoet, kunnen antibiotica worden voorgeschreven.
Verloop van RSV
Na ongeveer 5 tot 10 dagen gaan de benauwdheid, piepende ademhaling en voedingsproblemen langzaam over. Het hoesten zelf kan wel nog lang aanslepen. In het eerste jaar na een bronchiolitisinfectie hebben veel kinderen bij elke verkoudheid opnieuw een piepende ademhaling.
Een infectie met het RS-virus begint met een flinke neusverkoudheid. Later treedt hoesten steeds meer op de voorgrond, meestal zonder koorts. Bij baby's die jonger zijn dan zes weken kunnen te lange adempauzes ontstaan. De grauwe verkleuring van de lippen kunnen de eerste tekenen van de infectie zijn.
Kan mijn kind opnieuw RSV krijgen? Hoewel het mogelijk is dat een kind opnieuw een RSV-infectie oploopt, is het zeer waarschijnlijk dat de symptomen veel minder ernstig zijn dan de eerste keer.
Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS virus gevaarlijk zijn. Bij hen kunnen ook de kleine luchtwegen in de longen gaan ontsteken. De klachten verergeren zich tot veel hoesten, benauwdheid en piepende ademhaling.
In de meeste gevallen blijft de RSV-infectie beperkt tot een gewone verkoudheid en is er geen specifieke behandeling nodig. Als uw kind koorts heeft, kan uw arts hiervoor medicijnen voorschrijven. Als zich een oorontsteking voordoet, kunnen antibiotica worden voorgeschreven.
Er bestaan geen medicijnen tegen RSV: er kan enkel een ondersteunende behandeling aangeboden worden aan het kindje. Omdat RSV een virus is, heeft antibiotica in de acute fase geen enkel nut.
Met name voor baby's jonger dan zes maanden kan het RS-virus gevaarlijk zijn. Bij hen kunnen de kleine luchtwegen ontsteken, waardoor ze benauwd worden. Doordat hun afweer nog niet volledig ontwikkeld is, hebben zij meer moeite om de infectie op te vangen.
Piepende ademhaling, blaffende hoest
En hoor je je kindje piepend ademhalen of blaffend hoesten, dan maak je je al snel ernstige zorgen en zoek je naar de beste manieren om je kindje zo snel mogelijk te helpen.
Het blijft belangrijk dat je je kind goed in de gaten houdt als hij verkouden lijkt. Worden de klachten ernstig, dan wordt hij wél opgenomen in het ziekenhuis. Het herstel van de infectie met het RS virus kan zeker twee weken duren. Dit hangt natuurlijk af van de ernst van de ziekte.
Het inademen van damp kan helpen om helpen om slijm op te lossen. Ga bijvoorbeeld met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten. Bij oudere kinderen kan stomen boven een bak heet water helpen, maar bij een baby mag je dit niet doen.
Een infectie met het RS virus is niet direct herkenbaar bij je kind. Het begint vaak met een loopneus of lichte temperatuursverhoging, zoals bij een gewone verkoudheid. Hij is verder niet echt ziek. Merk je dat je kind na een paar dagen gaat hoesten en het benauwd krijgt?
Via de handen kan het virus in het oog of de mond komen. Infectie door RS -virus is besmettelijk voordat iemand ziek wordt. Kinderen jonger dan 2 jaar zijn 3 tot 4 weken besmettelijk nadat ze ziek worden. Kinderen ouder dan 2 jaar ongeveer 5 dagen.
Beloop. Na gemiddeld vijf tot tien dagen gaan de benauwdheid, de zagende en piepende ademhaling en de voedingsproblemen langzaam over. Het hoesten kan best lang aanhouden. In het eerste jaar na een bronchiolitis hebben sommige kinderen bij verkoudheid klachten die op astma lijken.
Wat zijn de klachten? Het RS-virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen een mild ziektebeeld, dat veel lijkt op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts.
Er bestaat geen vaccin tegen RS-virus. Behandeling van een RS-virusinfectie is meestal niet nodig. De klachten verdwijnen vanzelf na een paar dagen tot een week. Overleg met de huisarts als uw baby niet goed drinkt of uw kind jonger dan 3 maanden koorts heeft.
U mag 2 tot 4 pufjes per keer geven (zie het schema voor uw kind op pagina 5). Kortwerkende luchtwegverwijders ontspannen de spiertjes rondom de luchtwegen en werken ca. vier uur. Bij forse benauwdheid mag u de kortwerkende luchtwegverwijder net zo vaak geven als u nodig vindt.
Hoe wordt een RSV-infectie vastgesteld? Meestal volstaat een klinische diagnose. Bij zuigelingen observeert de arts de symptomen, luistert hij naar de longen om eventueel een piepende ademhaling op te sporen en kijkt hij naar de kleur van de huid.
Bij het gebruik van corticosteroïden (ontstekingsremmers) bestaat de kans op heesheid en het krijgen van een schimmel in de mond. Daarom wordt geadviseerd om na het inhaleren met een masker/kapje, het gezicht te wassen en de mond te spoelen. Bij het gebruik van een mondstuk adviseren wij de mond te spoelen.
Indien nodig kan de dosering verhoogd worden tot 200 microgram. Indien nodig: tot 200 microgram 4 maal per dag. Voor baby's en jonge kinderen jonger dan 4 jaar: De startdosis is eenmaal 100 microgram Ventolin via de BABYHALER, na 5 minuten zo nodig gevolgd door nog eens eenmaal 100 microgram.
Aangezien een baby niet bewust kan inhaleren wordt deze medicatie vaak gegeven via een vernevelingssysteem, veelal 'aerosoltoestel' genoemd. Dit aerosoltoestel vernevelt de medicatie vanuit het aerosolpotje en wordt via een maskertje of pijpje toegediend aan de patiënt.