Ongetwijfeld één van de pittigste sauzen ter wereld. Reaper Squeezins bestaat uit maar liefst 92% 'Carolina Peppers'. Je mond staat gegarandeerd in de fik.
'Pikant eten vormt geen enkel probleem voor de gezonde maag. Ook wie een gevoelige maag heeft, zal aan vurig voedsel geen blijvende schade overhouden, hoogstens wat ongemakken zoals een zwaar gevoel of krampen. Maak je daarover niet ongerust. Dit heeft gewoon te maken met aanleg.
De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Habenero peper is 100.000 tot 350.000 op de Scovilleschaal en behoort hiermee tot de absolute top van de hete pepers.
Kurkuma, kaneel, gember, chilipeper en komijn zijn specerijen die ik standaard in huis heb om zelf die heerlijke curry's thuis te kunnen maken. Of pittig eten lekker is, daar kun je eindeloos over debatteren, maar dat het gezond is, dáár is de wetenschap het unaniem over eens.
De Sivri is een Turkse pepersoort die traditioneel groen wordt geoogst . Deze lange en sliertige vrucht is pittig, maar kan soms ook milder voorkomen. Allen hebben een zeer goede, complexe smaak. In Midden-Azië wordt de Sivri peper gegeten bij salades en in groentegerechten.
Spaanse peper
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Je hersenen gaan als reactie daarop endorfine aanmaken, dat heeft een pijnstillend effect. De toename van endorfine geeft een lichte roes van euforie en hoe meer je ervan eet, hoe meer endorfine er wordt aangemaakt. Zo kan pittig eten verslavend zijn.
Net zoals chocolade, en andere melkproducten, kan ook pikant eten voor puistjes zorgen. Dit komt door de pepers in het pikante eten, die een bepaalde stof (zuur lycopeen) bevatten. Deze stof zorgt bij sommige mensen voor irritaties, waar hun huid op reageert.
De resultaten waren verrassend: wie regelmatig hete pepers eet, loopt 26% minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten en 23% minder kans om te overlijden aan kanker. Globaal lag de kans om te sterven zelfs een kwart lager bij mensen die regelmatig pikant eten.
2 Chili's kunnen je helpen bij het afvallen
In de Journal of Proteome Research hebben onderzoekers ontdekt dat chili kan helpen bij het afvallen, doordat chili ervoor zorgt dat er minder vet opgeslagen kan worden in jouw lichaam. Ook dit komt weer door het pittige stofje in het pepertje: capsaïcine.
Tabasco® is niet alleen lekker, maar ook gezond! In rode peper zitten meer vitamine C dan in een sinaasappel. Bovendien bevatten pepers vitamine B6, kalium, ijzer en magnesium.
De hete stoffen in pittig voedsel zijn geen voedingsstoffen en worden daardoor niet opgenomen door je lichaam, vertelt Basso. Hierdoor komen de pittige stoffen mee in je ontlasting en dit kan voor een onprettig - zacht uitgedrukt - gevoel op de wc zorgen.
Een pittig toiletbezoekje
Je maag scheidt extra vocht af tijdens het eten van pikant eten. Hierdoor zou je last kunnen krijgen van diarree, maar als je vaker pittig eet wennen je maag en darmen aan de prikkelingen.
Het bevat allerlei vitamines en mineralen, maar het stimuleert ook de vetbranding. Capsaïcine activeert namelijk bruin vet, het type dat vet en suiker verbrandt om warmte te produceren. Het is niet zo dat de kilo's er met een lepeltje sambal vanaf vliegen. Maar ja, alle beetjes helpen.
Is Madame Jeanette gezond
Enkele voordelen zijn: het zit boordevol vitamine C en heeft een antibacteriële werking. minder snel verkouden worden. heeft een gunstig effect op het hart en de bloedvaten.
Als je gemalen peper op de een of andere manier opsnuift, irriteert dit de zenuwuiteinden in je neus waardoor je gaat niezen. Tegelijk activeert het ook de slijmvliezen om de gewraakte peper weg te spoelen. Die piperine bepaalt overigens ook de smaak en de heetheid van de peper.
Voor witte peper wordt de rijpe bes in stromend water geweekt zodat de schil er gemakkelijk afgaat. Het binnenste, witte deel, houd je dan over. Zwarte peper smaakt pittig. Witte peper heeft ook de aromatische pepersmaak, maar is wat scherper.
Maar let op, deze zijn alleen geschikt voor mensen die van extreem pittig eten houden. De Carolina Reaper is extreem pittig van smaak. Deze peper heeft een waarde tussen de 1.500.000 tot de 2.200.000 op de Scovilleschaal. Je kunt de Carolina Reaper verwerken in een salsa, saus of sambal.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal. De smaak is enigszins fruitig en doet denken aan mango en ananas.
De heetste sauzen
Eén van de allerheetste is ongetwijfeld de Hellfire Doomed Hot Sauce met een officiële Scoville-score van maar liefst 2,7 miljoen SHU. Dat is bizar heet en deze hitte komt van de Habanero, Trinidad scorpion en een natuurlijke chili-extract van maar liefst 6,6 miljoen Scoville. Insane dus!
De meest bekende sambal is toch wel oelek. Oelek is de stamper die wordt gebruikt om in de vijzel pepers fijn te maken. Sambal oelek is de basisvariant waarin alleen maar pepers en zout zitten en soms wat azijn om de boel te conserveren. Oelek wordt niet gebakken en is daardoor erg pittig.
Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld.